Destinaţii de călătorie din judeţul Mureş. Pescuit, relaxare şi peisaje de vis, la Câmpu Cetăţii şi Glodeni Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5080 Vizualizări

Destinaţii de călătorie din judeţul Mureş. Pescuit, relaxare şi peisaje de vis, la Câmpu Cetăţii şi Glodeni

Aflat la 17 kilometri de staţiunea Sovata şi la 45 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, Câmpu Cetăţii, sat aparţinător al comunei Eremitu, reprezintă un punct important pe harta pasionaţilor de pescuit din judeţul Mureş. În incinta Hanului Pescăresc din localitate, gurmanzii au posibilitatea să guste preparatele din păstrăv (şi nu numai) pregătite de gazde, în timp ce pescarii (amatori sau profesionişti) îşi pot exersa pasiunea pe malul lacurilor din jurul hanului.

Păstrăvul, specialitatea nr. 1 la Câmpu Cetăţii

Istoria păstrăvăriei de la Câmpu Cetăţii începe în anul 1934, când localnicul Lokodi Gergely creează mai multe lacuri pe care le populează cu păstrăv curcubeu. Afacerea este preluată de Statul Român, iar după 1989 reintră în posesia familiei Lokodi, care construieşte prima clădire din actualul complex în anul 1994, iar 15 ani mai târziu, în 2009, este deschis noul Han Pescăresc, în apropierea căruia a fost construit şi un camping cu căsuţe.

Potrivit site-ului Hanului Pescăresc, www.halaszcsarda.ro, turiştii au la dispoziţie trei lacuri pentru capturarea păstrăvului. În afară de tradiţionalul păstrăv, apele lacului sunt populate şi cu alte specii, cum ar fi caras, crap, somn şi amur. Există şi câteva reguli, cumpărarea păstrăvului prins este obligatorie, la preţul de 23 lei/kilogram, este interzisă aruncarea păstrăvului prins înapoi în lac, iar închirierea unei undiţe costă 3 lei. În ceea ce priveşte capturile de peşti în afara păstrăvului, acestea pot fi achiziţionate la următoarele preţuri: 23 lei/kilogram pentru somn, 18 lei/kilogram pentru crap şi amur şi 10 lei/kilogram pentru caras.

Pentru informaţii suplimentare, turiştii au la dispoziţie două numere de telefon, 0265-347.017 şi 0724-235.859.

Şase lacuri, la Ferma Piscicolă Glodeni

O altă locaţie de tradiţie în ceea ce priveşte practicarea pescuitului sportiv în judeţul Mureş este Ferma Piscicolă Glodeni, obiectiv situat în satul Păingeni, comuna Glodeni, la 17 kilometri de municipiul Târgu-Mureş şi la 20 de kilometri de municipiul Reghin.

Ferma se întinde pe o suprafaţă de 218 hectare de luciu de apă (lacurile Glodeni 1, Glodeni 2, Fărăgău, Păingeni, Toldal şi Bala), care abundă de specii precum crap, ştiucă, şalău, caras, biban, somn, roşioară, plătică, novac, oblete şi sânger.

„Crapul de Glodeni este renumit printre cunoscătorii de peşte de apă dulce, având un gust deosebit de plăcut, fraged şi suculent, datorat lacurilor de adâncime mai mare decât cele în care este crescut de obicei crapul. Conform analizelor de specialitate, în compoziţia cărnii Crapului de Glodeni materia uscată reprezintă un procent de 22%, iar grăsimea nu depăşeşte procentajul de 3%, fiind ideală pentru toate regimurile dietetice. Astfel, Crapul de Glodeni întrece în calitate exemplarele recoltate în Delta Dunării, datorită faptului că lacurile au un sol preponderent argilos, caracteristică ce face ca aroma cărnii să fie păstrată intactă, necontaminată de izul de mâl întâlnit de obicei la această specie. Condiţiile de creştere a Crapului de Glodeni sunt unice în România, complexul de lacuri fiind astfel realizat încât să păstreze un ecosistem deosebit, care îmbină puritatea apei din zona Transilvaniei cu vegetaţia şi solul unei regiuni ce rivalizează cu rezervaţiile naturale. De altfel, Lacul Fărăgău a fost declarat rezervaţie naturală, aici găsindu-şi loc de cuibărit mai multe specii întâlnite în Delta Dunării, precum lebăda, raţa sălbatică mare şi mică, egreta mare şi mică, cormoranul, barza, stârcul cenuşiu, buhaiul de baltă şi câteva specii de pescăruş. O altă particularitate a lacurilor este că prezintă mai multe zone cu stuf şi papură, care au permis dezvoltarea de plauri, situaţie unică în regiune. În continuare, administraţia Fermei Piscicole Glodeni a luat toate măsurile pentru protecţia mediului necesare conservării acestui micro-habitat unic”, se precizează pe site-ul Fermei Piscicole Glodeni, www.piscicolaglodeni.ro.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0736-211.256.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE