Galerie Foto: Muzeul „Amintiri din strămoşi”, bogăția fără de preț păstorită de Rafila Moldovan Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 621 Vizualizări

Galerie Foto: Muzeul „Amintiri din strămoşi”, bogăția fără de preț păstorită de Rafila Moldovan

Muzeul „Amintiri din strămoşi” din Idicel Pădure și-a serbat duminică, 20 mai, cea de a XVIII-a aniversare, eveniment organizat și în acest an de rapsodul popular Rafila Moldovan cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, Primăria comunei Brâncovenești și Consiliul Județean Mureș.Sărbătoarea a debutat cu o slujbă de pomenire a membrilor familiei  căzuți la Cotul Donului în Cel De-al Doilea Război Mondial, în amintirea  cărora Tanti Rafila le-a ridicat un monument, după care curtea s-a umplut de joc și voie bună în cinstea inimoaselor gazde, Rafila Moldovan și  Mihai Moldovan.

„Sunt extrem de emoționat, motivul fiind acela că în acest an a venit foarte multă lume aici în curte la Tanti Rafila. Dacă bunul Dumnezeu îi dă sănătate, să nu cumva să se oprească cu organizarea acestui minunat eveniment. Ce face Tanti Rafila în curtea domniei sale,  la nivelul Idicelului și  comunei Brâncovenești  este ceva extraordinar. Ca și om în primul rând, precum și ca primar, sunt foarte mândru de acest suflet de om , de ce a reușit să facă în acești 18 ani de când organizează această sărbătoare.Mulțumiri se cuvin și  lui Mihai Moldovan și întregii echipe care se îngrijește de acest eveniment și nu în ultimul rând cetățenilor din comună care simt nevoia să îi sprijine în acest demers cultural”, a precizat Ördög Ferenc, primarul comunei Brâncovenești.

Familia Vasile Gliga, oaspeți de seamă

Printre oaspeți s-a numărat și familia fostului deputat Vasile Gliga, care a subliniat farmecul locului dar mai ales al oamenilor care îl sfințesc în frunte cu Rafila Moldovan.

„Vin cu mare plăcere la Tanti Rafila, am fost în dese rânduri la ea, la muzeul său minunat. Spre lauda domnului primar avem asfalt aici în acestă zonă de munte ceea este un mare lucru, fapt ce dovedește  că,  conlucrarea între oameni contează mai mult ca orice.Este un loc minunat aici la Tanti Rafila, nu există loc mai potrivit unde să vezi atâta culoare de costume populare , în acestă zonă atât de minunată cum este Valea Idicelului. O felicit pe Tanti Rafila pentru că ne-a adunat pe toți aici la muzeul domniei sale și mulți ani de acum înainte să ne fie gazdă la fel de primitoare”, a menționat Vasile Gliga.

La rândul său, Dumitrița Gliga a rememorat momentul primei întâlniri cu Rafila Moldovan.

„În urmă cu 20 de ani colaboram la emisiunea domnului Valentin Marica la Radio Târgu-Mureș.  Mi-a spus că voi ajunge într-un loc minunat, la o femeie de la care ai foarte multe de învățat. Așa am ajuns la Tanti Rafila , am văzut pentru prima dată muzeul. Nu am știut atunci că Mihai e băiatul domniei sale, până când am organizat prima ediție a „Balului Însuraților”. De atunci, pentru familia noastră nu există „Balul Însuraților” sau „Ziua recoltei” în care Tanti Rafila și Mihai Moldovan să nu fie prezenți. Nu cred că Tanti Rafila va renunța la acest eveniment și ne vom vedea și în anii viitori la această minunată sărbătoare”, a spus Dumitrița Gliga.

„De sub poale de Zăspad”, al șaselea volum semnat Rafila Moldovan

Aniversarea celor 18 ani ai Muzeului „Amintiri din strămoşi” a plilejuit și lansarea celui de-al șaselea volum de poezii semnat Rafila Moldova intitulat „De sub poale de Zăspad”,

„Am încercat să pun totul pe hârtie  despre satul meu, să rămână ceva în urma mea, pentru că vorba-i vânt iar ce-i scris e sfânt. Despre versurile  pe care le-am făcut nu mi-e rușine fiindcă am văzut că oamenilor de știință le place ceea ce scriu, motiv pentru care, sunt onorată cu distincțiile  primite de la autorități și instituții. Chiar dacă unii schimbă sau vor să schimbe ceea ce am făcut eu în acest sat, eu sunt mândră că m-am născut pe aceste meleaguri, în Idicel Pădure. Îmi cunosc arborele genealogic  și nu consider că a scrie o carte este o rușine. Am ajuns la vârsta la care nu mai am ce învăța de la cei care sunt în sat, dar mulțumesc lui Dumnezeu  căci mi-a dat acest dar  de a scrie , însă îmi pare rău  că m-am apucat  prea târziu, dar doresc  să rămână ceva în urma mea. După cum vine vorba, credința se mărturisește prin faptă”, a precizat rapsodul popular Rafila Moldovan.

Cântec, joc și voie bună

Sărbătoarea  a adunat  în curtea muzeului  numeroși invitați, soliști de muzică populară, ansambluri și grupuri folclorice, care , prin cântec și joc au dat savoarea tradițiilor populare atât de dragi rapsodului popular Rafila Moldovan.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE