Proiecte de 151 milioane lei, pentru prelungirea Căii Sighişoara Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1523 Vizualizări

Proiecte de 151 milioane lei, pentru prelungirea Căii Sighişoara

111Autorităţile locale ale municipiului Târgu-Mureş pregătesc aprobarea indicatorilor tehnico-economici a două obiective de investiţii, „Tronson de legătură între strada Budiului şi Autostrada Transilvania” şi „Prelungire Calea Sighişoarei în direcţia DN 13, Târgu-Mureş” şi declararea acestora ca obiectiv de utilitate publică de interes local. Valoarea totală a celor două proiecte este estimată la 151,9 milioane lei, din care suma de 18,5 milioane lei este prevăzută pentru exproprieri. Intenţia Primăriei municipiului Târgu-Mureş a fost anunţată pe site-ul instituţiei, www.tirgumures.ro, secţiunea Consiliul Local – Proiecte de hotărâre, şi va fi discutată, cel mai probabil, în şedinţa din luna august a Consiliului Local Municipal.

Proiect 1: Calea Sighişoarei, prelungită în două direcţii

Potrivit expunerii de motive, întocmită de ing. Lucian Racz, director de specialitate în cadrul Primăriei Târgu-Mureş, iniţial a fost elaborat proiectul „Prelungire Calea Sighişoarei în două direcţii – legătura cu DN13 şi DN 15, Târgu-Mureş”, refăcut apoi pentru două tronsoane. „Având în vedere costurile foarte mari necesare pentru lucrările de devieri reţele electrice şi de gaz, achiziţionarea terenurilor proprietate privată, precum şi apariţia unor circumstanţe neprevăzute la data întocmirii documentaţiei tehnice cum ar fi necesitatea translatării racordului de drum la DN 13, în corelare cu proiectul în curs de implementare propus de Consiliul Judeţean Mureş privind Centura de ocolire Est a municipiului Târgu-Mureş, preluarea unui tronson din drumul de legătură cu DN15 de către CNADNR – respectiv porţiunea dintre strada Gheorghe Doja şi primul sens giratoriu prevăzut în proiectul iniţial – în vederea includerii lui în breteaua de legătură de la Autostrada Transilvania – tronson Târgu-Mureş – Câmpia Turzii, decizia municipalităţii de a renunţa în această fază la un tronson de legătură la DN 15 şi de a-l lega la strada Budiului, cu rezolvarea tuturor problemelor ce implică acest lucru – sens giratoriu, etc., şi nu în ultimul rând intenţiei municipalităţii de a accesa etapizat fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv, ceea ce presupune depunerea la finanţator a unor documentaţii actualizate, nu mai vechi decât doi ani s-a impus refacerea documentaţiei iniţiale în toate fazele de proiectare, separat, pe două tronsoane, astfel: „Prelungire Calea Sighişoarei în direcţia DN 13, Târgu-Mureş” şi „Tronson de legătură între strada Budiului şi Autostrada Transilvania”, a explicat ing. Lucian Racz.

2,4 kilometri lungime, cu 4 benzi de circulaţie

Potrivit acestuia, obiectivul de investiţii „Tronson de legătură între strada Budiului şi Autostrada Transilvania” va fi amplasat la limita intravilanului municipiului Târgu-Mures, între zona situată la intrarea în municipiu dinspre Cluj Napoca, aproape de Metro, şi cartierul Mureşeni. “Drumul cu 2 x 2 benzi de circulatie plus bandă pentru biciclete plus trotuar pentru pietoni, va avea lungimea traseului de 2.482,93 metri”, a menţionat ing. Lucian Racz.

Exproprieri de 14,8 milioane lei

În acest sens, este propus spre aprobare un Studiul de Fezabilitate cu următorii indicatori tehnico-economici: valoare totală, inclusiv TVA de 20%, de 97.158.449 lei, reprezentând 21.493.805 euro la cursul euro/leu de 4,5203 din 23 decembrie 2015, lungime de 2.482,93 metri, lăţimea benzilor de circulaţie de 3,5 metri, numărul benzilor de circulaţie 2 x 2, lăţimea benzilor de siguranţă de 2 x 0,25 metri – unde este prevăzut jgheab pentru colectarea apelor din precipitaţii, lăţimea stratului de uzură de 14.00 metri şi durată de execuţie de 36 de luni. „În valoarea totală este cuprinsă şi valoarea terenurilor expropriate, adică 14.818.050 lei, inclusiv TVA, reprezentând 3.278.112 euro, inclusiv TVA, la cursul euro/leu de 4,5203 din 23 decembrie 2015. Având în vedere că realizarea acestui sector de drum este de interes local, propunem declararea de utilitate publică a obiectivului, conform articolului 2, alineatul 1, litera a, articolului 2, alineatul 2, articolului 5, alineatul 1 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării obiectivelor de interes naţional, judeţean şi local”, a subliniat ing. Lucian Racz, în expunerea de motive.

Proiect 2: Drum între cartierul Mureşeni şi Corunca

În ceea ce priveşte obiectivul de investiţii „Prelungire Calea Sighişoarei în direcţia DN 13, Târgu-Mureş”, acesta va fi amplasat la limita intravilanului municipiului Târgu-Mureş, între cartierul Mureşeni şi comuna Corunca. „Drumul cu 2 x 2 benzi de circulatie plus bandă pentru biciclete plus trotuar pentru pietoni va avea lungimea traseului de 1594,85 metri”, a arătat ing. Lucian Racz.

În acest sens, este propus spre aprobare un Studiul de Fezabilitate cu următorii indicatori tehnico-economici: valoare totală, inclusiv TVA de 20%, de 54.753.155 lei, reprezentând 12.112.726 euro la cursul euro/leu de 4,5203 din 23 decembrie 2015, lungime de 1.594,85 metri, lăţimea benzilor de circulaţie de 3,5 metri, numărul benzilor de circulaţie de 2 x 2, lăţimea benzilor de siguranţă de 2 x 0,25 metri – unde este prevăzut jgheab pentru colectarea apelor din precipitaţii, lăţimea stratului de uzură de 14 metri şi durata de execuţie de 36 de luni. „În valoarea totală este cuprinsă şi valoarea terenurilor expropriate, adică 3.726.373 lei, inclusiv TVA de 20%, reprezentând 824.364 euro, inclusiv TVA de 20%, la cursul euro/leu de 4,5203 din 23 decembrie 2015”, se precizează în expunerea de motive.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE