Home / Cultură / Festivalul „Mureş, dorurile tale…”, la ediţia a V-a

Festivalul „Mureş, dorurile tale…”, la ediţia a V-a

Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş în colaborare cu Primăria municipiului Reghin şi Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” Reghin organizează în perioada 26-27 octombrie Festivalul-concurs de interpretare a cântecului popular “Mureș, dorurile tale…”, manifestare care bifează cea de-a V-a ediţie.

Potrivit organizatorilor, festivalul „își propune să contribuie la  descoperirea și promovarea tinerilor interpreți amatori de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice având ca scop punerea în valoare a cântecului popular autentic și a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale judeţului Mureș.”

Două cântece, plus prezentarea costumelor

Concursul propriu-zis se va desfăşura în  data de 26 octombrie, de la ora 18.00, la Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin sub forma unui spectacol cu publicul, iar gala laureaților şi festivitatea de premiere vor avea loc în data de 27 octombrie, de la ora 18.00.

„În fața unui juriu de specialitate, fiecare concurent va interpreta două cântece: unul fără acompaniament orchestral – o doină sau o baladă – şi unul cu acompaniament orchestral – cântec ritmat – specific zonei pe care o reprezintă. În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică. Un element important este prezentarea şi descrierea de către concurenţi a costumelor populare pe care le poartă”, a precizat Iuliu Praja, director-manager al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională si Educație Artistică Mureș.

Invitaţi de marcă

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra „Hora” a Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin, dirijată de profesorul Ioan Conțiu, iar pe scena festivalului vor urca interpreți consacrați ai muzicii populare, precum: Ciprian și Mihaela Istrate, Ioan Dordoi, Livia Sorlea, Ovidiu Furnea, Anca Branea, Florina Oprea, Cristina Fărcaș, Iulia Maier şi Costi Dumitru.

Coordonatorii artistici ai festivalului sunt Alin Bucur şi Anna Naznan, ambii de la secția Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Mureş din cadrul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională şi Educație Artistică Mureș.

(Redacţia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Peste 50 de mureșeni internați cu suspiciune de COVID-19!

Până marți, 7 iulie, în județul Mureș au fost confirmate 767 de cazuri (cu 3 …