Home / Cultură / FOTO: Noapte de neuitat în compania artei

FOTO: Noapte de neuitat în compania artei

”Noaptea Albă a Galeriilor” (NAG) a avut loc vineri, 11 octombrie, la galeriile de artă, muzeele și atelierele de artiști din Târgu-Mureș.

Începând cu ora 19.00, locațiile și-au deschis porțile și au permis iubitorilor de artă să admire colecții nemaipomenite.

Scopul acestui proiect este de a promova arta contemporană românească și internațională. Din 2016, ”Noaptea Albă a Galeriilor” se desfășoară în 87 de spații culturale din 14 orașe din România.

Turul expozițiilor (și nu numai)

La Camera ”K’arte” figura centrală a fost ”Marica” de Ion Grigorescu. Pasionații de fotografie au avut posibilitatea să admire creațiile bine cunoscutului artist. Expoziția face referire la anii ’70 – ’80, când Ion Grigorescu a început să exploreze temele artistice precum corpul uman, sexualitatea și peisajul pe un ton critic la adresa sistemului politic din acea perioadă.

Galeria de artă ”Art Nouveau” a găzduit lucrările a 37 de artiști, concentrându-se pe o tema centrală, ”De la Târgu-Mureș până la Târgu-Mureș”. Expoziția va fi disponibilă până duminică, 20 octombrie 2019.

La Palatul Culturii, a fost prezentată istoria cinematografiei. De asemenea, mureșenii au avut posibilitatea de a experimenta cinematorismul din perioada socialistă prin fotografii, obiecte, aparate dar și o selecție de filme. O parte a expoziției a fost dedicată artistului Ervin Schnedarken. Artistul a devenit o legendă vie pentru Târgu-Mureș, în 1989, când a fondat întreprinderea Studio 7 specializată pe producții de filme, din acel moment, formatele filmelor înguste au dispărut, făcând loc formatelor video.

”Casa Bernady” a oferit iubitorilor de artă o selecție variată de exponate care au avut în prim plan tabara de creație ”Zereda”. Printre operele de artă prezente s-au numărat sculpturi, picturi și fotografii ale artiștilor precum Horváth Levente, Kuti Botond, Kristó Róbert, Lakatos Gabriella, Madaras Péter, Makkai István, Zsombori Béla, Berze Imre.

Un colaj digital suprarealist, de cercetare a esteticului în forme non-convenționale a fost punctul de interes principal în rândul tinerilor. Spectacolul de lumini a fost proiectat în curtea școlii a Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian”, iar elementele audio-vizuale au captat atenția tuturor.

La Teatrul ”Ariel” a fost prezentată opera a doi scenografi ai Teatrului de Păpuși ”Ariel” prin desene/schițe, fotografii și bineînțeles, păpuși. Expoziția a fost una memorială în cinstea lui Hallen Jozsef, grafician, sculptor, pictr și scenograf este recunoscut pe plan internațional cu numeroase premii. El a fost scenograful teatrului timp de 40 de ani iar lucrările sale se caracterizează printr-o stilizare și o bogăție deosebită a jocului cu formele. De asemenea, Lukacsy Ildiko a făcut parte din expoziția memorială, pictor și scenograf la teatrul de păpuși, lucrările ei au o tentă realistă.

B5 Studio este un spațiu conceput și inițiat de Bartha Jozsef în 2007, când și-a transformat propriul atelier în spațiu expozițional dedicat artei alternative. În cadrul ”NAG”, B5 Studio l-a avut ca invitat pe artistul Sugar Janos care a prezentat lucrarea ”Foc la muzeu”. Lucrările lui cuprind instalații, performance-uri, film și video. Din 1994, este profesor de artă și media în departamentul Intermedia al Academiei de Artă din Budapesta.

”Noaptea Albă a Galeriilor” este un eveniment cultural inițiat și dezvoltat național de către Ascoiația Ephemair, cu sprijinul BRD.

Andreea GONDOR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureș: Elicopter SMURD chemat în ajutorul unui turist!

O echipă de salvamontişti sibieni şi un elicopter SMURD care a decolat din judeţul Mureş …