Vasile Gliga, reales președintele PSD Mureș. Cum a fost la conferință
23 iulie 2019Delegații la Conferința Județeană a PSD Mureș au ales, de sărbătoarea Sfântului Ilie, noua conducere a organizației județene. PSD Mureș va fi condus pentru un mandat de patru ani de către actualul președinte, Vasile Ghiorghe Gliga, un președinte executiv, primarul comunei Rușii Munți, Ilie Chiș Bălan, și 17 vicepreședinți. La Conferința Județeană, au participat ca invitați prim-ministrul României și președinte al PSD național, Viorica Dăncilă, președintele executiv al partidului, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și secretarul general al PSD național, fostul ministru al Apărării, senatorul Mihai Fifor. Conferința a fost pigmentată cu discursuri în care a fost lăudată guvernarea social-democrată, înfierată opoziția și transmiterea unor mesaje de unitate a membrilor PSD în avanpremiera a trei scrutinuri – prezidențiale, locale și parlamentare.
În zi de sărbătoare, 20 iulie fiind ziua în care Sf. Ilie este celebrat în calendarul creștin ortodox, câteva sute de delegați la Conferința Județeană a PSD Mureș – 476 mai exact – au luat loc în stalurile din Sala Mare a Teatrului Național din Târgu Mureș. Ultima conferință de alegeri a avut loc în 26 iunie 2015.
Conferința Județeană a fost convocată cu trei puncte pe ordinea de zi, cel mai important fiind desemnarea noilor structuri de conducere a organizației județene. Astfel, o luăm oarecum anacronic față de desfășurarea evenimentului, și vă prezentăm rezultatele alegerilor, menționând că termenul de depunere a candidaturilor s-a încheiat în 18 iunie, când acestea au fost discutate și validate de Comitetul Executiv.
În funcția de președinte a fost desemnat, pentru un mandat de 4 ani, actualul președinte al PSD Mureș, Vasile Ghiorghe Gliga.
“Vă mulțumesc pentru încrederea acordată și v-aș pune condiții încă de la început. Dacă vă amintiți, cu mai multe ocazii, v-am trimis mesaj personal, nu numai celor din delegație, ci tuturor membrilor de partid ca fiecare membru de partid să aibă număr direct și cei din sală pot confirma că am răspuns și la număr necunoscut, am fost alături de dvs. și vreau să rămân același pentru toți membrii de partid. De asemenea, mi-am dorit o echipă puternică și am propus numărul maxim de vicepreședinți ca fiecare care are un angajament să și-l poată spune direct și cât mai repede, mai ales că ședințele birourilor le ținem permanent și să contribuim cu toții la bunul mers al județului și, de ce nu, în ceea ce ne privește pe noi să arătăm că Partidul Social Democrat este principala forță românească din județ”, a rostit fostul-nou președinte după anunțarea rezultatului votului.
Președinte executiv al PSD Mureș a fost desemnat Ilie Chiș Bălan, primarul comunei Rușii Munți.
Referitor la numărul maxim de vicepreședinți, acesta este de 17, iar noii vicepreședinți sunt următorii: Horea Soporan (Târgu Mureș), Corneliu Florin Buicu (Târgu Mureș), Dinu Socotar (Sângiorgiu de Pădure), Sergiu Papuc (Târgu Mureș), Ovidiu Dancu (Luduș), Cristian Moldovan (Luduș), Cristian Bratanovici (Târgu Mureș), Lucreția Cadar (Deda), Cosmin Pop (Târgu Mureș), Maria Precup (Reghin), Ioan Aldea (Băgaciu), Teodor Vultur (Lunca), Ovidiu Oltean (Tăureni), Dorel Vancea (Șăulia), Vasile Dan (Ibănești), Daniel Maxim (Adămuș), Ovidiu Mălăncrăvean (Sighișoara).
Tot sâmbătă, la propunerea noului președinte Vasile Gliga, PSD Mureș și-a ales trezorierul în persoana lui Claudiu Cazan și secretarul general Dragoș Bardoși. Ștefan Someșan a fost desemnat președinte al Organizației Pensionarilor Social Democrați. Conform Statutului PSD acesta este de drept vicepreședinte al PSD Mureș, alături de liderul tinerilor social-democrați Sebi Pui.
Punctul pe I: investițiile
S-au spus multe la Conferința Județeană a PSD Mureș. Dacă ar fi să realizăm un top al subiectelor declarațiilor județene, acestea ar fi: investițiile realizate, multe cu sprijin guvernamental, nevoia de comunicare mai bună a realizărilor, rezultatele alegerilor europarlamentare și perspectiva celorlalte scrutinuri și prezența printre oameni a liderilor locali și naționali.
Dacă e să ne oprim asupra realizărilor, atât președintele PSD Mureș, Vasile Gliga, cât și vicepreședintele CJ Mureș, Ovidiu Dancu, s-au oprit asupra câtorva obiective realizate în timpul mandatului lor politic și, în cazul celui de-al doilea, și administrativ: implementarea sistemului integrat de deșeuri în județul Mureș, finalizarea proiectului Parc auto pentru sporturi cu motor Transilvania Motor Ring, cea mai mare investiție din România și din Europa de Sud-Est, repararea capitală a pistei Aeroportului Transilvania, o lucrare finanțată de Guvernul României, plus investițiile guvernamentale sau din fonduri europene – Autostrada Târgu Mureș – Câmpia Turzii, Centura Târgu Mureș, bazinul olimpic de înot, patinoarul artificial, Termocentrala de la Iernut, Barajul de la Răstolița.
Ovidiu Dancu a mai amintit de proiectele pe care Consiliul Județean Mureș le are în derulare – reabilitarea Muzeului de Științe ale Naturii, a Palatului Culturii, modernizarea drumului județean Ungheni-Târnăveni, modernizarea drumului Sighișoara – Agnita, finalizarea magistralei de apă Pănet și Voivodeni-Sărmașu, reparații drumuri județene prin covoare asfaltice și plombări, poduri și podețe, demararea proiectului Județul Mureș – Județ Smart, la care mai adăugăm 127 de proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, a afirmat că localitățile pe care le păstorește au cunoscut o dezvoltare în 16 ani cum nu s-a întâmplat în alți 50 de ani anteriori.
“S-au făcut investiții în școli, în căminele culturale, în asfaltarea de drumuri, în apă, canalizare și baza material sportivă dedicată celor 860 de elevi care învață în Liceul Tehnologic și școlile din comună au asigurată baza materială pentru această prioritate, sportul, așa cum și Guvernul României promovează această activitate ca o activitate prioritară. Tot cee ace s-a făcut s-a făcut pentru binele locuitorilor comunei noastre, care sunt în număr de peste 4.300. Secretul reușitei noastre constă în realizarea de proiecte, în atragerea de fonduri europene și în accesarea de bani de la Guvernul României prin programele de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2. În anul 2019, volumul de investiții din fonduri europene depășește 10,2 milioane de euro, iar cele din PNDL 1 și 2 însumează 2,5 milioane de euro, la care se adaugă și Ordonanța 7 a Guvernului României cu o valoare de 1 milion de euro”, au fost doar câteva din investiile amintite de către primar.
Ovidiu Oltean, primarul comunei Tăureni, a insistat, de asemenea, asupra importanței PNDL, amintindu-l, în acest context, pe Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, astăzi aflat în închisoare.
“Datorită domnului Liviu Dragnea, de care văd că nu pomenește nimeni nimic, avem promovat un program la nivel national, Programul Național de Dezvoltare Locală 1 și 2, prin care o bună parte din comunele și orașele acestei țări au beneficiat de dezvoltare. Vreau să vă spun că la mine în localitate am deja încheiată alimentarea cu apă, canalizare, drumuri, dar nu a fost simplu. În anii anteriori am fost obligat să iau credit din bancă pentru a întocmi studii de fezabilitate, a fost o voință mare din partea consiliului local, dar prin unitate și înțelegere am înțeles că pentru a nu greva bugetul de stat e nevoie de să promovăm proiecte pe bani europeni”, a spus Ovidiu Oltean, care a profitat de moment pentru a aduce în discuție problemele pe care le întâmpină într-un proiect POCU.
“Doamnă prim-ministru, să îi transmiteți doamnei Andronescu că sunt indignat de salariul mare pe care îl are un domn ce reprezintă ceva legat de silvic, este undeva ceva mai sus decât Trump, nu cred că e normal, or autoritatea de management din cadrul Ministerului condus de doamna Andronescu nu mi-a promovat profesorii pe care i-am pus în plată. De 4 luni așteaptă avizul autorității de management pentru a putea fi puși în plată pe Programul Operațional Capital Uman, deci este nevoie de tăiat în carne vie acolo sus, pentru că noi deagaba explicăm poporului că avem un program de guvernare bun, că ne batem să fim alături de ei, să îi sprijinim, să mergem printre ei, să le ascultăm nevoile, dacă sus nu există determinare. De asta are nevoie Partidul Social Democrat în continuare, de determinare și de a promova oameni demni în funcțiile publice, oameni care știu să își asume responsabilități, nu oportuniști, cred că a trecut vremea oportunismului, cred că a venit timpul să ne coborăm mai mult în rândul cetățenilor, să le ascultăm nevoile și problemele și să încercăm să le promovăm”, a susținut edilul din Tăureni.
Rezultatele la europarlamentare văzute local
Despre rezultatele la alegerile europarlamentare a amintit atât primarul comunei Deda cât și cel al comunei Tăureni.
“Rezultatul la alegerile europarlamentare nu ne-a mulțumit, dar a fost un rezultat muncit. 34% este un rezultat bun, dar nu pe măsura potențialului nostru de partid. Printr-o mai bună organizare pe viitor, rezultatele pot fi mai bune, lucru ce se impune”, a susținut Lucreția Cadar.
La Tăureni, spre exemplu, PSD a luat 57% din voturi, la fel ca în Fărăgău, un alt fief social-democrat. Explicația lui Ovidiu Oltean pentru aceste rezultate: “Am avut demnitatea să ne coborâm între oameni, să îi ascultăm, să le rezolvăm problemele”.
Nevoia de comunicare națională
În viziunea unor membri ai PSD Mureș, la nivel central nu se comunică foarte bine realizările pe care social-democrații le-au avut și le au de când sunt la guvernare.
De aceea, în opinia primarului Ovidiu Oltean, “este nevoie de un departament de comunicare, care să știe să comunice mai exact ceea ce am realizat, pentru că avem atât de multe realizări, de când guvernăm țara din 2016, încât dreapta va trebui să mai stea, dacă va ajunge vreodată la guvernare, 20 de ani ca să poată zugrăvi ce am construit noi împreună”.
O opinie asemănătoare a avut și consilierul județean Vasile Boloș, unul dintre cei 10 aleși județeni pe care PSD îi are în deliberativul mureșean.
“Consider că o bună parte din reacțiile cetățenilor României, de multe ori negative sau de apatie, față de măsurile din Programul de guvernare al PSD s-au datorat și unei insuficiente campanii de explicare și promovare, la nivelul de înțelegere a marii mase de oameni din diferite generații și diferite grade de instruire, a necesităților și efectelor reale ale acestora în plan economic și social”, a citit acesta unul dintre cele șapte puncte ale alocuțiunii sale.
Ce spun cei de la vârful PSD despre guvernare
Cum deja anunțam mai sus, la lucrările conferinței au participat președintele PSD Viorica Dăncilă – prim-ministrul României, președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor și secretarul general al PSD, Mihai Fifor – senator.
I-am păstrat mai la urmă pentru că unele intervenții ale lor au făcut referire directă la discursurile colegilor lor din Mureș, la cele ale primarilor comunelor Deda și Tăureni, respectiv la cel al actorului Alexandru Pavel, care a vorbit într-o metaforă a ghetelor uzate și noi despre PSD.
“Am venit astăzi între prieteni, pentru că nu puteam lipsi de la o sărbătoare a Filialei Mureș, nu puteam să nu fiu alături de prietenul și colegul nostru Vasile Gliga, un om care cred că v-a convins și dacă nu a convins 100%, deși mă îndoiesc de asta, sigur o face de azi încolo, pentru că așa cum îl cunosc pe Vasile, vorbește puțin și face mult și asta s-a văzut în tot ce a întreprins, fie în planul afacerii sale, fie în planul organizației, unde împreună cu dvs. a reușit să facă echipă și această echipă să aibă rezultate foarte bune”, a fost mesajul de început al lui Mihai Fifor.
Acesta a punctat, de asemenea, realizările guvernării PSD, subliniind că: “Ori de câte ori noi am guvernat, țara a dus-o bine”, continuând: “Am crescut pensiile, am mărit salariile, am investit foarte mult pentru medici, pentru profesori, pentru că toate aceste bucățele puse cap la cap trebuie să ducă țara mai departe și împreună facem lucrul acesta, iar, dacă noi urnim căruța, are și Eugen (n.a. Teodorovici, ministrul Finanțelor) de unde să ducă bani și are de unde să întoarcă bani în administrație și în economie, astfel încât lucrurile să meargă pe un făgaș normal”.
Eugen Teodorovici a povestit despre recalcularea pensiilor, despre vizita la Școala de Dans Mirona Gliga, la fabrica de viori a familiei Gliga, susținând că astfel de afaceri trebuie susținute și promovate, inclusiv peste hotare.
Viorica Dăncilă, prim-ministru și președintele PSD, a atacat guvernul tehnocrat, pe care l-a numit guvernul zero și guvernele de dreapta care au tăiat salarii și a lansat un apel destul de amplu la stoparea mesajelor de ură propagate în spațiul politic.
“În România avem nevoie de oameni care pot aduce plusvaloare, oameni care cred în puterea lor și cred în această țară și cred că singurii care pot face acest lucru sunt membrii Partidului Social Democrat, sunt cei care cred cu adevărat în social-democrație. Am văzut în ultima perioadă în spațiul public foarte multe lucruri urâte, lucruri care efectiv nu ne plac și cred că nu plac multor români pentru că unii au venit cu proiecte, unii au venit cu realizări, alții au venit cu ură și jigniri. Cred că este timpul să spunem stop, este timpul ca toate aceste timpuri să se termine, este timpul să aducem alături de noi pe cei care vor într-adevăr să contribuie la dezvoltarea acestei țări. Jignirile, ura nu țin loc de proiecte, iar noi avem nevoie de proiecte, de investiții, avem nevoie de realizări, avem nevoie de unitate, avem nevoie de înțelegere și de consens atunci când vorbim depre proiecte importante pentru România. Cei care vin acum să ne dea lecții, cei care țipă, dar nu vin cu nicio solicitare, cei care au înțeles că dacă merg pe plan extern și își critică propria țară sau votează împotriva propriei țări sunt cu adevărat respectați de români, se înșală. Eu cred că fiecare trebuie să mergem cu fruntea sus și să spunem că suntem mândri că suntem români, iar celor care ne aduc prejudicii de imagine să le spunem stop și să le reamintim că românii nu agreează acest mod de abordare”, a spus aceasta.
Despre europarlamentare și prezidențiale
Rezultatele la alegerile europarlamentare au fost un semnal destul de dur pentru social-democrați, cel puțin declarativ.
“Câteodată e bine să primești și dușul acela rece, să vezi ce nu merge bine și să găsești soluții ca să poți să merge mai departe și să câștigi alte bătălii. Asta facem noi. (…) Sper să dovedim că 26 mai a fost un accident”, a spus Mihai Fifor.
Acesta consideră că solidari, puternici, uniți, social-democrații pot câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Mai imperativ, secretarul general al PSD a spus la Târgu Mureș că: “Trebuie să câștigăm alegerile prezidențiale”.
Fifor a folosit acest prilej să îl atace și pe președintele României, Klaus Werner Iohannis, numit mai devreme de către primarul comunei Tăureni, „incongruentul”.
“Ne-am săturat de cetățeanul acela care câteodată se duce la lucru, noi nu suntem așa, noi mergem în fiecare zi la lucru și lucrăm pentru țara asta. Întotdeauna ne-am ales conducătorii cu minte și cu mult suflet, haideți să o facem și de data aceasta, avem soluții și putem câștiga prezidențialele. Câștigăm prezidențialele”, a declarat Fifor, într-un efort de mobilizare a activului de partid.
La final a mai amintit și de curajul prim-ministrului de a-și asuma adoptarea Codului administrativ și a legii privind alegerea uninominală a președinților de consilii județene.
Căutând o justificare pentru votul la alegerile europarlamentare, Eugen Orlando Teodorovici, a susținut că: “Oamenii ne-au taxat poate și pentru ce s-a făcut ani de zile, pentru lipsa de respect a omului de la ghișeu, a modului în care primarii așteaptă fel de fel de autorizații, fel de fel de avize, fel de fel de blocaje în dezvoltarea comunității locale”.
Ministrul Finanțelor, președinte executiv al PSD, a recunoscut că și în rândul social-democraților e nevoie de o schimbare și, de asemenea, la nivel ministerial.
„Trebuie să schimbăm şi noi unele lucruri în felul nostru de a fi, şi în partid, la nivelul guvernării. Fiecare ministru, colegii mei miniştri o să aibă din nou… Bine aveau viaţa grea şi înainte (…) Ca preşedinte executiv, am această obligaţie faţă de dumneavoastră, de partid, faţă de Guvern, faţă de ţară să fim intransigenţi cu ai noştri, cu noi. Miniştrii îşi asumă anumite lucruri, trebuie să le facă la ziua şi la ora la care şi-au asumat acest lucru. Nu trebuie să avem niciun fel de îngăduinţă pentru cineva care vrea să fie ministru. Asta dacă înţelege ce înseamnă funcţia de ministru. Este o funcţie nobilă. Ar trebui să înţelegem fiecare dintre noi ce înseamnă această funcţie. Să ai onoare pentru întregul tău neam. (…) E cam greu, dar se lucrează în acest sens şi sper să vedem şi efectele imediat. Altfel, vor veni alţii care vor înţelege acest lucru”, a afirmat Teodorovici la conferinţa de alegeri.
Președintele PSD, Viorica Dăncilă, nu a atins problema rezultatului alegerilor parlamentare, însă a subliniat importanța alegerilor prezidențiale ca o primă etapă înainte scrutinurilor de anul viitor, alegerile locale și cele parlamentare, desenând și cum ar trebui să arate viitorul președinte al României.
“Un rezultat bun la alegerile prezidențiale reconfirmă încrederea cetățenilor în cei care au fost aleși, care acum sunt primari. Un rezultat bun la alegerile prezidențiale confirmă încrederea pe care cetățenii o acordă celor care vor reprezenta Partidul Social Democrat la alegerile locale. Un rezultat bun la alegerile prezidențiale înseamnă pentru noi toți că ne dorim un președinte al tuturor românilor, un președinte care să nu mai împartă românii în ai mei și ai altora, un președinte care să ne reprezinte pe toți, un președinte care să aducă consensul și unitatea în societatea românească. Avem nevoie de aceste lucruri, pentru că o societate dezbinată nu va avea rezultatele pe care ni le dorim cu toții”, a fost mesajul prim-ministrului.
S-au mai spus multe la Conferința Județeană a PSD, s-au mai ridicat probleme, însă probabil că pe unele le vom mai acoperi în edițiile viitoare. Una ar fi problema lipsei magistralei de apă de pe zona de Câmpie, problemă amintită atât de către președintele Vasile Gliga, cât și de primarul comunei Tăureni, Ovidiu Oltean, problemă la care un răspuns a încercat Eugen Teodorovici.
Lasă un comentariu