Home / Interviu / Vethub aduce, în Târgu Mureș, servicii de medicină veterinară de secolul XXI

Vethub aduce, în Târgu Mureș, servicii de medicină veterinară de secolul XXI

Distribuie

Astăzi, 2 august, s-a deschis oficial cel mai nou cabinet veterinar din Târgu Mureș. Cabinetul Vethub, așa se numește, vine să completeze o gamă de servicii indispensabile medicinei veterinare din secolul XXI. Povestea Szidoniei Ballai și a lui Marian Vasile Coza – administratorii Vethub – doi tineri medici specialiști, care s-au întâlnit în aulele USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară, și au continuat ulterior aventura vieții împreună, din marea pasiune pentru animale, o veți afla din interviul care urmează.
Ar fi firesc să amintim doar că după absolvirea facultății, Szidonia Ballai și Marian Vasile Coza au muncit împreună, mai întâi la Baia Mare în cadrul cabinetului AlfaVet, apoi la București, în una dintre cele mai titrate clinici veterinare din țară, Speed Vet.
În această dimineață, pe strada Gheorghe Doja, nr. 83, Târgu Mureș, a început o nouă provocare pentru cei doi medici veterinari, tineri, dar pricepuți în urgențe, terapie intensivă, chirurgie de urgență, imagistică și medicină de laborator: deschiderea unui cabinet veterinar propriu. Și, mai mult, administrarea lui.
Mult succes!

Szidonia Ballai și Marian Vasile Coza – administratorii Cabinetului veterinar Vethub

Reporter: Înainte de toate, v-aș ruga să vă prezentați. Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre dragostea pentru animale, pentru medicina veterinară, pasiuni care au dus, de fapt, la decizia deschiderii Cabinetului medical veterinar Vethub.
Dr. specialist veterinar Marian Vasile Coza:
Am terminat facultatea acum cinci ani, după care am mers în Baia Mare locuind acolo, unde am avut șansa să ne angajăm la cea mai mare clinică din oraș, din județ. Am beneficiat oarecum de aparatură, ecografie și am avut posibilități mai mari decât aici ca să ne dezvoltăm. După trei ani de activitate la Baia Mare, oarecum simțeam nevoia de mai mult, lucru pe care nu îl puteam realiza acolo. Atunci s-a ivit oportunitatea să ne angajăm la Speed Vet în București. Pot afirma că este clinica de referință a României în tot ceea ce înseamnă terapie de urgență veterinară. Am trecut partea de angajare, am trăit oarecum visul, cum îi zic eu – „am jucat la Barcelona”. Acolo am învățat ce înseamnă medicina de înaltă clasă, ce înseamnă o consultație corectă, investigații, hematologie, biochimie, cum să îți alegi ce faci, de ce faci fiecare parametru în parte, cum să interpretezi, ce înseamnă internare corectă, ce înseamnă un critic în adevăratul sens al cuvântului sau ce înseamnă stabilizarea. După doi ani de Speed Vet am hotărât să continuăm povestea în Târgu Mureș.
Dr. specialist veterinar Ballai Szidonia: Încă de la terminarea facultății noi știam că asta vrem să facem, pentru că tot timpul lipsea ceva din Târgu Mureș. Fiecare cabinet dispunea de anumite facilități, dar niciodată nu a existat un centru. Tot timpul trebuia să mergi la o radiografie până la Cluj-Napoca. Noi putem face acum aici acest lucru. Pe parte de endoscopie, iarăși… până la Cluj, București sau Harghita, dar niciodată nu era în oraș. Am investit și în acest gen de aparatură, deci asta am vrut să facem.

Reporter: Dacă ar fi să ne referim la aspectele menționate mai sus, se poate spune că este un fel de premieră pentru municipiu, că nu există – cel puțin pe segmentul aceasta – servicii asemănătoare în Târgu Mureș?
Ballai Szidonia:
Nu ne place să spunem asta, pentru că nu am fost la toate clinicile din oraș, dar din ceea ce am auzit, da, este o premieră și de aceea am investit energie și mult timp, pentru a ne dezvolta și pentru a putea cumpăra toată aparatura necesară.

Reporter: Este nevoie și de calități antreprenoriale pe care le presupune coordonarea unui cabinet, indiferent dacă vorbim de un cabinet medical uman sau veterinar. Pe parcursul evoluției dumneavoastră ați abordat și acest capitol, antreprenoriatul? Mă refer aici la perioada de activitate de la Baia Mare sau cea de la București, unde să fi deținut funcții care au presupus responsabilități administrative.
Marian Vasile Coza:
Da și nu. În sensul că, în Baia Mare, când șeful nostru lipsea, îmi dădea mie și Szidoniei responsabilitatea de a face comenzi, de a întocmi și trimite facturi, de a negocia în cazul în care era nevoie de produs nou. Dar chiar în miezul antreprenoriatului… nu.

Reporter: Trecând la partea de servicii medicale, v-aș ruga să-mi dezvăluiți dacă în cabinet vor fi tratate cu preponderență anumite categorii de animale sau va fi o gamă largă de servicii, așa cum sunt cabinetele din occident, unde se acordă tratament inclusiv animalelor exotice, spre exemplu?
Marian Vasile Coza:
Întrebarea este bine pusă, dar răspunsul este oarecum în felul următor: la clinicile mari de afară care le fac pe toate, au și foarte mulți medici care fac lucruri mici. Adică există un medic care tratează doar animale de companie exotice, iar acela nu va pune mână pe o pisică. Există un alt medic la fel ca noi, care se ocupă de câini și pisici. De aceea, clinicile de afară sunt atât de complexe. În România nu prea există așa ceva. Aici nu prea există conceptul acesta și mentalitatea de medic specialist veterinar. Încet, încet, sperăm să apară și să se dezvolte și în țară conceptul. Noi vrem să transmitem mesajul că suntem buni pe urgențe, pe terapie intensivă, pe chirurgie de urgență, pe imagistică, pe medicină de laborator, nu vrem să dăm senzația că le facem pe toate. Chiar le vom spune și proprietarilor de animale de companie lucrurile pe care nu le putem face. În astfel de situații, vom face recomandări spre alți specialiști veterinari, cu competențe pe segmentul respectiv.
Ballai Szidonia: Putem să vă dăm și un exemplu. Ortopedie nu facem, dar recomandăm toate clinicile bune din România unde nu ne este frică să trimitem oamenii, inclusiv la Cluj, Sibiu și la București. Lucrăm cu clinici de acolo, care sunt de calitate. Deci putem spune că există o colaborare, ne completăm. În ceea ce privește exoticii, în București am avut un coleg care se ocupa doar de exotice, ceea ce ne-a ajutat enorm de mult. Noi ne-am ocupat doar de partea de internare atunci când un animăluț a fost lăsat.

Reporter: Cum ați conceput și ați structurat spațiul în care vor fi oferite servicii medicale specializate animalelor aflate în suferință?
Marian Vasile Coza:
Am încercat să gândim cât mai simplu și mai eficient funcționalitatea cabinetului. Se intră din recepție – unde este sala de așteptare – apoi se intră în cabinetul de consultații unde avem și laboratorul. În funcție de nevoi, avem imagistica și radiologia într-o parte. Compartimentul de chirurgie și internat la terapie post-operatorie se situează în zona opusă.

Reporter: Animalele de companie suferinde vor fi internate doar pe perioade scurte?
Marian Vasile Coza:
Putem și pe perioadă lungă, în funcție de nevoie. Dacă e nevoie peste noapte, va fi și peste noapte, iar asta este una dintre diferențe, deoarece știm sigur că asta nu se găsește și la alte cabinete din Mureș. Practic, internarea va fi cu supraveghere medicală continuă, adică asta nu înseamnă că seara la 21:00 închidem tot, lăsăm animalul să stea în cușcă și ne vedem dimineață la 09:00. Dacă va fi internat, înseamnă că și un medic va rămâne cu el toată noaptea.

Dotările din cabinet
Aparatul de imagistică veterinară
Servicii moderne de investigație la Vethub

Reporter: Ce gamă de servicii medicale veterinare acoperă cabinetul Vethub? Mă refer în special la medicina preventivă, chirurgie, imagistică și la partea de internare a „pacienților”? Puteți detalia o parte din paleta vastă a serviciilor pe care le oferiți?
Marian Vasile Coza:
Partea de medicină preventivă oarecum este întâlnită peste tot, în toate cabinetele de medicină generală se practică. Diferența la noi e că probabil o abordăm puțin altfel, atât din punct de vedere al schemei de vaccinări și deparazitări pe care o folosim, cât și a produselor pe care le utilizăm, alegând doar anumite tipuri de vaccin care dau un răspuns imun mult mai puternic decât clasa generală, folosită în larg consum. Pe de altă parte ca servicii o să folosim partea de laborator, hematologie, biochimie, ambele aparate fiind foarte complexe, de ultimă generație, biochimia inclusiv cu profil complet, cu electroliți. Cu ce alte noutăți o să venim noi? Cu partea de hormoni, unde putem doza tiroidă, progesteron, fructozamină și așa mai departe. Partea de analiză de urină, care va fi făcută tot electronic, în felul acesta evitându-se greșeala subiectivă. Practic sunt niște palete de culori pe care ochiul uman le poate interpreta diferit. Aparatul îți dă o valoare numerică concretă. Din punct de vedere imagistic, o să avem radiologie full digitală, având astfel o calitate mult mai bună a radiografiilor. Radiografiile nu se mai scot pe filmul acela developat, se trimit prin e-mail. Ecografie, unde va fi vorba atât de ecografie de urgență, care durează foarte puțin, dar îți dă doar anumite detalii despre starea critică a animalului dacă vrei să faci sau nu ceva urgent. Vom oferi și partea de ecografie detaliată de organ, în care luăm fiecare organ din cavitatea abdominală în parte, cu măsurători, interpretare scrisă la sfârșit, care se poate face de necesitate sau pe control periodic. Tot ecografic, noi facem și ecografie toracică, lucru pe care îl practică destul de puțini, pentru că nu prea există conceptul de ecografie toracică în România, abia acum începe să apară. Adică, analiza plămânului în sine, a cavității pleurale, cord, puncții ecoghidate dacă e nevoie, ecografie Doppler. Rămânând la imagistică, în câteva săptămâni o să intre și partea de endoscopie, încă nu a ajuns aparatul, dar urmează în curând, aparat cu care vom putea face atât partea de endoscopie flexibilă, adică gastroscopii, colonoscopii, extrase de corp străin, recoltare de probe biopsice pentru trimis la laborator, precum și partea de endoscopie rigidă, adică rinoscopie, ariste, polipi, partea de trahee, de rinofaringe, otoscopii, unde nu ajungem decât cu camera. Partea de imagistică va fi aproape completă la Vethub, exceptând RMN-ul și Computer Tomografia.
Ballai Szidonia: Și tot ce înseamnă chirurgie, aici vreau să menționez că tot ce-am învățat în București, presupune punerea în practică a chirurgiei sterile. Cum trebuie să fie, cum sterilizăm. E ca la chirurgia umană. Procedura trebuie să fie aceeași. Începând de la halate și până la ultima piesă din instrumentar, totul este perfect steril. De asemenea, putem aminti de anestezia inhalatorie. Mai sunt cabinete care au aparatura, dar foarte puțină lume o folosește. La o sterilizare normală, aproape nimeni nu o folosește – pentru că este de scurtă durată – și „de ce să mai pornească aparatul?”. La noi nu se procedează astfel. Datorită procedurilor amintite pe care le utilizăm, costurile pot fi ceva mai ridicate, dar ne asumăm acest lucru.

Farmacia veterinară din zona recepției

Reporter: Noul cabinet Vethub va beneficia și de o farmacie veterinară. În plus, iubitorii de animale vor găsi aici și hrană hyperpremium pentru însoțitorii lor necuvântători. Câteva cuvinte despre cele două compartimente ale cabinetului.
Ballai Szidonia:
Da, farmacia veterinară este plasată la intrare, în zona în care se află recepția. În ceea ce privește beneficiile pe care le conferă hrana hyperpremium, cred că se încadrează, practic, la partea de prevenție.
Marian Vasile Coza: Hrana hyperpremium nu aduce cu sine un beneficiu anume, ci mai degrabă reduce foarte mult apariția unor probleme, care chiar pot fi evitate. Și ne referim aici în special la problemele metabolice: boli cardiovasculare, diabet, osteoartroză și altele.
Ballai Szidonia: Și ce nu înțelege multă lume, utilizând hrana superpremium sau hyperpremium – nu contează denumirea – și dacă este scumpă, animalul trebuie să mănânce mai puțin. Se găsește în permanență un tabel pe pungile de hrană respective. Trebuie respectat un anumit gramaj. Din experiența noastră, la final, practic, ieși mai ieftin.
Marian Vasile Coza: Până la urmă, asta o să încercăm să-i convingem și să-i facem să înțeleagă că, de fapt, mâncarea scumpă pentru animalele de companie, nu e scumpă. Practic mâncarea scumpă este la fel de ieftină ca mâncarea slabă. Există și studii făcute de economiști. Oamenii care oferă mâncare foarte ieftină sau de calitate medie câinilor sau pisicilor, oarecum ajung să plătească fix la fel de mult per total, într-un an sau cinci ani, din cauza faptului că plătesc foarte mult pe tratamente, suplimente etc. În momentul în care le dai animalelor o hrană care e cu 30-40% mai scumpă, banii respectivi nu-i mai bagi în suplimente. Dacă faci un total, e posibil să ieși cu un 10% mai scump, dar raportul preț-beneficiu cred că merită.

Reporter: După ce program va funcționa noul centru medical veterinar? Pot beneficia, deținătorii animalelor de companie și de servicii medicale de urgență?
Marian Vasile Coza: În ceea privește serviciile medicale veterinare de urgență, există un număr de telefon mobil, la care se va răspunde tot timpul sau cât mai mult cu putință. Ideal ar fi tot timpul, dar pot interveni situații în care deja să fie alte cazuri preluate. Programul obișnuit va fi de luni până vineri, între orele 9:00 – 19:00 și sâmbăta, între orele 9:00 – 12:00.

Reporter: Ce plusuri de valoare credeți că aduce cabinetul Vethub în creșterea calității serviciilor medicale veterinare?
Ballai Szidonia și Marian Vasile Coza:
Practic, marea noutate, credem noi, nu este cea financiară sau cea reprezentată de aparatură, ci pregătirea noastră ca urgentiști, medici veterinari, lucruri care nu prea pot fi cumpărate.

Reporter: Poate este puțin devreme să vă întreb, dar vă rog să-mi dezvăluiți dacă aveți deja idei și planuri de viitor privind dezvoltarea și diversificarea serviciilor oferite de Vethub?
Ballai Szidonia și Marian Vasile Coza:
Da, există. Ne-am gândit deja la acest aspect. Pe termen lung există planuri întocmite pentru un astfel de proiect.

Dotările din cabinet

Reporter: La final, câteva cuvinte pentru cititorii cotidianului Zi de Zi, stăpâni sau iubitori ai animalelor de companie. Ce sfaturi le puteți da privind sănătatea animalelor pe care le dețin sau vor să le aibă, pe viitor? Ce ar trebui să se schimbe în mentalitatea deținătorilor de animale pentru a le îmbunătăți viața patrupedelor?
Ballai Szidonia:
Să fie deschiși. Să accepte părerea noastră de specialiști. Să-și iubească animalele, dar în același timp să le și respecte ca și carnivore, în special la pisică și la câine. Să nu confunde câinele cu copilul, să nu-l trateze ca atare. Există anumite reguli de supunere de psihologie canină, felină, care trebuie aplicate. Altfel dai animalul peste cap și nu știi de ce ai un animal ciudat, agresiv.
Vasile Marian Coza: Să-i dea animalului mâncarea care trebuie, când trebuie, câtă trebuie. Deparazitările, vaccinurile să le facă la timp și cu produsul care trebuie și care este justificat în momentul respectiv, în funcția de problema pe care o are patrupedul. Practic, să se consulte tot timpul cu un medic veterinar, să nu facă totul de capul lui, căutând pe Google.
Ballai Szidonia: Și să accepte ceea ce spune medicul veterinar, fiindcă pentru asta merge la consult, nu pentru a se certa. În plus obține și consiliere din partea medicului, nu numai consult și tratament de specialitate.
Vasile Marian Coza: Acesta e lucrul cel mai important. Tot timpul să meargă la medicul în care are cea mai mare încredere. Practic, trebuie să ai și tu o relație bună cu medicul, dar și cățelul tău să aibă parte de tot ce e mai bun. Dacă ai încredere în acel medic, du-te doar la el și ascultă ce îți spune. Nu merge în treizeci de locuri diferite, pentru că este posibil să ți se ofere douăzeci și nouă de păreri. Din fiecare din acele păreri vei lua câte o idee și în final va rezulta un amalgam total. Și singurul care va avea de suferit va fi animalul.

Au consemnat Diana CĂRBUREAN și Ioan ȘANDOR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.