S-a deschis Expo Mineralia Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 307 Vizualizări

S-a deschis Expo Mineralia

 

Muzeul de Etnografie și Artă Populară găzduiește ediția de toamnă a expoziţiei Mineralia, în perioada 14-16 octombrie, iar vedeta acestui sezon este o piatră care uimeşte prin varietatea de culori, structuri sau tipuri de prelucrare, denumită în legendele antichităţii “Mama tuturor pietrelor”, Jaspul .

Dintre jaspurile monocrome, cele mai cunoscute sunt  roşu opac, galben sau maroniu, potrivit informațiilor furnizate de Angela Săplăcan muzeograf geolog. Jasp heliotrop este verde cu puncte roşii. Jaspul zebră are o structură rubanată, jaspul mookait din Australia are “pete” de culoare roşie, galbenă şi alb, iar jaspul dalmaţian este gri cu pete negre. Jaspul  oceanic din Madagascar, o piatră intrată relativ recent în bijuterii, are culori diverse şi structura orbiculară sau în benzi.

dsc_0637

”Au apărut tot mai multe bijuterii cu monturi din jasp deoarece au fost găsite zăcăminte mari, importante, care oferă pietre spectaculoase. Față de jaspul comun, pe care-l știe toată lumea, de culoare roșie-portocalie, a apărut jaspul mocait cu pete galbene roșu aprins din Australia sau jaspul oceanic, din Madagascar, cel mai frumos, la ora actuală, cu culori variate și structură ieșită din comun. Mare parte a bijuteriilor sunt făcute din jasp, prețurile pe care le găsiți aici diferită de la 5 lei, la câteva sute de lei” ne spune coordonatorul expoziției Andrei Gorduza.

Cu expozanți din Baia Mare Arad și Cluj, specialiști în domeniu, expoziţia Mineralia este cel mai important eveniment dedicat în întregime pietrelor de podoabă, fiind prezentată cea mai variată gamă de specii minerale, colecţii de minerale, cristale, obiecte ornamentale şi bijuterii realizate din pietre semipreţioase şi preţioase. Un lucru foarte important pentru aceste expoziţii este autenticitatea produselor.

Jaspul a fost utilizat din timpuri străvechi ca piatră preţioasă. Din jasp se confecţionau inele, sigilii, se sculptau sau se gravau numeroase piese. Multe monumente istorice străvechi sunt decorate cu plăci şlefuite de jasp. Datorită diversităţii uimitoare de culori şi modele care arată foarte modern, jaspul oferă numeroase posibilităţi în crearea bijuteriilor din timpurile noastre.

În cadrul expoziției se pot observa şi compara diferitele trepte de calitate sau valoare ale unei pietre, clineții primesc informaţii despre modul de recunoaştere al pietrelor veritabile și le sunt prezentate tipuri de şlefuire sau tăiere al pietrelor din bijuterii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE