FOTO: Două premii au încununat excelența culturală în cadrul Zilelor Bibliotecii Județene Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 555 Vizualizări

FOTO: Două premii au încununat excelența culturală în cadrul Zilelor Bibliotecii Județene

Biblioteca Județeană Mureș a acordat distincțiile Pro Libro Senator și Pro Libro Spe, în cadrul unei festivități care a avut loc vineri, 24 noiembrie, ora 12.00, în Sala Documentară a Bibliotecii. Evenimentul a fost cuprins în cadrul Zilelor Bibliotecii, desfășurate în perioada 20-24 noiembrie.

Pentru prima secțiune distincția a fost acordată lui Ilarie Gh. Opriș, Președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, iar pentru cea de-a doua secțiune, distincția a fost acordată Cristinei Cosmina Price, fostă elevă a Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”, în prezent studentă în anul I la Facultatea de Litere a Universității din București. Tânăra a obținut pe parcursul celor patru ani de liceu nenumărate premii la olimpiade naționale și concursuri de creație literară, absolvind totodată cu rezultate excepționale secția de Matematică-Informatică a reputatei instituții de învățământ.

La eveniment au participat Ilarie Gh. Opriș, Cristina Cosmina Price, Alexandru Cîmpeanu, Monica Avram, Cristina Someșan, Lazăr Lădariu și Dimitrie Poptămaș.

Monica Avram, Directoarea Bibliotecii Județene Mureș, a mulțumit publicului numeros pentru prezența la eveniment și i-a dat cuvântul lui Alexandru Cîmpeanu. „Pentru ca lucrurile să funcționeze așa cum trebuie într-o societate, între generații trebuie să existe competiție și nu luptă. Vă doresc tuturor mult succes în tot ceea ce faceți și încurajez generația tânără să accepte și ideile și demersurile generației vârstnice” a fost îndemnul vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș.

Ilarie Gh. Opriș, înconjurat de mulți prieteni

Dimitrie Poptămaș (Istoric și fost Director al Bibliotecii Județene Mureș) a susținut un laudatio pentru Ilarie Gh. Opriș înainte de a i se acorda acestuia diploma: „Învrednicit este astăzi de a se bucura de această onoare Ilarie Gh. Opriș aflat în prag de vârstă octogenară căruie i se potrivește proverbiala zicală că Omul e oțelit nu de viață lungă, ci de lectură multă. Toate aceste eforturi dovedesc dăruire, muncă, stăruință și perserverență. Este înconjurat de un număr mare de prieteni dintre cei mai diferiți ca profesie și nivel de studii. Îi sunt apreciate eforturile muncii, rezultatele și calitățile manageriale de excepție. Îl felicităm și îi dorim multă sănătate pentru a-și putea duce mai departe responsabila chemare.”

Gazetarul și scriitorul Lazăr Lădariu și-a prezentat la rândul său omagiile: „În acest moment îl felicităm, îi dorim sănătate, liniște sufletească, multe, multe zile și de acum înainte din partea Părintelui Îndurărilor odată cu ale noastre firești și prietenești îmbrățișări.”

În cadrul bogatei sale activități de promovare a cărții, a artei plastice și meșteșugurilor, Ilarie Gh. Opriș a realizat și o amplă monografie a locului natal, Sângeorgiu de Mureș, formată din peste 5000 de pagini și cuprinzând 24 de cărți, dintre care 18 în volume. Proiectul mai are în plan cel puțin cinci cărți și reprezintă, conform autorului, cea mai mare monografie rurală din țară.

„Activitatea mea din cadrul Asociației Artiștilor Plastice a fost o activitate din plăcere, aș putea spune că a fost desertul vieții mele, unde am întâlnit oameni deosebit de frumoși, am întâlnit arta care ne înfrumusețează viața. Așa cum zicea și Contantin Brâncuși, arta înseamnă bucurie: să auzi, să privești și să te bucuri” a declarat Ilarie Gh. Opriș.

Cristina Cosmina Price, un pariu deja câștigat

„Este al treilea an în care distincția Pro Libro Spe se conferă unui tânăr cu rezultate deja deosebite, unui tânăr care promite foarte mult și care deja, la o vârstă fragedă, a reușit să ducă numele județului mai departe” a specificat Monica Avram și i-a dat cuvântul profesoarei Cristina Someșan, Directoarea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”.

Cristina Someșan a comparat întâlnirea dintre eleva Cristina Cosmina Price și profesoara de limba și literatura română Raluca Marian cu cea dintre firul de nisip predestinat și scoica aleasă pentru ca magnifica perlă să ia naștere din interacțiunea celor două: „Vă mulțumesc pentru că am ocazia să văd în învățământul mureșean, în învățământul Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” că tot ceea ce ține de educație și care de fapt înseamnă noi perle, șirag de perle obținute, continuă. Și sper ca în acest spațiu, în cadrul acestei biblioteci să o vedem peste ani pe Cosmina din perla care este acum fiind mai strălucitoare, mai bogată și o să fim mândri în continuare de ea. Sunt mândră de ea, de doamna profesoară și de toți dascălii mureșeni cuprinși în cărțile dumneavoastră.”

Cristina Cosmina Price: „O să accept distincția ca un fel de încurajare adresată mie, dar și tuturor tinerilor care nu se tem să încerce. Care încearcă fără expectativa reușitei, care încearcă să fie și să facă ce le place. Asta este foarte important și e ceea ce contează până la urmă.”

 

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE