Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, act de cinstire a memoriei făuritorilor Marii Uniri Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, act de cinstire a memoriei făuritorilor Marii Uniri

Cu câteva zile înainte de împlinirea Centenarului Marii Uniri de la 1918, capitala României a găzduit un eveniment epocal – sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, biserică ridicată spre pomenirea tuturor eroilor români care și-au jertfit viața, pentru ca granițele țării să-i cuprindă laolaltă pe toți cei de-un neam.

Slujba de sfințire a bisericii a fost săvârșită de preoți și episcopi ai Bisericii Ortodoxe Române, avându-i în frunte pe PF Părinte Patriarh Daniel și pe SS Bartolomeu Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic.

Noua catedrală patriarhală are ca hramuri praznicul Înălțării Domnului, care este și ziua de pomenire a eroilor neamului, și Sf. Ap. Andrei, cel care a adus vestea Evangheliei lui Hristos în zona Dobrogei, devenind și ocrotitorul spiritual al României. Ca un act de cinstire și de recunoștință față de cei ce și-au jertfit viața pe altarul neamului românesc, în altarul noii biserici au fost așezate liste cuprinzând numele tuturor eroilor, cunoscuți, care au căzut în războaiele apărare a libertății și demnității poporului român, precum și numele făuritorilor Marii Uniri de la 1918.

Catapeteasma catedralei este realizată în tehnica mosaic, de către tânărul artist plastic Daniel Codrescu, ajutat de o echipă de patruzeci de persoane. Pentru realizarea acesteia s-au folosit tesere de mozaic de cea mai bună calitate, produs de firme cu îndelungă experiență din Veneția și Murano.

După slujba de consacrare, s-a săvârșit pentru prima dată Sf. Liturghie în noua biserică. În cuvântul său de învățătură Patriarhul Bartolomeu a apreciat stăruința PF Daniel de a duce la îndeplinire „înalta aspirație pe care a nutrit-o îndeobște întregul popor român binecredincios și arzătoarea năzuință a regilor de odinioară Carol I și Ferdinand”. Preafericirea Sa a subliniat totodată că, în fața greutăților și a contextelor delicate, creștinii trebuie să aibă mereu în minte cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, citite chiar în evanghelia acestei duminici: „Cele ce sunt cu neputință la oameni, sunt cu putință la Dumnezeu” (Evanghelia după Luca, cap. 18, verset 27).

 

Text: Cătălin MAIER

Foto: doxologia.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE