Mesajul preşedintelui PNL Mureş, Cristian Chirteş, cu ocazia Zilei Naţionale a României Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 265 Vizualizări

Mesajul preşedintelui PNL Mureş, Cristian Chirteş, cu ocazia Zilei Naţionale a României

Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, mesajul preşedintelui PNL Mureş, senatorul Cristian Chirteş, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„Zodia bună a României”

Istoria României a avut parte de oameni providențiali și ne mândrim că suntem urmașii în crez politic al celui mai important om de stat român. Premierul Unirii, Ion I. C. Brătianu, a fost prim ministru în cinci mandate, de două ori ministru de Externe, de două ori ministru al Apărării și de trei ori ministru de Interne.

Este omul datorită căruia traiectoria țării noastre a ajuns în zona Antantei, ceea ce ne face ca acum să putem sărbători prima sută de ani a României moderne.

Regele Ferdinand îl considera pe Brătianu „zodia bună a României” și împreună au primit, în Gara de Nord, delegaţia Marelui Sfat Naţional Român din Transilvania, care a adus la București Rezoluţia Unirii de la Alba-Iulia.

Vorbele lui Brătianu sunt cele pe care românii din Transilvania le așteptau de o viață. Și el le-a răspuns pe măsură: „De o mie de ani vă aşteptămşiaţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată. Sunt clipe în viaţa unui neam, de fericire atât de mare că răscumpără veacuri întregi de dureri. Bucuria noastră nu e bucuria unei singure generaţii, ea e sfânta cutremurare de fericire a întregului popor românesc, care de sute şi sute de ani a stat sub urgia soartei cele mai cumplite, fără a pierde credinţa lui nestrămutată în această zi ce ne uneşteşi care nu se putea să nu vie”, le spunea Ionel Brătianu delegaților din Transilvania.

1 Decembrie a fost doar un pas în felul în care Brătianu vedea desăvârșirea idealului unității românilor.

Imediat după Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a format un nou guvern liberal, care a ratificat unirea Transilvaniei cu România.

Sub conducerea lui Brătianu, noul guvern a adus miniștri din toate provinciile istorice româneşti. Oare cum ar arăta o comparație a Guvernului Brătianu, cel din 1918, cu cel care duce România în al 101-lea an al său?

Oare cum s-ar putea concretiza o comparație între oricare dintre numele de acum cu Anghel Saligny, Alexandru Vaida-Voievod, Vasile Goldiș sauȘtefan Cicio Pop, membri ai Cabinetului Brătianu?

România ar putea arăta, la ceas de Centenar, altfel. Însă este cea pe care o știm.

Dar, la fel de bine știm că fiecare dintre noi îi vrem binele și tăcem într-o așteptare ce ne dă speranțe de fiecare dată când ne privim în ochi, unii pe alții.

România merită mai mult!

Astăzi se cuvine să îi onorăm trecutul, cu gândul la ce vom face de mâine încolo. Deocamdată, cuvintele Președintelui Klaus Iohannis, rostite în ședința solemnă a Parlamentului, pot fi mesaj și temă de gândire:

“Ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale, ridicați-vă la demnitatea Centenarului și nu îl dezonorați!”

La mulți ani, români!

Senator Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE