Să nu îl uităm pe dr. Valer Russu! Ludus
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 683 Vizualizări

Să nu îl uităm pe dr. Valer Russu!

Asociația „Dr. Valer Russu” Luduș organizează vineri, 6 decembrie, de la ora 12.00, la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” Luduș, o conferință „In memoriam” dedicată comemorării a patru decenii de la trecerea în neființă a celui care a înființat primul spital din localitate, în anul 1930.

Pentru cei mai tineri ludușeni prezentăm câteva date biografice ale dr. Valer Russu care s-a născut în anul 1900 în satul Tothaza (Crișeni) din județul Cluj. A absolvit școala primară în comuna Mociu, liceul la Blaj și Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca. În anul 1928 a fost numit medic la Luduș, acolo unde nu a găsit cele mai bune condiții de tratare a oamenilor. După doi ani de muncă a reușit să amenajeze un spital cu 20 de paturi, iar la cabinetul său își găseau alinarea și medicamente oricare dintre ludușeni, indiferent de etnie și stare materială.

După schimbarea regimului politic în anul 1947, dr. Valer Russu a suferit multe nedreptăți fiind marginalizat într-un simplu dispensar CFR. După pensionare a plecat la Cluj-Napoca unde a decedat în anul 1979 cu regretul că s-a despărțit de ludușenii săi dragi.

La 40 de ani de la trecerea în Eternitate a ilustrului medic, dr. Iov Ionel Chișu, președintele Asociației „Dr. Valer Russu” Luduș organizează conferința de care am amintit mai sus și la care îi invită pe toți ludușenii.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE