„Întoarcere în Danemarca“, un spectacol de Csaba Kiss, în premieră la Compania „Tompa Miklós“ Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 284 Vizualizări

„Întoarcere în Danemarca“, un spectacol de Csaba Kiss, în premieră la Compania „Tompa Miklós“

Csaba Kiss este regizor, dramaturg și profesor universitar, născut la Târgu Mureș, locuind actualmente în Ungaria. În montările sale, poezia se îmbină cu realismul: prezintă o gamă largă de dorințe, pasiuni, emoții umane, care dezvăluie în fața spectatorilor contradicția și eternitatea acestora. Pentru activitatea sa meritorie a fost laureat cu Premiul Jászai Mari și Premiul József Attila.

Povestea piesei lui Csaba Kiss: „Întoarcere în Danemarca“, la fel ca tragedia shakespeariană „Hamlet“, are loc în Danemarca de odinioară, într-o eră nespecificată. Personajele, cu excepția Prințului, poartă aceleași nume ca în piesa originală. Ba mai mult, elementele, întâmplările, intrigile și crimele rimează mai mult sau mai puțin cu drama din epoca elisabetană – este prezentă „Fantoma”, sunt actori, există și scena „cursa de șoareci”, nebunie reală și jucată, rugăciune de pocăință, sinuciderea Opheliei, duelul și finalul cu Fortinbras.

📷 Bereczky Sándor | http://www.facebook.com/bereczky.sandor

Atunci, ce s-a schimbat? De ce nu jucăm tragedia originală? Explicația pentru acest lucru se află în accentele surprinzătoare și necunoscute ale noii piese, în întrebările secolului al XX-lea, altele decât cele din timpul lui Shakespeare. Piesa „Întoarcere în Danemarca“ este istoria unei familii. Un băiat se întoarce acasă din străinătate și se confruntă cu o criză. Cum tratează familia consecințele unei crime comise? Cum totul se alterează în jur din cauza minciunii? Cum se descompun relațiile de familie? În plus, pe lângă circumstanțele umane, se pune accent și pe cinismul puterii: până când este protejată puterea de o aparență, nu există niciun dușman, dar adevărul nu are putere, doar aparența are. Deși norvegienii și danezii se luptă și în această poveste, este vorba despre noi în momentul schimbării regimului, despre atitudinea noastră ciudată și confuză față de păcat, putere și iertare.

Distribuția: Claudius: BOKOR Barna; Gertrud: NAGY Dorottya; Prințul: VARGA Balázs; Horatio: BÍRÓ József; Polonius: LÁSZLÓ Csaba; Laertes: KÁDÁR L. Gellért; Ophélia: SIMON Boglárka – Katalin; Odrún: ÖRDÖG Miklós Levente; Rosen: GECSE Ramóna; Guilden/Soldat norvegian: MESZESI Oszkár; Corpus/Actorul bătrân/Soldat norvegian: HENN János; Tragediana: BENŐ Kinga; Comicul/Soldat norvegian: TOLLAS Gábor; Groparul: BILUSKA Annamária.
Decor: Irina MOSCU; Costume: HORVÁTH Jenny; Video design: Andrei COZLAC & Andrei BOTNARU; Muzica: DJ PALOTAI; Dramaturg de scenă: RÓBERT Júlia; Asistent decor: Kató HUSZÁR; Asistent costume: Doró SIKÓ; Regia: KISS Csaba.

📷 Bereczky Sándor | http://www.facebook.com/bereczky.sandor

Premiera va avea loc vineri, 26 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Național Târgu Mureș. Următoarele spectacole vor avea loc sâmbătă, 27 aprilie, ora 19.00, sâmbătă, 4 mai, ora 17.00, marți, 7 mai, ora 19.00 și miercuri, 22 mai, ora 19.00.

SPECTACOLUL ESTE RECOMANDAT PERSOANELOR CU VÂRSTA DE PESTE 14 ANI ESTE SUPRATITRAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ!
Bilete se pot procura de la agenția de bilete din Palatul Culturii, la casieria Teatrului și online www.biletmaster.ro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE