Home / Business / EXCLUSIV. Când va fi inaugurat mall-ul NEPI de la Târgu-Mureş. Informaţii noi despre investiţia de peste 40 de milioane de euro!

EXCLUSIV. Când va fi inaugurat mall-ul NEPI de la Târgu-Mureş. Informaţii noi despre investiţia de peste 40 de milioane de euro!

Distribuie

Teatrul „Spectrum” din Târgu-Mureş a găzduit vineri, 23 martie, şedinţa de dezbatere publică pentru proiectul de plan – raportul de mediu elaborat pentru Planul Urbanistic Zonal „Stabilire reglementări pentru construire centru comercial, împrejmuire, branşamente şi racord utilităţi” (mall-ul NEPI), investiţie de peste 40 de milioane de euro care va fi amplasată pe Calea Sighişoarei, în zona fostei livezi din apropierea Universităţii „Sapienţia”. La dezbatere au participat trei reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, trei din partea beneficiarului – SC Târgu-Mureş Shopping City SRL Bucureşti/ NEPI Rockcastle, doi reprezentanţi ai SC A&G Arhigraf SRL şi trei cetăţeni preocupaţi de dezvoltarea urbanistică a municipiului.

Pasul următor, în Consiliul Local

Dezbatere publică a fost moderată de Dănuţ Ştefănescu, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, care a explicat, pe scurt, care sunt paşii care trebuie urmaţi de beneficiarii proiectului.

„Din procedura de obţinere a avizului de mediu pentru reconformarea UTR pentru construirea centrului comercial cu împrejmuiri, branşamente şi utilităţi face parte şi această dezbatere publică. Până la acest moment, s-au parcurs toate etapele premergătoare. La această dezbateră publică se va prezenta Raportul de mediu, după care dacă vor fi obiecţiuni se vor cere răspunsuri de la elaboratori şi de la proiectant. Dacă nu sunt obiecţiuni la proiect, se trece la faza următoare în care printr-o şedinţă se va aproba Raportul de mediu şi se va elibera Avizul de mediu care în continuare va fi folosit pentru obţinerea Hotărârii de Consiliu Local pentru acest PUZ”, a explicat Dănuţ Ştefănescu.

Trei puncte de acces auto şi pietonal

Planul Urbanistic Zonal a fost elaborat de arhitectul Ovidiu Lipovan (SC A&G Arhigraf SRL), care a prezentat câteva informaţii de interes despre proiectul prevăzut a fi realizat pe Calea Sighişoarei din Târgu-Mureş.

„Proiectul este amplasat în zona de sud a municipiului, la sud-vest mai exact, pe un teren care a fost o livadă. O parte a fost fosta livadă de la Târgu-Mureş de pe vremuri, de care ştie toată lumea, e un teren care după 1990 a fost cedat foştilor proprietari, bucăţică cu bucăţică. Acum, proprietăţile acestea au fost la un moment dat strânse la un loc, o parte dintre ele au fost achiziţionate de cei de la NEPI şi astăzi este teren agricol acolo. În totalitate, terenul e bordat de Bulevardul 1 Decembrie 1918, de drumul care se continuă cu Drumul Naţional 13 Târgu-Mureş – Braşov şi de Calea Sighişoarei, pe partea de nord-est a amplasamentului, şi sus de fostul drum care mergea în livadă. Faţa magazinului va fi către 1 Decembrie 1989 şi magaznul va avea bineînţeles vedere dinspre Calea Sighişoarei”, a afirmat arhitectul Ovidiu Lipovan, care a mai precizat că mall-ul NEPI va avea trei puncte de acces auto şi pietonal: din Calea Sighişoarei, din sensul giratoriu de la intersecţia cu Bulevardul 1 Decembrie 1989 şi la ieşirea spre Sighişoara.

O altă informaţie de interes prezentată la dezbaterea publică a fost interesul beneficiarului proiectului vis a vis de prelungirea liniei de transport în comun până în zona mall-ului.

Două etaje, 1.350 de locuri de parcare

Autorul Planului Urbanistic Zonal a mai precizat că proiectul va fi amplasat pe o suprafaţă de aproape 13 hectare, iar 10.000 de metri pătraţi vor fi închiriaţi pentru retail (4.000 de metri pătraţi pentru food court) şi restul pentru activităţi de entertainment (cinema, cazinou, concerte, etc.).

„Va fi o zonă comercială cu galerii, un retailer care în cazul de faţă va fi Carrefour şi o zonă de alimentaţie publică, plus una de cinematograf. Va fi pe două niveluri organizat, vor fi în jur de 1.350 de locuri de parcare, se vor găsi mărfuri – sperăm să fie şi alte branduri decât cele care sunt la Promenada”, a arătat arhitectul Octavian Lipovan.

Zone verzi pe 10% din suprafaţă

Raportul de mediu a fost prezentat de ing. Szöcs Angela (SC A&G Arhigraf SRL), concluzia fiind că după implementarea Planului Urbanistic Zonal „efectele asupra mediului vor fi nesemnificative”.

Totodată, reprezentanta SC A&G Arhigraf SRL a menţionat că circa 10% din suprafaţa proiectului va consta în zone verzi, respectiv „zonă ierbată şi cu plantaţii”.

Mall-ul, deschis până în toamna anului 2019

Referindu-se la data de începere efectivă a proiectului, dar şi de finalizare a acestuia, reprezentanţii NEPI Rockcastle au susţinut că acestea sunt dependente de procedurile de obţinere a Avizului de mediu şi de aprobare a PUZ-ului în Consiliul Local.

„Dacă lucrurile merg bine, în iunie 2018 va exista autorizaţia de construire şi mall-ul se va deschide sau în preajma sărbătorilor pascale din 2019, sau în toamna anului viitor”, a afirmat Adrian Budărescu, reprezentant NEPI Rockcastle.

Alex TOTH

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

3 comentarii

  1. Buna ziua,

    Doua intrebari:

    1. Calea Sighisoarei nu va face fata cu cate-o banda in fiecare directie, si nici bulevardul 1 Dec. 1918 cu numarul de benzi actuale si o banda ocupata de masini parcate in directia Sighisoara. Ne putem astepta la cozi de masini interminabile. Ce planuri de dezvoltare exista pentru optimizarea traficului rutier? Dar pentru acces pietonal?

    2. Va exista si un aquaparc?

    Multumesc.

  2. Vass Zoltan Csaba

    Buna ma numesc Vass Zoltan Csaba si ma intereseaza cand se fac angajari la noul mall,lucrez de 15 ani in comert,numarul meu de telefon este 0773355294.

    • buna ziua as dori sa ma informati cind se fac recrutari de angajati la viitorul mol aflat in constructie ? va rog sa trimiteti pe adresa mea de mail un nr. de telefon pentru contact cu recrutorul sa stiu unde pot trimite cv-ul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.