FOTO: ”Icoană – colț de rai. Iconarul pelerin”, la Ruşii-Munţi Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1084 Vizualizări

FOTO: ”Icoană – colț de rai. Iconarul pelerin”, la Ruşii-Munţi

Vineri, 21 iulie 2017, a avut loc Festivitatea de încheiere a celei de-a XI-a ediții a taberei „Icoană – colț de rai. Iconarul pelerin”, organizată de Școala Gimnazială ”Dănilă Stupar” din Rușii-Munți și Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu” din Reghin. Coordonatorii proiectului au fost: prof. Feldrihan Simona, prof. Adam Mihaela, prof. Friciu Daniela şi pr. prof. dr. insp. Chiorean Claudiu Dorin.

40 de elevi participanţi

La acest proiect au participat 10 cadre didactice, 40 de elevi între 8 și 14 ani și 5 voluntari din cadrul Asociației Exploratori pentru viitor, filiala Târgu-Mureș.

Gazda acestui eveniment a fost Școala Gimnazială ”Dănilă Stupar” din Rușii-Munți, reprezentată de doamna director Bogdan Ramona și doamna secretară Dima Codruța. Proiectul a fost finanțat în totalitate de Primăria și Consiliul Local al comunei Rușii-Munți, reprezentate de domnul primar ing. Chiș-Bălan Ilie.

S-au încheiat Parteneriate de colaborare cu 5 instituții de învățământ din județul Mureș – Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu” din Reghin; Grupul Școlar ”Vasile Netea” din Deda, Școala Gimnazială din Răstolița, Gimnaziul ”Dacia” din Târgu-Mureș, Liceul Tehnologic ”Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, instituții de învățământ din alte județe ale țării – Școala Gimnazială ”Elena Cuza” din Iași, Școala Gimnazială ”Petru Mușat” din Siret, judeţul Suceava, Școala Gimnazială ”Paul Tanco” din Monor, judeţul Bistrița-Năsăud, Liceul Tehnologic și de Alimentație din Arieșeni, judeţul Alba, Liceul Tehnologic ”Ștefan Pascu” din Apahida, judeţul Cluj; Seminarul Teologic din Alba Iulia, Fundația Rheum Care şi Asociația „Exploratori pentru viitor.”

Program bogat

Activitățile taberei au fost diferite pentru fiecare zi, însă în centrul acestora a stat pictura icoanelor pe sticlă, anul acesta fiind și anul jubiliar al icoanei.

Astfel, în prima zi  a avut loc festivitatea de deschidere a taberei la Biserica Buna Vestire din Rușii-Munți, unde părintele Laurențiu Serban ne-a condus în rugăciunea de consacrare și ne-a deschis sufletele pentru Hristos, apoi în curtea școlii doamna director Bogdan Ramona a adresat un călduros bun venit tuturor participanților, a urmat un discurs al domnului primar ing. Chiș-Bălan Ilie, iar doamna profesor Feldrihan Simona, coordonatorul principal al taberei, a deschis oficial tabăra, prin intonarea imnului de către doi foști elevi ai școlii noastre Vlaicu Diana și Frenț Flavius și ridicarea steagului. Copii au fost împărțiți mai apoi în două grupe de ”iconari pelerini” și au schițat icoanele în tuș, coordonați de doamnele profesor Friciu Daniela, Feldrihan Simona, Horobeț Fulvia. În pauzele aferente muncii de pictură s-au delectat cu jocuri de exterior și cunoaștere și, de asemenea, cu învățarea imnului taberei îndrumați de doamnele educatoare Bumbu Adriana și Bota Aristica. Masa de prânz a fost asigurată în fiecare zi, pentru toți participanții la tabără de către domnul primar în incinta restaurantului Montana din Morăreni. După pauza de masă s-au continuat atelierele de pictură, jocurile și muzica.

În cea de-a doua zi, cele două grupe au alternat în ateliere: cel de pictură și cel de mâini dibace unde au deprins tehnica șervețelului, îndrumați de doamna prof. Adam Mihaela, doamnele educatoare Bumbu Adriana și Bota Aristica. După masa de prânz copiii s-au bucurat de prezența membrilor Asociației Exploratori pentru viitor, coordonați de domnul Edmond Fulop cu care au desfășurat jocuri de interior și exterior extrem de interesante: Lanțul numerelor, Cartoful fierbinte, Da sau Nu, Inundația, Strănutul, Fotbal într-un picior etc. Seara s-a încheiat cu cântec și voie bună pe terasa Complexului E-Mol, unde copii au fost cazați.

Ziua a treia a debutat cu rugăciunea de dimineață la biserica satului, apoi au fost prezentate două seminarii interesante: „Sănătate prin alimentație” de către Giurgiu Claudiu – instructor de fitness și „Primul ajutor în caz de accidente ușoare”, realizat de către doamna doctor Crișan Gabriela și doamna asistentă Maria Frenț. Vizitând muzeul Etnologic din comună, în continuarea pelerinajului nostru, copiii au putut admira costume populare, unelte agricole și casnice vechi. După amiaza a adus cu sine o distracție plăcută la ștrandul din orașul Reghin.

În cea de-a patra zi au finalizate icoanele, și am participat la Sfânta Litrughie cu ocazia sărbătorii de Sf. Ilie. După masa de prânz, împreună cu membri Asociației Exploratori pentru viitor a fost organizat un traseu de orientare turistică pentru care copiii au fost împărțiți pe grupe și până la destinație au avut de efectuat diferite sarcini cum ar fi: descoperirea unor fotografii cu imagini din sat, găsirea unor insecte sau fluturi, identificarea unor semne turistice. Ajunși la locul pregătit au fost întâmpinați de un test de orientare turistică cu premii și de un splendid foc de tabără unde au cântat și au depănat amintiri din zilele de tabără.

Festivitatea de încheiere s-a desfășurat în cea de-a cincea zi, icoanele au fost expuse și sfințite de preacucernicii părinți Claudiu Chiorean și Laurențiu Șerban, iar munca pelerinilor a fost răsplătită cu diplome și cărți. Pe acordurile imnului taberei a fost coborât steagul, semn ca cea de-a XI-a ediție a taberei „Icoana colț de rai. Iconarul pelerin” s-a încheiat.

Mulţumiri susţinătorilor şi partenerilor

Pe această cale dorim să mulțumim tuturor celor care și-au unit forțele pentru ca această tabără organizată la Rușii-Munți să aibă un adevărat succes: domnului primar Chiș-Bălan Ilie, Consiliului Local al comunei Rușii-Munți, conducerii  Școlii Gimnaziale”Dănilă Stupar” din Rușii-Munți, director, prof. Bogdan Ramona și secretar Dima Codruța, organizatorilor și colaboratorilor: prof. Feldrihan Simona, Adam Mihaela, Friciu Daniela, pr. prof. dr. insp. Claudiu Chiorean, Horobeț Fulvia, dr. Crișan Gabriela, as. med. Frenț Maria, ed. Bota Aristica, Bumbu Adriana, preot Șerban Laurențiu, Asociației ”Exploratori pentru viitor” – domnului Edmond Fulop, Alexandra Cotoi, Ardeal TV, redacției Zi de Zi pentru publicarea articolelor, restaurant Montana, complex E-Mol, magazinului SC Aurexim și Cristinei-Larisa Moldovan care a făcut posibilă păstrarea în timp a celor mai frumoase momente ale taberei.

În discursul de final, doamna director a lăsat iconarilor pelerini un mesaj care să îi însoțească pe drumul către casă și la care să mediteze până la ediția viitoare, mesaj care să ne însuflețească pe toți cei care iubim și prețuim valorile morale și spirituale: Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curățire. (1 Timotei 4,12). Căci înțelepciunea prețuiește mai mult decât mărgăritarele, și nici un lucru de preț nu se poate asemui cu ea. (Proverbe 8,11).

Prof. Ramona BOGDAN, prof. Simona FELDRIHAN, prof. Mihaela ADAM,

prof. Daniela FRICIU, pr. prof. dr. insp. Claudiu CHIOREAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE