Home / Administratie / FOTO: Generalul Ștefan Gușă comemorat de un grup de mureşeni

FOTO: Generalul Ștefan Gușă comemorat de un grup de mureşeni

Reuniuni, dezbateri, simpozioane la Cercul Militar, întâlniri cu oficialități administrative, cu colegi de la filiale din tară, au marcat evenimentele toamnei epopeice a anului 1944, înscrise în calendarul 2019 al Asociației Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Mureș cu cifra aniversară 75, șapte decenii și jumătate de la eliberarea plaiurilor mureșene, a Târgu-Mureșului, și ulterior a întregului Ardealului de Nord, la 25 octombrie, data marcata drept Ziua Armatei, ziua în care ostașii au readus în granițele sale Ardealul de Nord.

”Mulțumind organizatorilor și partenerilor, mass-mediei mureșene pentru mediatizare, amintim mai jos aniversarea de suflet a Asociației Cultul Eroilor din istoria recentă”, au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții asociației.Comemorare pe plaiuri buzoiene

Sâmbătă, 12 octombrie, Filiala Mureș Cultul Eroilor, al cărui președinte este colonel (r) Ioan Cocean, și-a comemorat patronul spiritual, generalul de divizie Ștefan Gușă, alături de familia îndoliată, pe plaiurile natale buzoiene.

”25 de ani au trecut de la regretata dispariție a înaltului ofițer care, în tragicele evenimente decembriste ale anului 1989, a pus capăt panicii mulțimii revoluționare, amintindu-i că Instituția Armată apără, mai presus de toate, populația civilă. ”Armata e cu noi” rămân cuvintele istorice care au pus capăt revoltei, la Timișoara, și care s-au făcut auzite în întreaga țară. S-a stins din viață cu dorința ca țara sa să își găsească steaua norocoasă, țara care, în 1989, avusese o stea norocoasă, șeful de Stat Major general Ștefan Gușă trecând peste orice opreliști pentru a se afla printre demonstranți, după tristul deces al ministrului Apărării”, se menționează în comunicat.
La comemorare a participat și președintele Asociației Veteranilor și Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Mureș, general maior (r) Gheorghe Popa, membrii celor doua asociații ducând pioase gânduri familiei și prinosul de recunoștință creștinească și prietenească celui care, în cariera sa militară, a fost comandantul Brigăzii 6 Tancuri Târgu-Mureș.

”Actiunile istorice și culturale ale Filialei continuă, prin donații de cărți oferite elevilor de către editurile Albina și Ardealul și inființări de Cercuri Cultul Eroilor destinate elevilor. În data de 21 octombrie urmează deplasarea la Moisei, pentru a marca anii scurși de la tragicele evenimente, în timpul retragerii armatei horthyste”, au mai transmis reprezentanții Asociației Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Mureș.

Alex Ionuț ORBAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Expoziția omagială György Harag, deschisă până duminică la Teatrul Naţional Târgu-Mureş

Teatrul Național Târgu-Mureș a vernisat în data de 4 iunie expoziția omagială György Harag. Instituţia …