Cum putem preveni furturile din autoturisme Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 98 Vizualizări

Cum putem preveni furturile din autoturisme

Având în vedere impactul social deosebit pe care faptele de natură penală cu caracter stradal îl produc şi faptul că afectează sentimentul de siguranţă publică, criminalitatea stradală reprezintă o prioritate a poliţiei mureşene.

Furturile din autoturisme, sunt favorizate de uşurinţa modalităţii de comitere şi a valorificării bunurilor sustrase, acestea fiind de dimensiuni reduse şi cu valoare ridicată, dar şi de neglijenţa proprietarilor în a lăsa bunuri la vedere în autoturisme.

„Modul de operare cel mai des folosit de autori este spargerea geamului autoturismelor, urmat de forţarea sistemului de închidere. De reţinut că în foarte multe dintre cazuri, furturile au fost comise fără a fi forţat sistemul de închidere al maşinii, ceea ce arată faptul că acestea au fost lăsate deschise/neasigurate. Bunurile preferate de autori sunt staţiile de emisie-recepţie, GPS-uri, genţi/borsete, CD playere, dar şi laptop –uri, telefoane mobile, aparate foto. De menţionat este însă faptul că o geantă/poşetă/borsetă, lăsată la vedere în autoturism, chiar în cazul în care aceasta nu conţine bani sau alte valori, reprezintă o „atracţie” pentru hoţi, aceştia punându-şi speranţele spre un conţinut valoros. Proprietarii de autovehicule nu conştientizează riscul la care se expun atunci când lasă în maşină, la vedere, bunuri ce sunt vizate de spărgătorii de maşini, în aproape toate cazurile, hoţii au acţionat după ce au văzut că au ce fura”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, prin intermediul unui comunicat de presă.

Recomandări cu caracter preventiv, care, dacă sunt urmate, reduc semnificativ riscul de a ajunge victime ale acestui tip de infracţiuni:

– Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate şi, eventual, supravegheate, verificând sistemele de închidere; cuplaţi alarma şi verificaţi dacă roata de rezervă şi portbagajul sunt asigurate corespunzător;

– Nu lăsaţi niciodată cheile în contact şi asiguraţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute;

– Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, obiecte de valoare (genţi, poşete, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane auto, camere video, telefoane mobile etc.). Acestea vot tenta hoţii să vă spargă vehiculul.

– Evitaţi să păstraţi în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a maşinii, documentele firmei, cărţi de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare;

– Închideţi complet geamurile când părăsiţi autoturismul, chiar pentru scurt timp. Un geam lăsat uşor întredeschis vă poate da peste cap toate precauţiile folosite.

– Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt.

– Nu vă adresaţi, pentru repararea maşinii, unor meseriaşi ocazionali necunoscuţi sau atelierelor neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine).

– Achiziţionând componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii, încurajaţi hoţii şi spărgătorii. Următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră!
– Dacă aveţi o singură cheie pentru portiere, portbagaj şi rezervor, schimbaţi-le pe toate în cazul dispariţiei buşonului de la rezervor!

– Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii etc.). Acestea vor fi mai dificil de vândut la mâna a doua.

(Redacţia)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE