„Ai fost să pui un pom? Să faci și tu ceva?” Reghinul Respiră – elevii plantează :D „Putem să facem multe, doar că trebuie și vrut și făcut!” Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 231 Vizualizări

„Ai fost să pui un pom? Să faci și tu ceva?” Reghinul Respiră – elevii plantează :D „Putem să facem multe, doar că trebuie și vrut și făcut!”

400 de elevi din Reghin s-au strâns pe Bulevardul Unirii, lângă blocul ANL, să planteze câteva sute de puieți: arțari, paltini, larice, iasomia, tuia, molizi și forsiția. Acțiunea a fost inițiată și organizată de un grup de 7 elevi: Ovidiu Pescăruș, Mara Bozdog, Alexandra Hagymaș, Andreea Bor, Tudor Pilcă, Teodora Suciu și Elisa Sălăgean. Prin „Reginul Respiră”, elevii și-au propus să facă ceva pentru locul în care trăiesc. Ideea a pornit în timpul desfășurării unui proiect Erasmus+, iar parteneri în proiect sunt Primăria Municipiului Reghin, Liceul „Lucian Blaga”, Liceul „Petru Maior” și Liceul „Ioan Bojor” din localitate.  Astfel, între orele 11.00 și 14.00, au fost plantați aproximativ 200 de puieți.

„A fost un proiect axat pe leadership, au fost implicați 40 de tineri din mai multe țări. Am încercat să dezvoltăm abilitățile de leadership și de implicare în comunitate. După ce s-a terminat proiectul respectiv, am mai avut la dispoziție o jumătate de zi pentru elevii din România. Am discutat cu ei să vedem ce proiecte, ce idei au, ce ar vrea să facă și ce s-ar putea face pentru comunitate. Erau elevi din două licee din Reghin, nu se cunoșteau prea bine între ei, dar după aceea săptămână deveniseră o echipă. Și-au trecut pe hârtie cinci proiecte, dintre care unul a fost să planteze puieți”, a povestit Crina Slev, consilierul primarului municipiului Reghin.

„Sunt foarte mândră de ei că s-au organizat”

„Le-am spus că noi, Primăria Reghin, le putem pune la dispoziție puieții din pepiniera proprie cu condiția să mă contacteze ei și să aibă inițiativă după ce trece vacanța și reușesc să se organizeze. După ce a început școala, m-au sunat și au spus uite, Crina, ne-am adunat, suntem la un ceai, vrei să vii să discutăm despre proiect. Așa a luat viață această acțiune. Sunt foarte mândră de ei că s-au organizat. S-au pregătit pentru această acțiune de vreo lună de zile, au făcut afișul, s-au dus și au discutat cu directorii de la celelalte școli, cu profesorii și au reușit să adune 400 de copii”, ne-a mai spus Crina Slev.

„Mie mi se pare că e mare lucru că am reușit să punem în practică acest proiect, inițial ne-am gândit la un număr mul, mult mai mic de voluntari. Însă au fost foarte mulți care și-au manifestat dorința de a veni să ajute și am decis să mărim numărul. Numai că, până acum câteva zile, nu ne-am gândit în niciun caz că o să ajungem la 400 de persoane. Ne gândeam la jumătate în cel mai bun caz”, ne-a spus Andreea Bor, elevă în clasa a XII-a.

„Ideea a fost într-adevăr a noastră, însă inițial Crina ne-a provocat să ne folosim de ceea ce am învățat. Putem să facem multe, doar că trebuie și vrut și făcut! Dintre mai multe proiecte la care ne-am gândit, l-am ales pe acesta. Ajutorul Crinei a fost foarte-foarte bine venit, până la urmă a fost și ea un membru al echipei de organizatori, chiar dacă numele ei nu apare pe afiș. Noi veneam cu ideile, ea ne mai tempera că nu toate se pot chiar așa cum ne imaginam noi și a venit la rândul ei cu idei. Ne-a ajutat cu numere de telefon și ne-a pus în contact cu mai multe persoane care ne-au ajutat în diferite aspecte legate de proiect”, a adăugat Andreea

Reghinul Respiră cu ajutor de la Gurghiu

Locul unde au fost plantați puieții le-a fost sugerat de Crina. „Ideea a fost să plantăm în această zonă pentru a le oferi vizibilitate, gândindu-ne că trec mai des pe aici și că se vor simți mândri atunci când vor vedea copacii plantați de ei”.

Acțiunea a fost promovată foarte mult în mediul online, iar organizatorii au avut parte de o surpriză. L-a plantat li s-au alăturat și zece elevi împreună cu un profesor veniți de la Colegiul Silvic din Gurghiu. „Au venit cu unelte cu tot să se alăture proiectului”, mi-a spus Crina.

„Plăntăm 200 de puieți, deoarece fiind la aliniamentul stradal e un pic mai mult de muncă – după plantare puieții trebuie fixați cu un par, în același timp elevii au greble și strângem și mizeria din zonă”, mi-a explicat. La finalul acțiunii, elevii au primit câte o porție de gulyaș.

Am întrebat-o pe Andreea ce alte idei mai au. „Deocamdată, așteptăm să finalizăm acest proiect și urmează să vedem, să ne adunăm din nou și să ne gândim exact de care proiect ne vom ocupă întâi. Ne-am mai gândit la o serie de activități pe tema alimentației și a unui stil de viață sănătos sau, pur și simplu, să ajutăm persoane din Reghin aflate în nevoie. Normal, pentru proiectele acelea vom avea nevoie de mult mai puțini voluntari. Ne-am gândit ca acesta să fie primul proiect pentru că puteam implica foarte multe persoane. Acum, ne dorim să ne alegem oamenii pe care ne putem baza pentru următoarele proiecte.”

Am mai discutat puțin și m-am plimbat să văd ce fac oamenii, apoi, am intrat într-o cafenea din apropiere și am început să scriu. Țin să menționez că m-a impresionat super plăcut felul în care gândește Andreea, s-a înscris într-un program prin care va avea posibilitatea să afle cum funcționează Consiliul Local și Primăria Reghin, ar vrea să meargă la facultate în Cluj, la Științe Politice, dar nu e sigură încă dacă e specializarea cea mai bună pentru ea. În schimb, e convinsă că a sta pe margine, a face mofturi și a comenta că nu-i bine, nu este o opțiune, ci că oricine poate să contribuie și să facă ceva pentru a-și face mai bun locul în care trăiește.

În cafenea, un domn îl ia la mișto pe un tânăr care o ardea la rece: „Ai fost să pui un pom? Să faci și tu ceva?”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE