Luduş: Arborarea Drapelului Național, între obligație și bun simț Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 466 Vizualizări

Luduş: Arborarea Drapelului Național, între obligație și bun simț

Ziua Drapelului Național a fost instituită în anul 1998 prin Legea nr. 96 care la articolul 1 (2) prevede că „Ziua Drapelului Național va fi marcată de către autoritățile publice și de celelate instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice”. Dar, ce este acest simbol care alături de Stemă și Imn formează o trinitate fundamentală a oricărui stat civilizat? O definiție o dă Alexandr Ioan Cuza, primul Domn al României: „Steagul este România, acest pământ binecuvântat, stropit cu sângele străbunilor noștri și îmbelșugat cu sudoarea muncitorilor. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții și  unde vor crește copiii noștri. Steagul este, de asemenea, simbolul devotamentului, credinței, ordinii și disciplinei care reprezintă oastea. Steagul este trecutul, prezentul și viitorul țării, întreaga istorie a României”.

Au trecut anii…

La mai mult de un secol și jumătate de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza dădea greutatea morală cuvenită însemnelor statale, România modernă emitea Legea nr. 75/1994, privind arborarea Drapelului României, intonarea Imnului Național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Reglementarea este bine venită și respectarea ei nu ar trebui să se supună unor sancțiuni pecuniare stabilite printr-o Hotărâre nr. 1157/2001 în care la art.24 sunt prevăzute 12 contravenții sancționate cu amendă de la 500 la 5000 de lei. În acest caz, singura lege care ar trebui respectată este legea bunului simț, care din ce în ce mai des nu este respectată. În Luduș, administrația publică locală a inaugurat în Parcul Unirii, cu trei ani în urmă, un impozant Drapel Național, instituțiile publice din subordine se conformează legii amintite, mai puțin câteva societăți comerciale.

Ceea ce deranjează, atât din punct de vedere al sentimentului patriotic, cât și din simțul estetic, este formalismul de care dau dovadă conducătorii unor instituții cu notorietate în oraș. Clubul Copiilor și Circumscripția Sanitară Veterinară pentru controlul produselor de origine animală Luduș au arborat, cândva, drapele noi pe sediile lor, dar asta s-a întâmplat demult, atunci când au bifat realizarea unei obligații. Anii mulți și anotimpurile și mai multe au deteriorat până la distrugere materialul din care erau confecționate drapelele, starea actuală fiind una deplorabilă. Un alt caz întâlnim la Societatea Sefar Internațional Luduș.

Până mai ieri, la sediu era arborat un drapel la fel de deteriorat ca și cele de la Clubul Copiilor și de la Circumscripția Sanitară Veterinară. În plus, drapelul României și cel al Uniunii Europene erau amplasate după un gard de sârmă ghimpată. De curând, drapelele au fost schimbate altele noi, dar sunt amplasate tot după gardul de sârmă ghimpată. Interesant este că societatea deține o clădire frumoasă pe care ar putea să amplaseze drapelele, dar preferă în continuare acel loc nepotrivit.

Ziua Drapelului Național va fi sărbătorită la 26 iunie, dată la care sperăm că acest simbol național să fie onorat așa cum se cuvine. Conform legii nr. 75/1994 sau Legii bunului simț!

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE