Home / Reviste / Ludus / Vizită instructivă de Ziua Apei

Vizită instructivă de Ziua Apei

Distribuie

Ziua de 22 martie este importantă pentru întreaga civilizaţie pentru că marchează unul dintre elementele fără de care nu ar exista viaţa pe această planetă. Din anul 1993 această zi este sărbătorită şi în România, acolo unde activează Administraţia Bazinală de Apă Mureş (ABA) – Sistemul Hidrotehnic Luduş.

În acest an, pentru celebrarea Zilei Mondiale a Apei, ing. Tiberiu Orban, Şef Sistem Hidrotehnic Târgu-Mureş, a invitat o clasă de elevi de la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduş să viziteze Staţia de Tratare şi de Producţie a apei industriale, Priza de apă, ambele din oraşul Luduş. Profesorul de fizică Ioan Pop de la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduş a însoţit elevii clasei a XI-a C în vizita instructivă şi interesantă făcută la un obiectiv industrial al oraşului, care este mai puţin cunoscut, dar de o mare importanţă economică şi socială. Priza de apă a oraşului este situată în zona industrială, evident în apropierea Mureşului .

„Această instalaţie, Priza de apă a fost construită în anii 1982-1983 după ce s-a înfăptuit regularizarea cursului de apă al Mureşului. Se ştie că după inundaţiile din anii 1970-1975 în zonă s-au realizat mai multe lucrări hidrotehnice. Scopul principal al acestora a fost alimentarea cu apă a Fabricii de zahăr şi a celorlalte unităţi industriale importante”, a explicat ing. Tiberiu Orban.

În continuare, elevii au vizitat instalaţiile de la suprafaţă şi de la adâncime în care funcţionează sala pompelor. Explicaţiile amănunţite au format o imagine clară despre modul de captare şi de distribuţie a apei industriale.

Muncă plină de răspundere

Elevii au conştientizat că ing. Andrei Luca de la Sistemul Hidrotehnic Târgu-Mureş, şefii de formaţie Varo Arpad şi Katona Ştefan de la Luduş, împreună cu cei opt operatori barajişti au o muncă plină de responsabilitate care merită tot respectul.

„ABA Mureş are misiunea importantă, aceea de a gestiona şi de a veghea ca apa, această resursă preţioasă să fie folosită în mod chibzuit şi cu responsabilitate maximă”, a spus ing. Tiberiu Orban, mulţumind elevilor pentru interesul  care l-au manifestat pe tot parcursul vizitei. Prof. Ioan Pop ne-a relatat că „elevii au primit cu plăcere invitaţia făcută de ABA Mureş, la şcoală au învăţat şi învaţă despre importanţa resurselor naturale ale ţării, aici învaţă despre eforturile care se fac pentru producerea unei componente principale ale oricăror produse, adică apa”.

La finalul vizitei au urmat şi momente de narare a unor poveşti adevărate sau exagerate despre „oameni duşi cu pluta” la propriu, ing. Tiberiu Orban fiind membru al unui echipaj care a călătorit cu pluta de la Luduş la vărsarea Mureşului în Tisa, dar asta cu câţiva ani în urmă.

Ioan A. BORGOVAN

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție de istorie la Târgu Mureș, Jandarmeria Română 1850-2020

Distribuie Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.