GALERIE FOTO: Expoziția și Târgul de Brânzeturi, o ediție plină de gusturi surprinzătoare Agricultura
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 592 Vizualizări

GALERIE FOTO: Expoziția și Târgul de Brânzeturi, o ediție plină de gusturi surprinzătoare

La Expoziția și Târgul de Brânzeturi din 5 aprilie, eveniment organizat de către Atelierul de Prezentare Petry, premiat la Hungarian Quality Product Award în anul 2016, au venit producători din teritoriul Ardealului, mai exact din județele Cluj, Mureș, Harghita și Covasna, care au oferit gurmanzilor brânzeturi moi, proaspete, afumate și măturate, preparate din lapte de vacă, bivol, capră sau oaie, asaltând din nou strada Scăricica cu miresme îmbietoare.

Concus de brânzeturi artizanale

În cadrul evenimentului, lângă degustare și comercializare, a avut loc și competiția brânzeturilor.

Juriul a fost format din Victoria Rus, profesoară la dietetică, Suto Edit, gastrovlogger, și bucătarul de la Restaurantul Petry, Laci. S-a mers pe la toate standurile unde producătorii s-au decis să participe cu brânzeturile lor.

Fiecare concurent a venit cu propria brânză pe care a considerat-o a fi cea mai bună, concurenții nefiind nevoiți să prezinte același tip de brânzet.

„Suntem atenți la caracterele organoleptice, gust, miros, tăierea în secțiune, aspectul, prezentarea concurentului, gradul de maturare, timpul de maurare, componentele, compoziție, iar aici depinde în ce le maturează, dar și ce fel de cheag se folosește”, a spus Victoria Rus, nutriționist, parte din juriu.

Locul I a fost luat de Sándor Győző din Forteni, jud. Harghita, locul II de Varga István din Cund, iar locul III i-a fost atribuit lui Putniky Csicsó Barna din Lunga, jud. Covasna. Anul trecut câștigătorul a fost Caritas Dezvoltare Rurală, cu o brânză maturată între 13-15 luni.

În vizită la Târgul de Brânzeturi au venit copiii de la o școlă din Târgu-Mureș, care, cu ajutorul celor din Mereni, au făcut fiecare parenyica (pareniță) pe care au și luat-o acasă după. Drept răsplată pentru activitatea interesantă, cei mici au cântat cu mult drag pentru toți cei prezenți.

„Îi ajută astfel de evenimente să cunoască ce înseamnă să fii un producător, să nu creadă că laptele vine de la vaca mov. Chiar am întâlnit astfel de copii la Cluj”, a spus Papay Kamilla, organizatorul târgului.

9 producători din 4 județe

Printre cei prezenți s-au numărat Therezia, Brânzeturi Artizanale Farcádi, Brânzeturi Artizanale din Valea Nirajului, Brânzeturi Artizanale din Merești, Brânzeturi Artizanale din Sânzieni, Brânzeturi Putnoky Csicsó, Manufactură de Brânză, Brânzeturi Artizanale de Bivol din Daia și Brânzeturi Artizanale din Rimetea (Torockói), și bineînțeles, Petry.

Ziua a fost încheiată cu o degustare de vinuri și brânzeturi în incinta resturantului Petry.

Scopul principal al evenimentului a fost ca oamenii să ajungă mai aproape de produsele de calitate fabricate de micii producători de brânzeturi din Ardeal prin intermediul programelor distractive. De asemenea, este important pentru organizatori ca producătorii locali să aibă oportunitatea de a promova și comercializa produsele lor meșteșugărești și nu în ultimul rând, ca oamenii prin cumpărarea lor, să ajute la întărirea economiei locale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE