Home / Invatamant / 27 de colegii centenare, sărbătorite la Târgu-Mureș

27 de colegii centenare, sărbătorite la Târgu-Mureș

Distribuie

Sala festivă a Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian” a găzduit sâmbătă, 12 octombrie, conferința cu tema ”Licee de-o seamă cu țara”, eveniment organizat de Alianța Colegiilor Centenare din România și inclus în programul Zilelor Alianței Colegiilor Centenare care s-au desfășurat între 11 și 13 octombrie, în incinta Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian”.

Speranță ”pentru cei 100 de ani care vor veni”

Gazda celor aproximativ 50 de oaspeți veniți în ”Orașul Trandafirilor” din diverse localități ale țării au fost salutate de prof. Cristina Ligia Someșan, directoarea Colegiului Național Alexandru ”Papiu Ilarian” Târgu-Mureș.

”Consider întâlnirea de astăzi o întâlnire a elitelor învățământului preuniversitar, o întâlnire a celor care pot să schimbe ceva în învățământul preuniversitar, în educație, a celor care au idei, care au și suflet și destulă experiență încât să ne bucurăm de viitorul copiilor noștri. Și dacă ne uităm cu onoare spre cei 100 de ani care au trecut, să privim cu speranță spre cei 100 de ani care vor veni”, au fost cuvintele rostite de prof. Cristina Ligia Someșan.

Clasa politică din 1919, mai responsabilă decât cea din 2019

Preșdintele Colegiului Alianței Colegiilor Centenare din România, prof. George Cazacu, a subliniat importanța tradiției și continuității pentru un învățământ de calitate.

”Întâlnirea are această temă generoasă, licee de-o seamă cu țara, pentru că exact cu 100 de ani în urmă Consiliul Dirigent al Transilvaniei a decis trecerea la studiu în limba română a 27 de școli, majoritatea existente deja, unele dintre ele au reprezentanți aici în sală, altele din păcate nu”, a afirmat prof. George Cazacu.

”Există licee care au fost înființate atunci, în 1919, fără a avea legătură cu decizia Consiliului Dirigent. Aceste licee înființate în urmă cu un secol au dovedit continuitate în decursul timpului în educația de calitate. Din păcate, acestui moment istoric în afară de Alianța Colegiilor Centenare nu cunosc alt demers care să marcheze gestul acesta extraordinar, ceea ce dovedește că în acel moment România avea o clasă politică responsabilă, cu oameni care știau ce au de făcut în momentul respectiv, și au făcut-o fără ezitări și cu succes. Succesul dumnealor se vede în succesul școlilor pe care le sărbătorim astăzi”, a completat președintele Alianței Colegiilor Centenare din România, care a dat apoi citire unui mesaj transmis de Majestatea Sa Principesa Margareta a României, Custodele Coroanei Române

Totodată, oaspeții prezenți au audiat și un mesaj din partea prof. Ioan Dumitrache, academician și secretar general al Academiei Române, text lecturat de prof. Octavian Polexa, membru al Consiliului Director al Alianței Colegiilor Centenare din România.

Invitați speciali, mesaje speciale

Din prezidiul evenimentului au făcut parte și prof. dr. Angela Borda, prorector al Universității de Medicină, Farmaciei, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș, respectiv Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

”UMFST, care de curând poartă numele unui foarte renumit savant român, părintele biologiei celulare, George Emil Palade, este un brand nu numai pentru orașul Târgu-Mureș, este un brand și pentru toate universitățile din România și cu toată modestia pot să afirm că universitatea mea este universitatea care are cea mai mare dezvoltare din toate punctele de vedere din această sală. Are o mare dezvoltare în ceea ce privește infrastructura, în ceea ce privește activitatea didactică și în ceea ce privește deschiderea internațională”, a punctat prof. dr. Angela Borda.

”Cred că orice secundă care nu este fructificată în domeniul învățământului este o mare pierdere. Pierderea aceasta este cauzată de multe ori de lipsa suportului legislativ din învățământ și atunci de foarte multe ori, pe bună dreptate, arătăm cu degetul și îi criticăm pe politicieni. Constat cu satisfacție că lăsând la o parte lipsurile din domeniul legislativ, suportul logistic, suportul financiar de care corpul didactic din România beneficiază, rezultatele există și sunt grăitoare. Suntem apreciați pe plan internațional și asta este rodul muncii acestui corp de cadre didactice pe care domniile voastre cu cinste îl reprezentați”, a afirmat Alexandru Cîmpeanu

Alex TOTH

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.