Home / Cultură / Tânărul violonist-fenomen Roman Kim va concerta la Târgu Mureș
Roman Kim, un muzician tot mai cunoscut pe plan internațional

Tânărul violonist-fenomen Roman Kim va concerta la Târgu Mureș

Distribuie

Roman Kim este unul dintre cei mai controversați violoniști din lume. Tânărul virtuoz stabilit la Köln este cunoscut pe întreaga planetă pentru faptul că poartă ochelari prismatici în timp ce cântă și este foarte respectat de către figuri legendare ale interpretării la vioară. Ivry Gitlis descrie arta lui ca fiind „una dintre cele mai incredibile interpretări pe care am auzit-o de când m-am născut”. În timpul scurtei sale cariere, Kim a extins granițele tehnice ale instrumentului său, ca mai apoi să aibă așteptări extreme de la el însusi. Călcând pe urmele lui Niccolo Paganini, el este capabil să interpreteze toate părțile „Ariei” lui Bach pe instrumentul său – de fapt, a devenit faimos pe YouTube chiar înainte să înceapă să cânte în jurul globului.

Ca solist, Kim este apreciat de critici pentru energia explozivă a sunetului său, virtuozitatea sa incredibilă, tehnica lui fără cusur și frumusețea pură a tonului său.

Ca inovator, el dezvoltă constant noi tehnici care să satisfacă ideile sale creative. A inventat un nou tip de corzi, utilizate de către câțiva violoniști și experimentează utilizarea ochelarilor prismatici amintiți anterior, pe care i-a inventat în 2014. Din 2016, acești ochelari au fost studiați de către oamenii de știință din Seul (Coreea de Sud) și Neuwied (Germany), sugerând că acestia provoacă o stare de activitate cerebrală, ascuțind simțurile și intensificând auto-controlul.

În calitate de compozitor lui Kim nu-i pasă de școli și convenții, ci scrie și face aranjamente muzicale care sunt o expresie a sentimentelor sale romantice și provoacă aptitudinile sale artistice, depășind frontierele a ceea ce se credea ca fiind posibil din punct de vedere tehnic pe instrumentul lui în urmă cu doar câțiva ani. Printre compozițiile sale de succes sunt prelucrările pieselor „I Brindisi”, „Dies Irae” pentru vioară solo și concertul lui de vioară, care a avut premiera la Cluj Napoca în 2017. Transcrierea sa polifonică pentru vioară solo a piesei lui Mozart „Eine kleine Nachtmusik” și a piesei „Highway Star” a formțaiei Deep Purple a provocat senzație atât printre fani, cât și printre cunoscători. Transcrierea polifonică a „Ariei” lui Bach a fost publicată de către Barenreiter în 2015 și s-a epuizat în câteva luni. Piesa „Three Romances” pentru vioară și pian a fost, de asemenea, un mare success după ce a fost publicată de către Barenreiter. Transcrierea pe care a făcut-o după piesa lui Mozart „Eine kleine Nachtmusik” a fost lansată în aprilie 2019.

Despre artist

Născut în Kazahstan, într-o familie de descendenți coreeni-tătari-bieloruși, Kim a început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani. La 8 ani a intrat la clasa faimoasei prof. Galina Turchaninova la Școala Centrală de Muzică de la Moscova. În 2004 a primit o bursă de la fundația „Mstislav Rostropovich”. În 2008, și-a început studiile în Köln cu prof. Viktor Tretyakov. În 2012, a câștigat concursul internațional de vioară „Valsesia Musica”. Kim a avut concerte în Italia, Germania, Franța, Ungaria, Rusia, SUA, China, Coreea de Sud, România, Elveția și Taiwan. Împreună cu alți muzicieni, el a apărut pe scene importante precum Laeiszhalle din Hamburg, Tonhalle din Düsseldorf, Filarmonica din Köln, Ateneul Român, Filarmonica din Berlin, Herkulessaal din München, Concert Hall din Beijing, Teatrul Petruzzelli din Bari, Centrul de Arte din Seul, Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta și Opereta Națională din Taipei. De asemenea a cântat împreună cu orchestre precum Orchestra Simfonică NDR (sub bagheta lui Aziz Shokhakimov), Saatskapelle Halle (sub bagheta lui Josep Caballe Domenench), Orchestra Simfonică din Aachen (sub bagheta lui Dirk Kaftan), Orchestra Operei Petruzzelli (sub bagheta lui Alpesh Chauhan), Orchestra Filarmonicii din Suwon (sub bagheta lui Daejin Kim) și Orchestra Simfonică din Düsseldorf (sub bagheta lui Alexandre Bloch).
Roman Kim locuiește în prezent în Köln și studiază compoziție la conservatorul local. El cântă la o vioară al cărei design îi aparține. Instrumentul a fost creat în atelierul maestrului lutier Alexander Hazin (Köln) sub numele „Superior” în 2015.

Roman Kim va concerta pe scena mare a Teatrului Național Târgu Mureș miercuri, 3 iulie, ora 19.00, în cadrul turneului național Passion Without Borders. Muzicianul va fi însoțită de Camerata „Michael Haydn“ a Orchestrei Filarmonice de Stat Oradea, sub bagheta dirijorală a lui Brian Liao și va interpreta piese de Bach, Tartini, Mozart, dar și compoziții proprii.

Biletele costă 60 lei (categoria A), respectiv 60 lei (categoria B) și pot fi achiziționate de la casieria Teatrului, de marți până vineri, între orele 9.00-15.00 sau online de pe site-urile www.eveentbook.ro și www.biletmaster.ro.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.