Luduș: Pași înainte pentru proiectul „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 252 Vizualizări

Luduș: Pași înainte pentru proiectul „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public”

Unul dintre proiectele mult așteptate de cetățenii orașului Luduș, „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” a intrat într-o etapă avansată pentru obținerea finanțării nerambursabile.
„În urma verificării documentelor care atestă proprietatea asupra infrastructurii pe care se va realiza investiția s-a constatat că în extrasul de Carte Funciară nr. 52883 este întăbulat dreptul de proprietate în favoarea Statului RSR (Consiliul Popular Oraș Luduș), scrie Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” din Primăria orașului Luduș, în Raportul de specialitate anexat la proiectul de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate al orașului Luduș – domeniul public asupra imobilului evidențiat în Cartea Funciară nr. 52883 Luduș, nr. Cadastral 52883. Pentru că nici Statul RSR și nici Consiliul Popular nu mai există, motivul fiind modificările politice și administrative înregistrate după anul 1989, succesorul în drepturi al Consiliului Popular Oraș Luduș este Consiliul Local Luduș, având calitate de autoritate deliberativă conform articolului 5 din Legea nr. 69/1991, Legea Administrației Publice Locale, „Articolul 5. Autoritățile administrației publice prin care se realizează autonomia locală în comune și orașe sunt consiliile locale, ca autorități deliberative, și primarii, ca autorități executive”.

Obiectul proprietății în discuție

Conform memoriului tehnic anexat proiectului de hotărâre, „Imobilul este amplasat în intravilanul orașului Luduș, strada Zăvoiului, în suprafață măsurată de 612 de metri pătrați, având categoria de folosință drum. Imobilul este împrejmuit pe latura nordică, sudică și vestică cu gard de sârmă, iar pe latura estică cu gard de lemn. Se învecinează la nord cu proprietăți private, la est cu Bulevardul 1 Decembrie 1918, la sud cu proprietăți private și la vest cu strada Zăvoiului”. Anca Năsăudean și-a întemeiat argumentația din raportul de specialitate pe care l-a întocmit pe prevederile OUG/2019, privind Codul administrativ care la articolul 286 prevede că „Domeniul public este alcătuit din bunurile prevăzute la articolul 136 alineatul (3) din Constituție, din cele stabilite în anexele 2-4 și din orice bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public, și sunt dobândite de stat sau de unitățile administrativ teritoriale prin unul dintre modurile prevăzute de lege”.
În același act normativ se spune că „Domeniul public al comunei, al orașului sau al municipiului este alcătuit din bunurile prevăzute în anexa nr. 4, precum și din alte bunuri de uz sau de interes public local, declarate ca atare prin hotărâre a consiliului local”, iar în Anexa nr. 4 sunt enumerate unele bunuri care aparțin domeniului public al localităților, la punctul 1 din listă fiind „drumurile comunale, vicinale și străzile”.
În aceste condiții, Consiliul local Luduș a aprobat înscrierea dreptului de proprietate al orașului Luduș – domeniul public asupra imobilului în suprafață de 612 de metri pătrați, categoria de folosință „drum” (strada Zăvoiului).
Se menționează că imobilul din intravilanul orașului nu a făcut obiectul Legilor nr. 18/1991, nr. 112/1995, nr. 1/2000, nr. 10/2001 și nr. 247/2005, nu a fost revendicat și nu a făcut obiectul restituirii conform dispozițiilor legilor menționate și nu face obiectul niciunui litigiu. Proiectul de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietate al orașului Luduș – domeniul public asupra imobilului „Strada Zăvoiului” a fost aprobat în unanimitate de aleșii locali, înlesnind drumul spre realizarea proiectului „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public” din orașul Luduș.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE