Home / Reviste / Ludus / Să nu îl uităm pe dr. Valer Russu!

Să nu îl uităm pe dr. Valer Russu!

Asociația „Dr. Valer Russu” Luduș organizează vineri, 6 decembrie, de la ora 12.00, la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” Luduș, o conferință „In memoriam” dedicată comemorării a patru decenii de la trecerea în neființă a celui care a înființat primul spital din localitate, în anul 1930.

Pentru cei mai tineri ludușeni prezentăm câteva date biografice ale dr. Valer Russu care s-a născut în anul 1900 în satul Tothaza (Crișeni) din județul Cluj. A absolvit școala primară în comuna Mociu, liceul la Blaj și Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca. În anul 1928 a fost numit medic la Luduș, acolo unde nu a găsit cele mai bune condiții de tratare a oamenilor. După doi ani de muncă a reușit să amenajeze un spital cu 20 de paturi, iar la cabinetul său își găseau alinarea și medicamente oricare dintre ludușeni, indiferent de etnie și stare materială.

După schimbarea regimului politic în anul 1947, dr. Valer Russu a suferit multe nedreptăți fiind marginalizat într-un simplu dispensar CFR. După pensionare a plecat la Cluj-Napoca unde a decedat în anul 1979 cu regretul că s-a despărțit de ludușenii săi dragi.

La 40 de ani de la trecerea în Eternitate a ilustrului medic, dr. Iov Ionel Chișu, președintele Asociației „Dr. Valer Russu” Luduș organizează conferința de care am amintit mai sus și la care îi invită pe toți ludușenii.

Ioan A. BORGOVAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Nelu Tătaru, mesaj pentru cadrele medicale

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, îi roagă pe cei care lucrează în unităţile medicale suport COVID …