Home / Agricultura / Rachiul Csípán, „doctoria” de la Festivalul Pălincii

Rachiul Csípán, „doctoria” de la Festivalul Pălincii

111Prezent cu un stand excelent amenajat la ediţia din acest an a Festivalului Pălincii de la Livezeni, eveniment organizat între 3 şi 4 septembrie, Csípán Csaba, administrator al Casei de Pălincă Csípán din Sânsimion, a vorbit, în interviul următor, despre una din cele mai frumoase meserii din lume, respectiv cea de producător de pălincă…

Reporter: De unde şi cu ce produse aţi venit la Festivalul Pălincii?

Csípán Csaba: Am venit din satul Sânsimion, care se află între Miercurea Nirajului şi Viforoasa. Am venit cu 10 feluri de rachiu de fructe, pere, fructe, afine, vişine, pere pădureţe, căpşuni. Sunt produse la Sânsimion, la ţuicărie.

Rep.: Care e istoria firmei dumneavoastră?

C.C.: Firma noastră s-a înfiinţat în anul 2003, prima dată am lucrat doar în regim de prestări de servicii şi din anul 2009 ne ocupăm şi de comercializarea acestor produse.

112

Rep.: Unde vă comercializaţi produsele?

C.C.: Avem un distribuitor, Farel din Acăţari, ei sunt cei mai mari distribuitori ai noştri.

Rep.: După ce reţete preparaţi produsele?

C.C.: Este o reţetă tradiţională, la noi ţuica se fierbe în alambicuri de cupru, cu lemne, fără gaz. Decizia aceasta are la bază şi un motiv economic, pentru că oamenii îşi aduc borhotul ca să îl fiarbă cu lemne proprii, nu trebuie să plătească pentru gaz. Produsele pe care le vindem sunt obţinute din fructe culese din livezile noastre. Avem trei-patru furnizori care au livezi, cu care lucrăm de mai mulţi ani.

Rep.: Ce producţie aveţi?

C.C.: În jur de 1.500 – 1.800 de litri pe an, la 50 de grade.

Citeste si:  ANALIZA accidentelor rutiere petrecute în 2021, în județul Mureș

Rep.: Ce calităţi au băuturile preparate de dumneavoastră?

C.C.: Aceste produse sunt din fructe, nu din porumb sau zahăr şi conţin doar fructe, fără alte adaosuri. Ele sunt obţinute prin procedee tradiţionale, aşa cum făceau strămoşii noştri în urmă cu câteva sute de ani. Este o zicătoare în limba maghiară care spune cam aşa: „Ţuica foarte puţină este un medicament, iar dacă bei mai multă este doctorie”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ajutați-l pe Alexandru Moisin!

Comunitatea Blaga formată din elevii și cadrele didactice ale  Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin …