Programul lunii martie la Filarmonica de Stat Tîrgu-Mureș Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 852 Vizualizări

Programul lunii martie la Filarmonica de Stat Tîrgu-Mureș

Luna Mărțișorului ne confirmă plăcuta veste că primăvara bate la ușă. Ne-am propus și noi să venim cu „Surprize pentru Doamne și Domnișoare” chiar cu ocazia primului concert al acestei prime luni de primăvară.

Joi, 7 martie vă invit la un eveniment de excepție dar și de tradiție: Concertul simfonic extraordinar de Ziua Femeii. Distinși domni, cea mai frumoasă atenție cu care ne putem demonstra generozitatea față de CELE ce ne sunt atât de prețioase este să le invităm la Concertul simfonic extraordinar de Ziua Femeii!

Dirijorul concertului, Maestrul Adrian Petrescu a întocmit un program superb pentru această seară specială. În prima parte va fi interpretată o bijuterie romantică: Serenada pentru orchestră de coarde, op.48 de P.I.Ceaikovski. Partea a doua este o „explozie de surprize” provocate de Ansamblul de alămuri și percuție al Filarmonicii, care va crea o atmosferă absolut unică prin interpretarea în această formulă a unor „mini capodopere de mare efect” din creația de divertisment a compozitorilor G.Bizet, P.I.Ceaikovski, J.Strauss, R.Woodfield, E.Crespo, C.Hazell, J.Kander și A.Haciaturian. Atmosfera acestei seri romantice trăite împreună în Palatul Culturii o veți putea apoi continua și după concert și, desigur cu apogeul în ziua următoare, în 8 martie, Ziua Femeii!

Marti, 12 martie, tot în Sala mare a Palatului Culturii vă invit la un Concert cameral extraordinar susținut de Cvartetul de coarde „Tiberius”, formație de elită a instituției noastre. Surpriza serii este prezența pe scenă alături de artiștii cvartetului a cunoscutului și talentatului pianist rus Alexei Nabioulin, pianist extrem de apreciat de publicul meloman de pretutindeni. În concert vor fi interpretate două Cvintete cu pian, cel în sol minor, op.57 de D.Sostakovici și cel în Mi bemol major, op.44 de R.Schumann.

Alexei Nabioulin va fi și solistul concertului simfonic de Joi, 14 martie, când acompaniat de orchestra noastră dirijată de Maestrul Shinya Ozaki din Japonia va interpreta Concertul pentru pian și orchestră în do diez minor de N.Rimski-Korsakov și Concertul pentru pian și orchestră în fa diez minor de A.Skriabin. În deschiderea concertului vor fi interpretate Tablouri ungare de Bartók Béla, iar in finalul concertului vom putea savura frumusețea Capriciului spaniol, op.34 de N.Rimski-Korsakov.
Concertul simfonic următor, cel din 21 martie îl are la pupitru pe Maestrul Mihail Agafița din Republica Moldova. În deschidere vom putea audia „Olteneasca”, o frumoasă miniatură din vasta creație a marelui compozitor român Paul Constantinescu. Revine pe scena noastră după mai mulți ani violonista Murvai Márta din Germania care va interpreta Fantezia scoțiană de M.Bruch. În partea a doua va fi interpretată o capodoperă a creației lui P.I.Ceaikovski, Simfonia „Manfred”, în finalul căreia vor răsuna și armoniile reginei instrumentelor: orga, la al cărui „pupitru de comandă” se va afla Doamna Molnár Tünde, organista Filarmonicii noastre.

Pentru prietenii noștri mai tineri, elevii mureșeni și desigur…pentru invitații lor: dascăli, părinți, bunici, avem o nouă „surpriză”, vineri, 22 martie. Tema celor patru concerte lecție (cu prezentare în limba română de la ora 12 și în limba maghiară de la ora 13) și educative (cu prezentare de la ora 17 în limba română și de ora ora 18 în limba maghiară) este absolut atrăgătoare prin „Armoniile lui Geshwin…la Tîrgu Mures”. Aportul orchestrei noastre simfonice dirijate de talentatul muzician Remus Grama, dar și momentele de pian susținute cu măiestrie de Badi Andrada vor fi în stare să capaciteze atenția celor mici, dar…Atenție! și a celor mari pe care îi invit căci sunt așteptați la asemenea momente educative de excepție. Limbajul inegalabil al muzicii clasice poate la asemenea gen de concerte să fie pe deplin înțeles, căci marea muzică este prezentată cu știință și profesionalism de două tinere cadre didactice de la Liceul Vocațional de Artă din orașul nostru pentru care am o specială apreciere și considerație: Profesoarele Carla Gliga și Fülöp Klára.

Ultimul eveniment muzical al lunii mărțișorului îl constituie Concertul simfonic de interpretare tîrgumureșeană de joi, 28 martie. Doi tineri valoroși muzicieni din orașul nostru, dirijorul Remus Grama și pianista Badi Andrada alături de Orchestra simfonică ne vor încălzi sufletele prin interpretarea unor lucrări de mare rezonanță: în prima parte poemul simfonic Un american la Paris și Rapsodia nr.2 pentru pian și orchestră de G.Gershwin, în partea a doua vom putea audia Simfonia nr.5 în re minor de D.Șostakovici. Sunt convins dragi prieteni că oferta pentru luna martie să vă fie extrem de atractivă, iar bucuriile estetice pe care muzica o generează în sufletele noastre să se constituie într-o plăcută motivație de a poposi în Templul Artelor: Palatul Culturii din Tîrgu Mureș.

Toate concertele Filarmonicii încep la ora 19. Până la fiecare întâlnire vă spun ca de obicei, să auzim numai de bine!

Cu specială prețuire, Vasile Cazan, dirijor, Managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE