CL Tîrgu Mureș. De la proiecte de investiţii la municipiu parte civilă Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 675 Vizualizări

CL Tîrgu Mureș. De la proiecte de investiţii la municipiu parte civilă

Consiliul Local Tîrgu Mureş dezbate astăzi, în şedinţă ordinară, 20 de proiecte de hotărâre incluse pe ordinea de zi. Zi de Zi a selectat câteva dintre acestea pentru a vi le prezenta înainte de a intra în plen.

Primul proiect de hotărâre pe care l-am selectat se referă la trecerea în folosinţa gratuită a unei suprafeţe de 1000 de mp către Agenţia Naţională de Locuinţe pentru ca agenţia să edifice pe acest teren un bloc de locuinţe cu 18 apartamente cu o cameră şi 6 apartamente cu 2 camere. Blocul, compus din demisol, parter şi 3 etaje, va fi realizat pe strada Gheorghe Marinescu şi va fi închiriat tinerilor care nu îşi permit o chirie la preţurile pieţei. Potrivit expunerii de motive, Consiliul Local şi Municipiul Tîrgu Mureş vor asigura din bugetul local contravaloarea lucrărilor de realizare a utilităţilor şi a amenajărilor exterioare aferente construcţiilor.

 

Podul Mureş, 24 de luni de reparaţii

 

Podul peste râul Mureş care leagă cartierul Unirii de centrul municipiului va intra în reparaţie capitală dacă aleşii locali vor vota proiectul de hotărâre în şedinţa de astăzi,. Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea estimată a lucrărilor de reparaţii capitale ale podului care a ajuns la etatea de 34 de ani se cifrează la 23,083 milioane de lei. Lucrările pentru reabilitarea podului, a pasajului superior peste linia CF Deda – Tg. Mureş – Str. Călăraşilor şi a rampelor de acces, însemnând 11.700 mp, vor dura 24 de luni, alte 12 luni fiind propuse pentru organizarea procedurii de licitaţie publică, proiectare şi obţinerea terenului. Investiţia se va realiza din fonduri bugetare şi/sau fonduri europene.

 

Schema de minimis se modifică

 

Aleşii locali vor avea în mape proiectul de hotărâre privind aprobarea procedurii de acordare a unor scutiri de plată a impozitelor pe clădiri şi teren, respectiv de aprobare a schemei de ajutor de minimis pentru atragerea investiţiilor şi susţinerea dezvoltării economice a Municipiului Tîrgu Mureş. Urmare a noilor reglementări din Codul Fiscal, Executivul propune cinci modificări ale schemei, şi anume: acordarea facilităţilor începând cu 1 ianuarie a anului următor aprobării hotărârilor de consiliu, eliminarea condiţiei prin care, reevaluarea investiţiei nu poate fi mai mică decât valoarea iniţială din procesul verbal de recepţie, introducerea în schema de minimis a noilor prevederi legale în vigoare, depunerea extrasului din Registrul de evidenţă a salariaţilor REVISAL, întocmit la data depunerii cererii, extinderea bugetului schemei pentru perioada 2018-2020, cu 250.000 de euro pentru fiecare an.
Potrivit expunerii de motive, până acum s-au acordat ajutoare în cuantum de 261.315,14 euro dintr-un buget total aprobat de 1 milion de euro pentru perioada 2014-2017.

 

Municipiul, din nou parte civilă?

 

Pe ordinea de zi figurează şi unul din proiectele de hotărâre iniţiate de către consilieri. Astfel, în convocatorul şedinţei apare proiectul privind constituirea municipiului Tîrgu Mureş ca parte civilă în Dosarul penal nr. 1883/102/2016 aflat pe rolul Tribunalului Mureş, iniţiat de alesul POL Mark Christian Hermann. Dosarul, în care este inculpat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu primarul Dorin Florea, vizează atribuirea, cu titlu gratuit, către Asociaţia Club Sportiv Trans-Sil Tîrgu Mureş, a unui teren în suprafață de 20.400 mp, situat în municipiul Tîrgu Mureș, teren apoi închiriat FC Municipal.
Potrivit expunerii de motive, care însoţeşte proiectul de hotărâre, prin adresa nr. 32430/2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Mureș, a pus în vederea Unităţii Administrativ Teritoriale Municipale Tîrgu Mureș “posibilitatea de a-și preciza calitatea procesuală și pe latura civilă în sensul comunicării dacă se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului local, valoarea prejudiciului fiind stabilit în urma cercetărilor efectuate de către procurorii DNA. Raportat la prejudiciul cauzat prin neîncasarea unei redevențe din exploatarea terenului atribuit în folosință gratuită Asociației Club Sportiv Tran-sil 2008, în sumă de 1.182.520 lei, în cazul în care instanţa judecătorească va constata existenţa acestui prejudiciu, se impune recuperarea în integralitate a acestei sume de la persoana care se face vinovată, fără înfrângerea principiului prezumției de nevinovăție în această etapă a procesului penal, cu respectarea prevederilor Art. 4 Cod Procedură Penală”.
În proiectul de hotărâre, în afara stipulării constituirii municipiului ca parte civilă în proces, se propune angajarea unei case de avocatură, iar primarul să fie împuternicit să semneze contractul de asistenţă juridică. Acum, în opinia noastră, e cam ciudat ca primarul care are calitatea de inculpat să semneze contractul de asistenţă juridică, însă probabil e o scăpare atât a iniţiatorului cât şi a celor care au vizat proiectul.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE