Sub semnul Anului Constantin Brâncuși Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 262 Vizualizări

Sub semnul Anului Constantin Brâncuși

111Secția de Artă a Bibliotecii Județene Mureș este locul unde arta este celebrată prin reuniuni, prezentări și expoziții în zilele aniversare ale marilor artiști sau cu prilejul manifestărilor omagiale organizate la nivel național sau internațional. Ceea ce este cu totul de apreciat e faptul că acestea se desfășoară împreună cu elevi de la școli târgumureșene, care vin împreună cu dascălii lor lecții de artă.

Acolo unde aceasta este la ea acasă nu se mai  ține cont de programa   școlară, reuniunile devenind educative și constituindu-se totodată în locul în care copiii primesc din moștenirea culturală pe care artiștii, cu   dărnicie, au creat-o pentru eternitate. Chiar așa s-a numit reuniunea de săptămâna trecută desfăşurată la Secția de Artă, în acest an special, dedicat de UNESCO sculptorului Constantin Brâncuși, de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani. ”Brâncuși – Vibrația Eternității” este genericul reuniunii organizate de coordonatoarea Secției de Artă, Angela Macarie, oaspeții fiind elevi de la Colegiul „Friederich Schiller” însoțiți   de învățătoarele Camelia Mateș și Codruța Băcilă.

Pentru că o bibliotecă este un sanctuar unde, în tăcere, cărțile îți descoperă un fascinant univers, de data aceasta cel artistic, copiii s-au bucurat mai întâi de o prezentare a Secției de Artă, au fost îndemnați să întrebe și să afle tot ce vor despre o bibliotecă ce adăposteşte cărți și înregistrări video și audio despre istoria artei, estetică, muzică  și muzicieni, istoria teatrului,   teatrologie și film. Iar pentru ca genialul sculptor aniversat în acest an să fie înțeles mai ușor și deplin de mai tinerii săi urmași, elevii au aflat despre unele din multele perspective în care artiștii percep lumea și frumusețile sale și au urmărit un filmuleț intitulat chiar ”Arta de a-l privi pe Brâncuși”.

Obișnuite la asemenea prezentări și reuniuni sunt Power-Point-urile și filmele documentare, aceeași Angela Macarie căutând de fiecare dată lucruri și imagini inedite din viața și creația artiștilor evocați, s-a întâmplat desigur la fel și în cazul genialului Constantin Brâncuși care încă din adolescenţă și-a descoperit harul sculptatului și a trecut prin grele, dar  și prin captivante episoade de viață urmându-și vocația.

Geniul din Hobița ne lasă mereu o nouă cale prin care să percepem lumea  și realitatea, scrutând infinitul precum celebra sa coloană sculptată ori   măiastrele păsări în neobositul  și înaltul lor zbor. Brâncuși a interpretat ”Începutul lumii” simplu și original, prin forma unui ou impecabil   sculptat, tot el ne poartă sub porți ale sărutului, ne arată împlinirea unei   îmbrățișări, dar găsește și cumințenia și perfecțiunea chipului oval al  frumuseții feminine, ne arată perfecțiunea și în felul în care a imaginat și a creat momentul rugăciunii, apoi ne-a dus la o masă a tăcerii pentru a ne ospăta din hrană spirituală și întotdeauna ne-a lăsat ceva nou de descoperit fiindcă îndemnul său este parcă la o infinită meditație.

Așa simți într-un mic sanctuar al artei unde, aflând despre geniul sculptorului român plecat la Paris pentru a-și desăvârși talentul, copiii învață să îi înțeleagă opera și sfârșesc prin a-l îndrăgi pentru totdeauna. Este remarcabil cum elevi din clase primare își însușesc cunoștințe din sfera culturală și, cum pentru cei mici imaginea, forma ori chipul sculptat sunt desigur mai atractive decât cuvântul rostit ori scris, Brâncuși devine   din copilărie unul dintre artiștii preferați. Iar asemenea reuniuni aniversare se pot încheia cu siguranță cu note de 10 atât pentru participanți, cât și pentru organizatorii care păstrează cu drag și cu grijă bogatul tezaur artistic și îl transmit mai departe, un dar etern și vibrant precum în generic.

Lia VINŢELER

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE