FOTO, VIDEO. Ediţia a 23-a a Zilelor Sângeorzene, sub semnul armoniei interetnice Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1032 Vizualizări

FOTO, VIDEO. Ediţia a 23-a a Zilelor Sângeorzene, sub semnul armoniei interetnice

Cea de-a 23-a ediţie a Zilelor Sângeorzene, eveniment desfăşurat între 18 şi 24 aprilie, s-a desfăşurat, fără îndoială, sub semnul armoniei interetnice. Pe parcursul unei săptămâni de neuitat, atât reprezentanţii autorităţilor locale cât şi cetăţenii din Sângeorgiu de Mureş, români, maghiari şi romi, au demonstrat că titlul de „Sat Cultural al României” primit în anul 2016 este pe deplin justificat.

Defilarea formaţiilor de dans popular

Ca şi în ediţiile trecute, şi în acest an deschiderea oficială a Zilelor Sângeorzene a avut loc în centrul localităţii, vineri, 21 aprilie. Momentul a fost precedat de tradiţionala defilare a formaţiilor de dans popular din Sângeorgiu de Mureş, acompaniate de o fanfară.

Cuvântul de „Bun venit” a aparţinut, din nou, primarului aşezării, ing. Sófalvi Szabolcs, care şi-a început discursul cu o glumă.

„Mă bucur că deşi aşa am spus că va ninge, nu a nins. Aşa am spus că va ploua, dar nu a plouat încă şi sperăm că nici nu va ploua, pentru că totuşi Dumnezeu ne iubeşte. Frig este, dar o să ne încălzim, pentru că o să cântăm împreună, o să dansăm împreună, o să bem un pahar de vin împreună ca să ne simţim bine”, a afirmat ing. Sófalvi Szabolcs.

„Aş dori ca în prezenţa copiilor români, maghiari şi romi, în prezenţa dansatorilor cu care am defilat de la Căminul Cultural până aici, în centrul comunei, să inaugurăm în mod festiv cea de-a 23-a ediţie a Zilelor Sângeorzene”, a completat primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, care a mulţumit apoi formaţiilor de dans participante la defilare şi evident tuturor copiilor, români, maghiari şi romi.

Un alt moment bogat în emoţii, l-a constituit eliberarea de către copii a 23 de baloane în aer, fiecare dintre acestea simbolizând o ediţie a Zilelor Sângeorzene.

Depuneri de coroane la Statuia Sfântului Gheorghe

A urmat ceremonia de depunere de coroane la Statuia Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul comunei. Primii care şi-au arătat respectul faţă de patronul spiritual al localităţii au fost primarul Sófalvi Szabolcs şi viceprimarul Birtalan István – ambii din partea Primăriei comunei Sângeorgiu de Mureş, urmaţi de consilierii locali Vajda Iuliu, Orban Blasiu şi Szanto Arpad – reprezentanţi ai Consiliului Local Sângeorgiu de Mureş, şi de doi primari veniţi din străinătate, reprezentanţi ai două localităţi înfrăţite cu Sângeorgiu de Mureş: Hajnal-Nagy Gábor – primarul oraşului Jászberény din Ungaria şi Duka Gábor – primarul oraşului Karva din Slovacia.

De asemenea, au mai depus coroane de flori reprezentanţi ai următoarelor instituţii/organizaţii: Rânduiala Cavalerească „Sfântul Gheorghe” din Vişegrad, Rânduiala Vitejilor, Biserica Ortodoxă nr. 1 din Sângeorgiu de Mureş, Biserica Ortodoxă nr. 2 din Sângeorgiu de Mureş, Biserica Reformată din Sângeorgiu de Mureş, Biserica Romano-Catolică din Sângeorgiu de Mureş, Biserica Greco-Catolică din Sângeorgiu de Mureş, Biserica Unitariană din Sângeorgiu de Mureş, Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureş, Uniunea Democrată Maghiară din România Sângeorgiu de Mureş, Partidul Naţional Liberal Sângeorgiu de Mureş, Partidul Social Democrat Sângeorgiu de Mureş, Partidul Mişcarea Populară Sângeorgiu de Mureş şi Asociaţia Culturală „Flori de pe Mureş” din Sângeorgiu de Mureş.

Text şi foto: Alex TOTH

2

3

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE