Peste 11.000 de șomeri în județul Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 291 Vizualizări

Peste 11.000 de șomeri în județul Mureș

 

Șomajul a înregistrat o ușoară creștere în cursul acestui an, potrivit raportului de activitate pe anul 2016 prezentat de Gheorghe Ștef, director executiv al  Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Mureș, în cadrul ședinței colegiului prefectural, miercuri, 26 octombrie.

În anul 2016, până la data de 30 septembrie, șomajul înregistrat în județul Mureș a cunoscut o tendință, în general ascendentă. La începutul anului 2016 erau înregistrați un număr de 10884 șomeri, numărul acestora fiind într-o ușoară creștere, ajungând la 11124 șomeri înregistrați în bazele de date ale agenției, la finele lunii septembrie. Dintre principalii indicatori din balanța Forței de Muncă, în luna septembrie a anului curent, rata șomajului înregistrat reprezintă un procent de 4,70%. Numărul șomerilor indemnizați a cunoscut o evoluție descendentă până în luna aprilie, în luna mai acest indicator înregistrând valoarea de 1408 persoane, în creștere față de luna anterioară, respectiv luna aprilie-1231 persoane. În luna septembrie numărul șomerilor indemnizați a fost de 1210 persoane, adică 10,88% din total.

În ceea ce privește o clasificare pe sexe, rata șomajului feminin s-a situat, în perioada analizată, sub cea înregistrată în rândul bărbaților. Numărul șomerilor din mediul rural este, lună de lună, superior celor din mediul urban. În general, cei care solicită serviciile AJOFM Mureș sunt persoane cu nivel redus de pregătire, persoanele cu nivel de educație și pregătire ridicat apelând în proporție mai mică la agenție, gradul și capacitatea de ocupabilitate fiind mai mari în acest caz.

Informare și consiliere profesională

Serviciile de informare și consiliere profesională au un rol esențial în activitatea desfășurată de serviciile publice de ocupare, de calitatea acestora depinzând în mare măsură rezultatele aplicării celorlalte tipuri de servicii de stimulare a ocupării, în special formarea profesională.

Până la sfâșitul lunii septembrie au beneficiat de servicii de informare și consiliere profesională 7196 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 792 fiind cuprinse la cursuri de formare profesională. Au fost angajate exclusiv 697 de persoane, ceea ce reprezintă 8,82% din totalul persoanelor ocupate prin programul de ocupare.

Prin implementarea programului ”De la școală, la viața profesională, spre carieră”, au fost defsășurate 21 de ședințe de informare și consiliere de grup, s-a urmărit creșterea șanselor de ocuapre prin activitatea de informare și orientare profesională a elevilor din anii terminali ai învățământului preuniversitar, viitori absolvenți.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE