ANSVSA: 44.580 de porci dintr-o exploataţie din Tulcea urmează să fie sacrificaţi! medicina veterinara
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 347 Vizualizări

ANSVSA: 44.580 de porci dintr-o exploataţie din Tulcea urmează să fie sacrificaţi!

Doi experţi europeni, şeful Autoriăţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  (ANSVSA), s-au deplasat de urgenţă într-o fermă de porcine din judeţul Tulcea şi au demarat o anchetă epidemiologică în 28 iunie pentru confirmarea existenţei virusului Pestei Porcine Africane (PPA) în respectiva exploataţie comercială de creştere a porcilor, după ce virusul a fost depistat într-un abator unde erau aduşi aceştia. Rezultatele examenelor de laborator au confirmat, din păcate, prezenţa virusului, atât în fermă, cât şi în abatoarele acesteia.

În urma acestei constatări, ANSVSA a anunţat că vor fi sacrificaţi toţi porcii existenţi în fermă şi anume 44.580 de capete!

Pentru o intervenție eficientă, ANSVSA a dispus detașarea de personal de specialitate din alte zece județe ale ţării.

La acțiunile care se desfășoară în focar sunt prezenți președintele Autorității, dr. Geronimo Brănescu și o echipă de specialiști din cadrul ANSVSA, de la nivel central.

Pentru a veni în sprijinul autorităților, au sosit doi experți din partea Comisiei Europene, care vor participa la evaluarea situației și vor oferi consultanță de specialitate pentru o gestionare operativă.

Conform procedurilor, vor fi sacrificați toți porcii existenți în exploatație (44.580 de capete), de la care se vor preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigațiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie.

Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operațiune au fost aduse din județul Timiș, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile.

După depopulare, vor urma operațiunile de curățare mecanică, dezinfecție, deratizare și dezinsecție a zonelor afectate și a mijloacelor de transport.

Personalul sanitar veterinar va participa, alături de reprezentanți ai poliției, la controale în trafic și la alte verificări specifice, pentru asigurarea respectării măsurilor de carantină impuse și a restricțiilor de circulație. 

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire al oamenilor, dar acest virus are un impact imens la nivel social, în special din punct de vedere economic.

Pentru a afla detalii legate de sursele de contaminare, manifestările clinice ale suinelor, precum şi metodele de stabilire a unui diagnostic corect şi care sunt măsurile pe care trebuie să le luaţi dacă suspicionaţi acceastă viroză infecto-contagioasă, citiţi articolul următor:

https://www.zi-de-zi.ro/2017/10/26/pesta-porcina-africana-situatie-fara-precedent-remediata-cu-succes/

Denisa CHEBUŢIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!