Share

Home / Cultură / „Foreplay”, un spectacol documentar actual, ajunge la Teatrul Studio

„Foreplay”, un spectacol documentar actual, ajunge la Teatrul Studio

„Foreplay”, spectacol de teatru documentar pe tema maternității timpurii continuă turneul național, iar ce de-a doua reprezentație va avea loc joi, 30 mai, ora 19:00, la Teatrul Studio din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș. Piesa este scrisă și regizată de Ozana Nicolau și a avut premiera în noiembrie 2017, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

Spectacolul are la bază documentarea fenomenului nașterilor timpurii în România și explorează condiția vulnerabilă a acestor tinere într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiția maternității, iar pe de altă parte, operează cu o percepție stereotipizantă la adresa mamelor adolescente, se anunță în cadrul unui comunicat de presă emis de către Teatrul Studio.

Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton (actriță la Teatrul Bulandra, premiul UNITER pentru debut în 2008) și Voica Oltean (elevă în clasa a XII-a la Liceul Dinu Lipatti și laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul „Breaking News”). Alături de ele, Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu (actori la Teatrul Mic București și doi dintre inițiatorii Centrului Replika) interpretează, într-un adevărat tur de forță, multiple roluri în poveștile celor două fete.

„Foreplay” este construit ca un colaj de documentar, momente de dezbatere cu publicul și episoade ficționalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Piesa dă voce poveștilor de viață ale unor mame adolescente și își propune să aducă în lumină și cauzele mai puțin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susținute de educație sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generațional și modele culturale care fac din fenomenul nașterilor timpurii un fenomen extrem de complex.

„Mijloacele de expresie sunt minimale, dar spectacolul nu şchiopătează din cauza asta. Îl țin în picioare puterea interpretărilor şi piesa bine construită, care urmărește poveștile cu atenție la detalii și fără tezism. Pe scurt, ea nu derapează în vreun plot-twist extraordinar şi nici nu face vreun alt tip de artificiu ca să dovedească măiestria autoarei. Şi nici n-ar trebui. Tot demersul este unul de sinteză, pe baza unei documentaţii destul de îndelungate – timp de aproape un an, echipa Foreplay a adunat experienţele unor mame adolescente din Bucureşti, Urziceni, Vaslui şi Ploieşti. Acest debut al Ozanei Nicolau (absolventă de regie-film) a pornit de la statisticile care spun că 10% dintre mamele care nasc anual în România (adică 22.000) sunt minore.

Dovada cea mai clară a acestei documentări este un voice-over care apare din când în când, în timp ce un reflector luminează o masă goală (mesele, puse la buza scenei, desemnau, până atunci, spaţiul domestic al fiecărei familii – un fel de puncte focale ale acţiunii scenice). Ceea ce auzim este o înregistrare audio, un interviu cu o fată care născuse primul copil la vârsta de 14 ani care vorbeşte despre căsătoria ei & situaţia familială care o dusese acolo. Ăsta este unul dintre cele mai puternice momente din „Foreplay”, căci nu e o parte dintr-o poveste ficţionalizată, ci un material pur documentar, integrat în textura spectacolului, dar tratat cu respect – povestea vorbeşte de la sine şi o auzim spusă chiar de persoana care a trăit-o.” (Alex Mircioi, Scena9)

„O parte dintre întrebările pe care piesa le pune se referă la sarcini nedorite, indiferent de context. E și un moment în care actorii pun pauză și au un dialog cu publicul, iar concluzia e că aproape toți am fost în situația sau avem apropiați în situația de a se confrunta cu sarcini nedorite, copii fără vină, dar care s-au nimerit prost, ca să parafrazez o replică din piesă. Se creează astfel un cerc transgenerațional foarte greu de întrerupt, fără terapie. Mergeți și vedeți, e cu emoție, eu mi-am inghițit de câteva ori lacrimile.” (Iulia Marcu)

Link Event Facebook: https://www.facebook.com/events/215607722578024/

„Foreplay”
Text și regie: Ozana Nicolau
Cu: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron
Mișcare: Silvia Călin
Scenografie: Mălina Ionescu
Video: Elena Găgeanu
Light design: Radu Apostol
Durata: 1h15
Limita de varsta: 14+

Spectacolul face parte dintr-un proiect trans-media ce îmbină teatrul cu documentarul-web, având ca punct de plecare materialul prezentat și dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul Workshopului „I-doc” din cadrul Festivalului de film documentar „Visions du Reel”, de la Nyon – Elveția.

Ozana Nicolau este licențiată a Universități Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București – secția regie film și absolventă a programelor Berlinale Talent Campus și Locarno Summer Academy. Între prieteni, filmul ei de absolvire a fost prezentat și premiat în 15 festivaluri internaționale de film precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF. „Foreplay” reprezintă debutul Ozanei Nicolau în regia de teatru.

Turneul de teatru Foreplay este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Teatrul Andrei Mureșanu – Sfântu Gheorghe, Universitatea de Arte din Târgu Mures, fabrica de Pensule – Cluj, World Vision România, Mame pentru viață, ANES- Agenția Naționala Pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Fundația Tineri pentru Tineri.

Rezervările pentru spectacol se pot face prin e-mail la adresa artrev.ro@gmail.com.

(A.V.)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Toate mi se întâmplă numai mie” – un one-man show savuros, la Sala Mică

Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu Mureș vă așteaptă la o nouă reprezentație a …

Share
Share