Sărbătoarea folclorului internațional,  la festivalul „Pe Gurghiu în jos și-n sus” Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 707 Vizualizări

Sărbătoarea folclorului internațional, la festivalul „Pe Gurghiu în jos și-n sus”

Asociația Culturală „Moștenitorii Hodacului”, cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local Hodac și al Consiliul Județean Mureș,  organizează în perioada 20-21 iulie a IV-a ediție a  Festivalului Internațional „Pe Gurghiu în jos și-n sus”.

Inițiatorii festivalului, Anișoara Lucreția Farcaș, instructor coordonator în cadrul Ansamblului „Moștenitorii Hodacului” și Cristian Farcaș, președintele Asociației Culturale „Moștenitorii Hodacului” au pregătit și în acest an un maraton al cântecului și jocului popular întins pe durata a două zile,  cu peste 1.000 de participanți din țară și străinătate.

„Acest festival este o ocazie perfectă pentru grupuri din diferite țări să se întâlnească pentru a-și reprezenta cultura și națiunea prin intermediul unor dansuri, muzică și costume naționale interesante. Hodacul devine astfel  locul de întâlnire pentru grupuri de dans și grupuri naționale de artă din întreaga lume pentru a întâlni oameni noi pentru a crea noi prieteni și pentru a vedea frumusețile Văii Gurghiului. Ideea festivalului este de a dezvolta noi forme de comunicare în dialogul internațional și cooperarea internațională în viitor”,  a declarat Anișoara Lucreția Farcaș, instructor coordonator în cadrul Ansamblului „Moștenitorii Hodcului”.

Parada portului popular

Festivalul ve debuta sâmbătă, 20 iulie, ora 14, cu parada portului popular, de la Podul Hodacului la Căminul Cultural, urmată de deschiderea oficială unde fiecare ansamblu se va prezenta în fața oficialităților.

„Am invitat reprezentanți din cadrul Prefecturii, Consiliului Județean, deputați și senatori de Mureș, precum și primarii comunelor din zonă să fie prezenți alături de noi la deschiderea oficială. Festivalul va fi găzduit de Căminul Cultural din Hodac. Avem amenajată și o scenă afară, dacă timpul va fi favorabil, vom ține afară festivalul, chiar dacă s-a anunțat ploaie pentru ziua de sâmbătă.Vom avea două zile pline de cântec și joc popular, începând de sâmbătă, 20 iulie, și apoi în ziua de duminică, începând cu ora 16”, a spus  Anișoara Lucreția Farcaș.

Pe scena festivalului vor urca oaspeți din străinătate: Ansamblul „Lefkadia Noussa” Ta Anthemia (Grecia), Ansamblul „Kitka” Istibanja (Macedonia), Ansamblul „Lăstărașii” Scumpia (Republica Moldova), Grupul Folcloric „Sânzâienele” Catranîc, Fălești (Republica Moldova), Ansamblul „Cimbrișor” Sireti, Strășeni (Republica Moldova).

Dansurile  din inima Greciei vor fi aduse de Ansamblul Comunității Elene „Elpis” din Tulcea, dansurile bulgărești de Ansamblul „Balgarce” Vinga, județul Arad, iar dansurile  nemțești vor prinde viață datorită  Ansamblului „Billeder Heiderose” Biled, județul Timiș.

Folclorul românesc va fi și el bine reprezentat, însuflețit pe scena festivalului de  Ansamblul „Călușerii” din Rășinari, Sibiu, Ansamblul „Codrenii Bihorului” din Roșia, județul Bihor, Ansamblul „Mugurii Țarinei” Turda, județul Cluj, Ansamblul „Luminițe dobrogene” Lunina, județul Constanța, Grupul „Mugurașii” Valea Seacă, județul Satu Mare, Ansamblul „Datina” Mărișel, județul Bistrița-Năsăud, alături de reprezentanții județului Mureș, Ansamblul „Moștenitorii Hodacului” din Hodac, Ansamblul „Românașul” din Albești, Grupul Folcloric „Ibășteana” din Ibănești, Ansamblul „Toaca Văii Gurghiului” din Toaca, Ansamblul „Dor Solovăstrean” din Solovăstru, Ansamblul „Moștenitorii” din comuna Chiheru de Jos.

Cântecul popular va fi adus pe scena festivalului de soliștii Andrei Romanică (prezentatorul festivalului), Ionela Moruțan, Maria Homei Costea, Adriana Niculici, Anca Manoilă, Daiana și Iuliana Ciurba, Daiana Suceava, Diana German, Florina Oprea, Sabina Mamai, Monica Cătălina Țugulea, Paul Marincaș, Pop Sorina Maria și Pop Corin Ioan.

Intrarea este liberă în cele două zile de festival.

„Vom avea în festival 20 de ansambluri, atât din țară cât și din Grecia, Macedonia și Republica Moldova . Din România sunt coperite aproape toate zonele geografice, Mureș, Sibiu, Bihor, Cluj, Constanța, Satu Mare, Bistrița-Năsăud.Îmbucurător pentru noi este că avem ansambluri de pe toată Valea Gurghiului, Hodac, Ibănești, Solovăstru, iar din Gurghiu, unde momentan nu există un ansamblu, avem soliști care vor urca pe scena festivalului. În cadrul festivalulului vom avea parte de dansuri macedoniene, bulgărești, grecești, nemțești și dansuri  din Republica Moldova.Pentru ediția din acest an am fost contactată de multe ansambluri , din Turcia, Polonia, inclusiv din Georgia, dar am fost nevoită să le refuz, pentru că prezența mai multor ansambluri necesită foarte multe cheltuieli. Bugetul care îl avem este unul limitat, fapt pentru care ne-am întins cât ne ține bugetul în ce privește numărul participanților”,  a precizat Anișoara Lucreția Farcaș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE