Acțiuni de protejare a sănătății animalelor din zonele afectate de inundații Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 263 Vizualizări

Acțiuni de protejare a sănătății animalelor din zonele afectate de inundații

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis instrucțiuni către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene (DSVSA) pentru adoptarea măsurilor de profilaxie generală, profilaxie specifică, de ecarisare și de sănătate publică, pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor asupra stării de sănătate a animalelor.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă tuturor proprietarilor de animale să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea acțiunilor sanitare veterinare de necesitate.

Inundațiile din ultima perioadă ne determină să atragem atenția deținătorilor de animale din zonele calamitate, dar și din întreaga țară, asupra pericolului de apariție și evoluție a unor boli grave, care se pot transmite de la animale la om.

Importanța acțiunilor sanitare veterinare (în special a vaccinărilor, în acest context) rezidă din faptul că incidența unor boli, care în mod normal sunt ținute sub control, ar putea să crească (un pericol real îl constituie antraxul).

Au fost transmise către DSVSA județene avertizări pentru toate obiectivele cu profil zootehnic și medicilor veterinari concesionari din localitățile situate în zonele inundabile, asupra pericolului reprezentat de apariția de viituri.

Medicii veterinari din județe vor intensifica supravegherea sanitară veterinară și de profilaxie specifică, prin vaccinarea animalelor.

Activitatea desfășurată de serviciile sanitare veterinare are un dublu scop: de a menține starea de sănătate a efectivelor de animale și de a proteja cetățenii de pericolul bolilor transmisibile de la animale la om.

Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele afectate acționează prin aplicarea de măsuri pentru prevenirea și combaterea bolilor la animale, a celor transmisibile la om și controlul sanitar veterinar al produselor alimentare, măsuri care se referă la:

 

  • mutarea animalelor din gospodăriile afectate în zone sigure;
  • acțiuni imunoprofilactice (ex. vaccinarea împotriva antraxului);
  • coordonarea activității de strângere a cadavrelor și dirijarea lor la puțul sec sau la incinerare;
  • dezinfecția zonelor de unde s-a retras apa și au fost colectate cadavre de animale;
  • controlul potabilității surselor de apă pentru adăparea animalelor.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis notificări către toate prefecturile din zonele calamitate, iar prin intermediul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, către primăriile și consiliile locale, solicitând respectarea legislației în vigoare privind colectarea și neutralizarea cadavrelor de animale din zonele inundate.

 

ANSVSA

 

A consemnat Denisa MORAR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE