S-a lansat un „Program integrat de stagii de practică” în interes profesional pentru 328 de elevi și studenți Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 619 Vizualizări

S-a lansat un „Program integrat de stagii de practică” în interes profesional pentru 328 de elevi și studenți

Asociația Culturală Amphion, Formprof Servicii și Unic Sports au anunțat demararea proiectului „Program integrat de stagii de practică” în cadrul unei conferințe de presă susținute la Gotelul Concordia din Târgu Mureș. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și implementat în Regiunea Centru, Târgu Mureș, județul Mureș.

La conferința de lansare au participat Brîndușa Gorea, manager de proiect, Liliana Baciu, coordonator Stagii de practică, Mircea Simionescu, rectorul Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, Simion Laslo, directorul Colegiului Economic „Transilvania”, Vasile Moldovan, directorul Liceului Tehnologic „Traian Vuia”, Violeta Sîngeorzan, reprezentant Formprof Servicii, Alin Crișan, reprezentant Unic Sports și Elena Harpa, reprezentantă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.

Contextul demarării proiectului

Teoretizarea excesivă este o problemă foarte răspândită a învățământului românesc. Experții în educație consideră că aceasta este cauza principală pentru care tinerii absolvenți de licee și facultăți cu greu își găsesc un loc de muncă, mai ales unul bine plătit și potrivit cu specializarea pe care au dobândit-o pe băncile școlii. În prezent, în România, rata șomajului în rândul tinerilor este de 25%, printre cele mai ridicate la nivel european. În același timp, conform unui studiu al Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound) din 2016, tinerii români în vârstă de 15-29 de ani au cea mai mică rată de contracte temporare de muncă la nivelul UE (sub 5,8%), iar țara noastră înregistrează unul dintre cele mai reduse procente din punct de vedere al tinerilor care combină școala cu munca, indiferent de nivelul de educație: mai puțin de 10%. De asemenea, România se clasează pe ultimele locuri din punct de vedere al procentului de tineri care își găsesc un loc de muncă în decurs de un an de la finalizarea studiilor: 51,6%, comparativ cu 66% – media europeană.

Proiectul „Program integrat de stagii de practică” pornește de la realitatea că tinerii reprezintă una dintre cele mai defavorizate categorii de pe piața muncii, mai ales din cauza neconcordanței dintre competențele și abilitățile obținute la școală, pe de o parte, și cele efectiv solicitate de angajatori, pe de altă parte. Pentru a le oferi elevilor și studenților din Târgu Mureș o șansă în plus pentru o carieră de succes în domeniul pe care l-au ales, dar și pentru a le facilita procesul de tranziție de la școală la muncă, organizatorii vor să le ofere acestora un nou program integrat de stagii de practică, util, atractiv și inovator.

Brîndușa Gorea

Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului „Program integrat de stagii de practică” îl constituie creșterea ratei de participare a elevilor și studenților din regiunea Centru la programe de învățare la locul de muncă, în vederea inserției pe piața muncii.

Prin implementarea proiectului se urmărește facilitarea și îmbunătățirea ratei de participare a 308 elevi din județul Mureș, din învățământul profesional și tehnic, la programe de învățare la locul de muncă. De asemenea, se urmărește facilitarea și îmbunătățirea ratei de participare a 20 de studenți din regiunea Centru, din domeniul economic, prin programe inovative de învățare la locul de muncă. Un alt aspect important îl presupune consilierea în carieră și orientarea profesională a 328 de elevi și studenți, în vederea creșterii șanselor de ocupare a unui loc de muncă după finalizarea studiilor. Nu în ultimul rând, este vizată creșterea nivelului de informare privind piața muncii și a stagiilor de practică pentru elevi, studenți, absolvenți și potențiali angajatori, prin crearea unei platforme de informare online.

Pe lângă derularea propriu-zisă a stagiilor de pregătire practică, în cadrul proiectului se vor înființa firme de exercițiu și întreprinderi simulate, se vor organiza concursuri cu premii și se va monitoriza evoluția profesională și inserția pe piața muncii a elevilor și studenților participanți.

Elevii beneficiari provin de la Colegiul Economic „Transilvania” și Liceul Tehnologic „Traian Vuia”. Studenții participanți vor fi selectați din cadrul specializărilor de științe economice ale Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și ale Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș.

Proiectul se implementează pe durata a 24 de luni, în perioada 18.07.2018-17.07.2020 și beneficiază de finanțare în valoare totală eligibilă de 2.205.235,60 lei, din care cofinanțare UE 1.837.812,27 lei.

Liliana Baciu

Opiniile directorilor instituțiilor de învățământ

Mircea Simionescu și-a exprimat adeziunea la inițiativa organizatorilor și a oferit un îndemn tinerilor prezenți la eveniment: „Mesajul pe care vreau să-l transmit este să începeți să știți ce vreți de la viață pentru că la un moment dat veți fi de capul dumneavoastră. E un parcurs al vieții, ai ajuns la vârsta maturității și nu mai stai având în spate un sprijin. O să mă opresc aici, cu gândul că se vor întâmpla lucruri importante ca urmare a acestui proiect.”

Simion Laslo a precizat că nu a stat pe gânduri când i s-a comunicat oferta de a se asocia cu instituția pe care o conduce, proiectului: „Eu am zis din prima da la o astfel de colaborare pentru că rezultatele sunt în primul rând în favoarea instruirii și educării copiilor noștri.”

Vasile Moldovan a fost la rândul său încântat de colaborare: „Acest proiect este foarte binevenit pentru Liceul Tehnologic „Traian Vuia” care are prin planurile-cadru pe care le au specializările noastre foarte multe ore de practică. Vă mulțumim pentru că ne-ați căutat ca grup țintă și eu sper în finalitatea acestui proiect.”

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE