Semnal de alarmă tras de Radu Roatiș, președintele ANSVSA: 6 din 10 europeni, purtători de bacterii rezistente! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 352 Vizualizări

Semnal de alarmă tras de Radu Roatiș, președintele ANSVSA: 6 din 10 europeni, purtători de bacterii rezistente!

111Rezistența la antibiotice reprezintă unul dintre subiectele principale și de maximă seriozitate la nivelul Uniunii Europene, în condițiile în care, la ora actuală, peste patru milioane de pacienți au infecții nosocomiale, iar mai mult de 25.000 mor anual, a declarat marți, 1 noiembrie, Radu Roatiş, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la seminarul comun româno-olandez pe tema rezistenței antimicrobiene “Luptăm Împreună”, informează Agerpres.

Estimări apocaliptice pentru 2050

Potrivit preşedintelui ANSVSA, în prezent procentul de populaţie europeană care poartă  bacterii rezistente depăşeşte 60%. “Fenomenul despre care vorbim este privit la nivel global cu maximă seriozitate și de aceea a făcut să se întâmple o reuniune acum două luni de zile a celor mai puternice state de pe glob, iar ca punct principal pe agendă a fost subiectul antibiorezistenței. Subiectul despre care vorbim, în analizele statistice, ne arată că doar la nivelul UE consecințele constau în peste patru milioane de pacienți cu infecții nosocomiale, peste 25.000 care mor anual și pierderi financiare de peste 1,5 milioane de euro. De asemenea, 60-70% dintre persoanele sănătoase sunt purtătoare de bacterii rezistente. Estimările arată că, până în anul 2050, fără a se implementa acțiuni concrete referitoare la rezistența antimicrobiană, la nivel global se vor genera un număr de zece milioane de decese premature, iar rezistența antimicrobiană ar putea impune un cost substanțial economiei mondiale”, a subliniat Radu Roatiș.

112

Necesitatea unei strategii

De asemenea, preşedintele ANSVSA a subliniat că deși în ultimii patru ani România s-a poziționat printre primele cinci state din UE în privința consumului total de antibiotice pentru uz uman, în privința vânzărilor de antibiotice de uz veterinar statisticile disponibile arată că acestea sunt în scădere, iar strategiile propuse sunt orientate tocmai în această direcție de reducere a consumului de antibiotice. “Ceea ce este mai important este faptul că, în România, cele mai comercializate antibiotice sunt tetraciclinele, penicilinele, aminoglicozidele și, de aceea, trebuie să fim atenți la ceea ce ne revine ca responsabilități în gestionarea sănătății publice. Este un fenomen complex, un fenomen pe care nu poți să îl gestionezi doar printr-o abordare la nivel sanitar-veterinar și al siguranței alimentului. Este o abordare care necesită sisteme de componentă educațională, de sănătate publică și de sănătate sanitar-veterinară și, împreună cu sănătatea mediului, să fie înglobate într-o strategie pe care să o respectam și să o urmăm pas cu pas. Înainte de porni la acest drum am primit sprijinul experților olandezi, Olanda fiind o țară lider în promovarea politicilor de sănătate la nivel mondial”, a menţionat Radu Roatiș, citat de site-ul www.agerpres.ro.

Ambasada Olandei la București, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a organizat, marți, seminarul româno-olandez privind rezistența antimicrobiană, o platformă de dezbatere și schimb de experiență între specialiștii din cele două țări privind cooperarea dintre autorități, medici veterinari și fermieri pentru promovarea și aplicarea utilizării prudente a antimicrobienelor în medicina veterinară.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE