Home / Comune / Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, în mijlocul credincioșilor din Deda

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, în mijlocul credincioșilor din Deda

Distribuie

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent duminică, 10 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din Deda, prilej cu care a a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, după care a rostit cuvântul de învățătură pentru comunitatea credincioșilor dreptslăvitori aflați  sub oblăduirea părintelui Gabriel Fărcaș.

În cuvântul adresat credincioșilor, înaltul oaspete a subliniat  însemnătatea deosebită a poruncii iubirii aproapelui.„Sfântul Paisie Aghioritul spune: «Pentru că noi avem de toate, de aceea nu ne străduim să participăm la suferința celorlalți, și mai vrem să dobândim raiul». Cheia raiului este milostivirea sau iubirea milostivă. Având-o pe aceasta, noi putem deschide ușa paradisului ceresc. Adevăratul credincios vede în semenul său persoana lui Hristos Care spune: «Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați prea mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut». Criteriul Judecății universale va fi practicarea sau nepracticarea iubirii de frați. Însă, pentru ca fapta noastră bună să fie bineplăcută lui Dumnezeu, nu trebuie să așteptăm recunoștință și răsplată aici, pe pământ. Trebuie să slujim pe cei de lângă noi cu iubire multă și necondiționat, asemenea lui Hristos Care a făcut bine tuturor și, în cele din urmă, cei care au beneficiat de darurile Sale, L-au răstignit pe o cruce; și Îl auzim în Vinerea Mare zicând în glasul unei cântări liturgice: «În loc de mană, Mi-ați dat fiere; în loc de apă, Mi-ați dat oțet». Iată de ce Mântuitorul ne îndeamnă: «Faceți bine fără să nădăjduiți nimic în schimb și plata voastră va fi multă și fiii Celui Preaînalt vă veți chema»”.

Istoricul bisericii ortodoxe din Deda

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Deda a fost edificată între anii 1906-1907, în stil bizantin, sub formă de cruce. Locașul de cult a fost sfințit la data de 12 mai 1912, slujba de târnosire fiind oficiată de către Mitropolitul Ioan Mețianu al Ardealului. În decursul secolului al XX-lea, au fost efectuate numeroase lucrări de reabilitate a bisericii, urmând ca locașul de închinare să fie resfințit, în anul 1982, de către Episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei. Între anii 1990-1996, biserica a fost împodobită cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cornel Pașcanu din București. De asemenea, între anii 2002-2006, au fost realizate numeroase lucrări de înfrumusețare în interiorul locașului de cult, urmând ca în anul 2018 să fie restaurat în totalitate exteriorul bisericii.

Sursă: www.reintregirea.ro


De asemenea, verificati

Activități de suflet în parohia „Buna Vestire și Sfânta Muceniță Filofteia” din Reghin

Distribuie Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în parohia Reghin – „Buna …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.