Târgu-Mureş, Reghin și Sighișoara vor wifi gratuit pe bani europeni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1229 Vizualizări

Târgu-Mureş, Reghin și Sighișoara vor wifi gratuit pe bani europeni

Municipiile mureșene s-au arătat interesate să instaleze rețele wireless pe bani europeni în cele mai solicitate și mai populate zone din localități. Asta în contextul în care, printr-un comunicat transmis marţi, 6 noiembrie, de Comisia Europeană, în intervalul 7-9 noiembrie orașele cu rang de municipiu din România se pot înscrie pentru finanţare europeană, pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit de internet wireless.

Astfel, edilii din Târgu-Mureș, Reghin și Sighișoara au declarat că sunt interesați, înscriindu-se pe platforma www.wifi4eu.eu, pentru că finanțarea se face pe principiul ”primul venit, primul servit”. Este vorba de o primă sesiune de cereri de proiecte a programului „WiFi 4 EU” prin care se acordă bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare, pentru primele 2.800 de municipalităţi din țară care se înscriu.

Interesată de acest proiect, Primăria municipiului Târgu-Mureș s-a înscris în cursul zilei de marţi, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cosmin Balga.

”Noi suntem interesați să avem routere pentru internet gratuit în principalele obiective din municipiul Târgu-Mureș, cele mai frecventate de oameni. Avem Complexul de Sport și Agrement ”Mureșul”, avem Platoul Cornești, avem Cetatea Târgu-Mureș, avem Parcul municipal, toate zonele de agrement, parcurile de joacă. Târgu-Mureșul a fost printre primele din țară care s-a implicat în digitalizarea orașului, în a aduce aplicații noi și în continuare ne dorim să implementăm cât mai multe astfel de programe”, a declarat Cosmin Blaga.

În condițiile unui flux anual de sute de mii de turiști, Cetatea Sighișoarei are neapărat nevoie de instalarea unor routere wifi pentru acces gratuit la internet, astfel că municipalitatea va accesa această ofertă, spune directorul de comunicare al Primăriei, Ioana Sitea.

”Lansarea unei cereri de proiecte în cadrul programului wifi4eu este bine venită, pentru municipalitatea sighișoreană, pentru că în momentul de față nu există puncte de internet wireless gratuit în spații publice. Municipiul Sighișoara intenționează să creeze trei puncte de internet wireless gratuit, în Piața Cetății, Piața Muzeului și în zona centrală a municipiului, în Parcul Unirii. Sperăm ca prin crearea acestor puncte să aducem un plus zonelor selectate, acestea să fie mai atractive, atât pentru turiști cât și pentru oamenii de afaceri sau sighișoreni”, a afirmat Ioana Sitea.

La rândul său, și Municipiul Reghin a reacționat, înscriindu-se pe platforma www.wifi4eu.eu, ne-a relatat Natalia Moldovan, consilier în cadrul Primăriei Municipiului Reghin.

”Municipiul Reghin este interesat și chiar s-a înregistrat pentru obținerea acestui bon valoric de 15.000 de euro, pentru a dota două parcuri publice și o piațetă din cartierul Libertății, unde zilnic întâlnim mămici cu copii și chiar tineret. Municipiul Reghin are momentan lansat Wifi la Centrul de informare turistică, și în cadrul instituției noastre există acest punct de Wifi”, a menţionat Natalia Moldovan.

Pentru a solicita finanţare, municipalităţile trebuie să urmeze câţiva paşi simpli şi anume: să fie deja înregistrate pe platforma online wifi4eu.eu sau să se fi înregistrat. Apoi, odată cu deschiderea oficială a cererii de proiecte, să se conecteze şi să depună candidatura pe aceeaşi platformă, până vineri, 9 noiembrie, ora 18.00. Bonul valoric de 15.000 de euro poate fi utilizat pentru instalarea de puncte de acces gratuit la Wi-Fi în parcuri, pieţe şi clădiri publice, biblioteci, muzee şi centre de sănătate. Aceste reţele wifi vor fi gratuite, fără publicitate, nu vor colecta date cu caracter personal, iar finanţarea se acordă numai reţelelor care nu se suprapun cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public. Această cerere de proiecte a Comisiei Europene este prima din patru, iar în următorii doi ani, vor mai urma alte trei cereri de proiecte.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE