VIDEO: Investiţii de vis la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Târgu-Mureş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 564 Vizualizări

VIDEO: Investiţii de vis la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Târgu-Mureş

Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, au semnat luni, 29 mai, contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii”. Documentele au fost semnate cu ocazia unei conferinţe de presă organizată în incinta Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu-Mureş, la care au participat şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Mureş, Alexandru Cîmpeanu şi Ovidiu Dancu, respectiv Soós Zoltán – directorul Muzeului Judeţean Mureş şi Daniela Botoş – şef de secţie, secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş.

Finanţare nerambursabilă de 9,2 milioane lei

Proiectul este finanţat prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de Investitii 5.1, destinată conservării, protejării, promovării şi dezvoltării patrimoniului natural cultural şi are valoarea totală de 11.273.740 lei, din care 9.388.850 lei valoarea totală eligibilă şi 1.884.890 lei, inclusiv TVA aferent, valoarea totală neeligibilă. De asemenea, contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Mureş este de 2.072.667 lei, iar valoarea asistenţei financiare nerambursabile solicitată este de 9.201.073 lei. Autoritatea de management a proiectului este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, organismul intermediar este ADR Centru, iar beneficiar Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Mureş.

„Consider că este un lucru foarte important, nu numai pentru noi, ci pentru întreaga ţară, să avem grijă de patrimoniul nostru cultural”, a afirmat Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, care şi-a manifestat optimismul că şi proiectul care vizează reabilitarea şi modernizarea Palatului Culturii din Târgu-Mureş va fi declarat eligibil pentru obţinerea unei finanţări.

Totodată, Péter Ferenc a transmis mulţumiri colegilor din Consiliul Judeţean Mureş care şi-au adus aportul la obţinerea finanţării pentru proiectul care vizează reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu-Mureş.

„Pe Programul Operaţional Regional şi pe Programul Operaţional de Competitivitate pe care le-am gestionat noi pentru perioada 2007-2013 a avut rezultate foarte bune, în total au fost semnate un total de 163 de proiecte pe Competitivitate şi 107 pe Programul Operaţional Regional, 270 de proiecte în total, a căror valoare a contractelor însumează peste 220 de milioane de euro”, a punctat Simion Creţu, directorul general al ADR Centru.

Muzeu din 1893

Informaţii de ordin tehnic despre viitorul proiect, care va fi implementat în următorii trei ani, au fost furnizate de Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş.

„Clădirea este printre primele clădiri din România care au fost construite cu scopul de a fi muzeu. Este predată în 1893 ca şi Muzeu de Artă Industrială Secuiască şi era deja proiectat, conceput ca şi muzeu, cu spaţii expoziţionale şi de depozitare. Din acest punct de vedere, este o clădire deosebit de importantă şi evident această reabilitare priveşte şi restaurarea tuturor elementelor arhitectonice, a ancadramentelor, a podelelor, a pardoselilor, iluminat, infrastructura clădirii care va fi complet refăcută, încălzire, aer condiţionat şi desigur la sfârşit vor urma amenajările interioare pentru expoziţii”, a menţionat directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Achiziţii noi şi peşteră din timpul pliocenului

În privinţa modernizării expoziţiei de bază, detalii suplimentare au fost prezentate de muzeograful Daniela Botoş.

„Unul din obiectivele principale ale proiectului vizează reorganizarea şi modernizarea expoziţiei de bază, după modelul dioramatic modern, european, prin diversificarea tematicii, utilizând bunuri culturale mobile din colecţiile muzeului, multe dintre acestea neprezentate încă publicului, restaurarea şi naturalizarea unor bunuri culturale mobile din depozite cum ar fi pisică sălbatică, lup, urs, lei, achiziţionarea de exponate noi, necesare diversificării expoziţiei de bază: resturi scheletice de rinocer lânos, geode de dimensiuni mari, dinozaur pitic reconstruit în mărime naturală, peşti naturalizaţi, pisică de mare naturalizată, replici de plante acvatice, cactuşi şi plante suculente pentru seră”, a subliniat Daniela Botoş.

Nu în ultimul rând, programul de modernizare a Muzeului de Ştiinţele Naturii mai prevede realizarea unei diorame urbană nouă, reamenajarea dioramelor existente (primăvara, vara, toamna şi iarna), prezentarea unei secvenţe din râul Mureş într-o vitrină care imită râul, prezentarea vieţuitoarelor din oceane într-un cilindru de sticlă care imită oceanul, amenajarea unei peşteri cu vieţuitoare specifice din timpul pliocenului, adică în urmă cu circa 5,3 milioane de ani şi modernizarea spaţiilor de expunere cu 12 infotouch-uri, două laptopuri, 13 televizoare LED, server, sisteme de sonorizare şi sisteme de iluminare la diorame.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE