Drept la replică la articolul „Tarife de salubritate de 3 ori mai mari pentru sighișoreni din cauza unei ștampile” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 322 Vizualizări

Drept la replică la articolul „Tarife de salubritate de 3 ori mai mari pentru sighișoreni din cauza unei ștampile”

Ca urmare a apariţiei în data de 25 septembrie 2018 a articolului „Tarife de salubritate de 3 ori mai mari pentru sighișoreni din cauza unei ștampile”, în spiritul deontologiei profesionale și al informării corecte a cititorilor Dvs., precum și în baza reglementărilor legale, vă solicităm publicarea următorului Drept la replică:

Drept la replică

Referitor la susținerea că Primăria Sighișoara a refuzat procedura de emitere a Autorizației de mediu

Între Consiliul Local Sighișoara, în calitate de proprietar și SC Schuster Ecosal SRL, în calitate de administrator, s-a încheiat contractul de administrare pentru depozitul de deșeuri menajere nr. 4476/02.06.2000.

De asemenea, între Municipiul Sighișoara în calitate de concedent și SC Schuster Ecosal SRL în calitate de concesionar s-a încheiat contractul de concesiune nr. 22161/23.10.2012 având ca obiect prestarea serviciului public de salubrizare în aria administrativ – teritorială a municipiului Sighișoara.

Prestarea serviciului public de salubrizare și depozitarea deșeurilor în depozitul de la Sighișoara de către SC Schuster Ecosal SRL s-a realizat în baza autorizației integrate de mediu nr. SB 90 din 12.05.2008, obținută de Primăria municipiului Sighișoara, perioada de valabilitate fiind din 12.05.2008 până la data de 12.05.2018.

Având în vedere că în luna mai 2018 expira autorizația integrată de mediu pentru depozitarea deșeurilor în depozitul de la Sighișoara, Municipiul Sighișoara a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, încă din luna noiembrie 2017, să ne comunice cine are competența legală de a solicita obținerea unei noi autorizații de mediu.

Prin adresa nr. 9953/19.12.2017, Agenția pentru Protecția Mediului Mureș ne comunică faptul că autorizația integrată de mediu se emite, în condițiile legii, în baza solicitării titularului de activitate / operatorului. Prin această adresă, Agenția pentru Protecția Mediului Mureș ne comunică și faptul că autoritatea de mediu competentă poate transfera autorizația integrată de mediu către un alt titular/operator, la solicitarea comună a acestora, după stabilirea obligațiilor de mediu care trebuie asumate de către aceștia, în baza declarației pe propria răspundere că noul titular va desfășura activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația integrată de mediu.

Prin adresa nr. 34633/27.12.2017, Municipiul Sighișoara a transmis către SC Schuster Ecosal SRL adresa Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, solicitându-i totodată să demareze procedura pentru obținerea autorizațiilor de mediu pentru depozitul de deșeuri de la Sighișoara.

Menționăm câteva reglementări contractuale și legale care prevăd foarte clar în sarcina cui intră obținerea autorizației de mediu :

– prevederile art. 10 alin. 1 din contractul de administrare pentru depozitul de deșeuri menajere, conform cărora administratorul SC Schuster Ecosal SRL se obligă să exploateze depozitul de deșeuri ca un bun propriu;

– prevederile art. 8 lit. g din contractul de concesiune încheiat între Municipiul Sighișoara și SC Schuster Ecosal SRL, conform cărora concesionarul SC Schuster Ecosal SRL  are obligația să dețină toate avizele, acordurile, autorizațiile și licențele necesare prestării activităților specifice serviciului de salubrizare, prevăzute de legislația în vigoare;

– prevederile art. 2 pct. 10 si pct. 40 din OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora autorizaţia integrată de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, cu informarea prealabilă a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care acordă dreptul de a exploata în totalitate sau în parte o activitate care poate produce emisii si efecte asupra mediului;

– prevederile art. 12 din OUG 195/2005 privind protecția mediului, conform cărora desfăşurarea activităţilor se realizează numai în baza autorizaţiei integrate de mediu;

– prevederile art. 8 din Legea 278/2013 privind emisiile industriale, potrivit cărora operatorul are obligaţia să respecte condiţiile prevăzute în autorizaţia integrată de mediu/autorizaţia de mediu;

Obținerea acestei autorizații integrate de mediu implică o seamă de obligații și răspunderi, care trebuie asumate de către titularul autorizației, privind respectarea reglementărilor de mediu, prevenirea și controlul poluării, gestionarea deșeurilor și îmbunătățirea continuă a activității astfel încât să se atingă un nivel ridicat de protecție a mediului.

SC Schuster Ecosal SRL a amânat din luna decembrie a anului 2017 demararea procedurii de obținere a autorizației de mediu pe numele său și a urmărit până în ultimul moment ca autorizația de mediu să fie obținută de către Municipiul Sighisoara, refuzând în acest fel să-și asume, în calitatea sa de administrator al depozitului de deșeuri și de operator al serviciului de salubrizare, obligațiile legale privind obținerea autorizației de mediu și respectarea angajamentelor privind protecția mediului.

Încă din luna decembrie 2017, SC Schuster Ecosal SRL a fost informat cu privire la obligațiile pe care le avea pentru demararea procedurii de obținere a autorizației de mediu, iar tergiversarea depunerii documentației îi aparține în totalitate, mai ales că, potrivit prevederilor legale, titularul autorizației integrate de mediu nu putea fi altul decât operatorul serviciului de salubrizare.

Pe lângă prevederile legale arătate, un alt raționament pentru care s-a decis că intră în sarcina SC Schuster Ecosal SRL obținerea autorizației integrate de mediu a fost acela că s-a urmărit responsabilizarea administratorului depozitului de deșeuri cu privire la respectarea normelor legale privind protecția mediului și sănătatea populației. Pentru perioada când titularul autorizației integrate de mediu a fost Primăria Municipiului Sighișoara, toate controalele Gărzii Naționale de Mediu, măsurile impuse prin actele de inspecție și control, precum și amenzile aplicate și plătite din bani publici au vizat Primăria Sighișoara, în condițiile în care responsabilitatea obligațiilor de mediu revenea administratorului depozitului, SC Schuster Ecosal SRL. Pe rolul instanțelor de judecată sunt dosare care au ca obiect plângeri contravenționale formulate de Municipiul Sighișoara împotriva proceselor verbale de contravenție ale Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Mureș. Considerăm că, prin obținerea autorizației integrate de mediu de către SC Schuster Ecosal SRL, s-a intrat într-o stare de normalitate a activităților desfășurate de administratorul depozitului de deșeuri și de respectare a principiului “poluatorul plătește”.

Afirmațiile “Primăria a refuzat procedura fără a oferi vreo explicație”, “refuzul și lipsa motivării nu au întârziat să apară”, “Primăria a refuzat să trimită o solicitare în timp util din dorința de a nu avea vreo răspundere” sunt total neadevărate și denotă lipsa de seriozitate și de respectare a prevederilor legale în obținerea autorizațiilor necesare pentru prestarea serviciului de salubrizare.  

De altfel, în ultima perioadă, se încearcă o dezinformare a cetățenilor, iar orice problemă legată de salubritate se aruncă în “cârca” Municipiului Sighișoara.

Prin adresa nr. 758 din 28.09.2018, SC Schuster Ecosal SRL ne aduce la cunoștință ca a obținut autorizația integrată de mediu MS 2/19.09.2018. Urmare obținerii autorizației de mediu, Municipiul Sighișoara a comunicat operatorului de salubritate obligația depozitării deșeurilor în depozitul de deșeuri al municipiului Sighișoara, precum și revenirea la tarifele practicate anterior expirării autorizației de mediu.  

Referitor la aplicarea taxei de salubrizare pentru persoanele care nu au încheiat contract de salubrizare

În baza Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților, prin hotărâri de Consiliu Local privind impozitele și taxele locale s-a stabilit această taxă specială de salubrizare în cazul cetățenilor care beneficiază de serviciul de salubrizare, dar nu au încheiat contract de prestări servicii de salubrizare.

             Acum a devenit stringentă aplicarea prevederilor OUG nr. 74/2018 referitoare la gestionarea deșeurilor reciclabile (hârtie, metal, plastic, sticlă), stabilirea unor indicatori de performanță pentru fiecare activitate din cadrul serviciului de salubrizare.  Problemele privind salubritatea municipiului sunt numeroase și numai printr-o bună colaborare se găsesc soluțiile cele mai bune în beneficiul tuturor părților implicate, cu respectarea prevederilor legale.

Primarul municipiului Sighișoara,        

Ovidiu-Dumitru MĂLĂNCRĂVEAN

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE