Simpozion cu lectură de poezie al Revistei „Vatra” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 604 Vizualizări

Simpozion cu lectură de poezie al Revistei „Vatra”

Revista „Vatra”, în parteneriat cu Primăria Târgu-Mureș, a organizat Simpozionul „Literatura ardeleană înainte și după Unire”, la care au participat Alex. Cistelecan, Alexandru Cistelecan, Călin Crăciun și Eugeniu Nistor, alături de numeroși scriitori și, bineînțeles, de publicul pasionat de literatură.

Evenimentul a avut loc joi, 14 decembrie, ora 17.30, la American Corner (Str. Primăriei nr. 2), iar prima parte a cuprins prezentarea numărului 11-12/2017 al Revistei „Vatra” despre „Începuturile literare mureșene”.

S-a vorbit despre intrarea Târgu-Mureșului în literatura română, memoriile lui Vasile Netea, Ion Vlasiu și Alexandru Ceușianu, al cărui unic roman, Cremene, a fost subiectul unei adevărate arheologii din partea criticului Călin Crăciun, deoarece volumul este rarisim și foarte puțin cunoscut. Alți autori aduși în discuție au fost Nicolae Regman, Zacharia Boiu, Elena din Ardeal, Mihail Demetrescu, Traian Dragoș, ș.a.

Un număr consistent, atât la nivel calitativ, cât și de conținut

Redactorul-șef Alex. Cistelecan a oferit o entuziastă prezentare a numărului 11-12/2017 al revistei „Vatra”: „Numărul de față respectă calapodul pe care îl mișcăm în ultima vreme: un dosar consistent și o structură foarte bogată de rubrici. Ceea ce e foarte pregnant în ultimul număr e o evoluție încurajatoare a revistei, și anume o pondere tot mai mare a cronicilor de întâmpinare și a textelor de critică de carte. Avem aici un mic dosar despre una dintre cele mai importante apariții din ultimul an pe teorie literară și istoria ideilor, cartea Adrianei Stan despre structuralism și poststructuralism în România, pe care o discută Sanda Cordoș, Alexandru Matei, Alex Goldiș și Ștefan Baghiu. Volumul de poezii „Efrafa” al tânărului Florentin Popa e discutat de doi dintre cei mai interesanți critici actuali: Ovi Olaru și Alex Giorogar.

Avem o puzderie de cronici literare despre Claudiu Komartin, Adrian Schiop, Ioana Bradea ș.a.m.d. Pe lângă acest segment foarte consistent, mai avem deja tradiționalele rubrici de început, cu starurile revistei: dintre colaboratorii noștri, Ion Mureșan, deschide cu un poem ediția, și e urmat de Ana Blandiana și Petru Cimpoeșu. E și poezie din belșug, din care menționez un grupaj de Aurel Pantea, rubrica de critică literară a Andreei Pop, dedicată debutanților, și rubrica „Ușa deschisă”, unde publicăm debutanți în proză sau în poezie.

Nu în ultimul rând, avem un segment la fel de consistent și de proză, cu Gheorghe Schwartz, Constantin Abăluță și Adrian Iancu. Avem și o paletă destul de ofertantă și de eseuri: se continuă seria Ancăi Hațiegan despre primele actrițe pe scena românească și, printre alții, Dan Ungureanu, cu un eseu provocator.”

14 poeți și poete și-au citit creațiile

Cea de a doua parte a simpozionului a presupus o lectură poetică în cadrul căreia au citit, în ordine alfabetică: Flavia Adam, Iulian Boldea, Roxana Cotruș, Ana Maria Crișan, Mircea Duca, Hristina Doroftei, Ion Dumbravă, Gabriela Feceoru, Kocsis Francisko, Nelu Mărginean, Alexandru Pătrașcu, Mădălina Porime, Ioan Potolea și Ramona Strete.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE