FOTO: Noapte de neuitat în compania artei Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 181 Vizualizări

FOTO: Noapte de neuitat în compania artei

”Noaptea Albă a Galeriilor” (NAG) a avut loc vineri, 11 octombrie, la galeriile de artă, muzeele și atelierele de artiști din Târgu-Mureș.

Începând cu ora 19.00, locațiile și-au deschis porțile și au permis iubitorilor de artă să admire colecții nemaipomenite.

Scopul acestui proiect este de a promova arta contemporană românească și internațională. Din 2016, ”Noaptea Albă a Galeriilor” se desfășoară în 87 de spații culturale din 14 orașe din România.

Turul expozițiilor (și nu numai)

La Camera ”K’arte” figura centrală a fost ”Marica” de Ion Grigorescu. Pasionații de fotografie au avut posibilitatea să admire creațiile bine cunoscutului artist. Expoziția face referire la anii ’70 – ’80, când Ion Grigorescu a început să exploreze temele artistice precum corpul uman, sexualitatea și peisajul pe un ton critic la adresa sistemului politic din acea perioadă.

Galeria de artă ”Art Nouveau” a găzduit lucrările a 37 de artiști, concentrându-se pe o tema centrală, ”De la Târgu-Mureș până la Târgu-Mureș”. Expoziția va fi disponibilă până duminică, 20 octombrie 2019.

La Palatul Culturii, a fost prezentată istoria cinematografiei. De asemenea, mureșenii au avut posibilitatea de a experimenta cinematorismul din perioada socialistă prin fotografii, obiecte, aparate dar și o selecție de filme. O parte a expoziției a fost dedicată artistului Ervin Schnedarken. Artistul a devenit o legendă vie pentru Târgu-Mureș, în 1989, când a fondat întreprinderea Studio 7 specializată pe producții de filme, din acel moment, formatele filmelor înguste au dispărut, făcând loc formatelor video.

”Casa Bernady” a oferit iubitorilor de artă o selecție variată de exponate care au avut în prim plan tabara de creație ”Zereda”. Printre operele de artă prezente s-au numărat sculpturi, picturi și fotografii ale artiștilor precum Horváth Levente, Kuti Botond, Kristó Róbert, Lakatos Gabriella, Madaras Péter, Makkai István, Zsombori Béla, Berze Imre.

Un colaj digital suprarealist, de cercetare a esteticului în forme non-convenționale a fost punctul de interes principal în rândul tinerilor. Spectacolul de lumini a fost proiectat în curtea școlii a Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian”, iar elementele audio-vizuale au captat atenția tuturor.

La Teatrul ”Ariel” a fost prezentată opera a doi scenografi ai Teatrului de Păpuși ”Ariel” prin desene/schițe, fotografii și bineînțeles, păpuși. Expoziția a fost una memorială în cinstea lui Hallen Jozsef, grafician, sculptor, pictr și scenograf este recunoscut pe plan internațional cu numeroase premii. El a fost scenograful teatrului timp de 40 de ani iar lucrările sale se caracterizează printr-o stilizare și o bogăție deosebită a jocului cu formele. De asemenea, Lukacsy Ildiko a făcut parte din expoziția memorială, pictor și scenograf la teatrul de păpuși, lucrările ei au o tentă realistă.

B5 Studio este un spațiu conceput și inițiat de Bartha Jozsef în 2007, când și-a transformat propriul atelier în spațiu expozițional dedicat artei alternative. În cadrul ”NAG”, B5 Studio l-a avut ca invitat pe artistul Sugar Janos care a prezentat lucrarea ”Foc la muzeu”. Lucrările lui cuprind instalații, performance-uri, film și video. Din 1994, este profesor de artă și media în departamentul Intermedia al Academiei de Artă din Budapesta.

”Noaptea Albă a Galeriilor” este un eveniment cultural inițiat și dezvoltat național de către Ascoiația Ephemair, cu sprijinul BRD.

Andreea GONDOR

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE