Sunt în siguranță în mediul on-line? Dacă nu, ce pot face? Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Sunt în siguranță în mediul on-line? Dacă nu, ce pot face?

Este o întrebare la care ar trebui să ne gândin fiecare dintre noi, indiferent de vărstă, cu atât mai mult cu cât acest mijloc de comunicare este utilizat de la vârste din ce în ce mai mici şi pare familiar, putând fi accesat foarte uşor prin tehnologia zilelor noastre.

Observăm accesarea internetului pentru verificarea conturilor bancare, a conturilor de email, pentru achiziţionarea de produse, pentru relaţionare pe reţelele de socializare şi comunităţile on-line, sau chiar pentru amuzament.

Acest ultim aspect este cel mai frecvent şi se regăseşte în rândul minorilor şi adolescenţilor, care transferă şi vehiculează date şi informaţii personale, care trebuie însă protejate şi nu divulgate. Din această perspectivă, utilizarea mediului on-line trebuie privită şi ca o posibilă sursă de racolare a tinerilor de către traficanţi, diferiţi infractori sau persoane rău-voitoare, motiv pentru care specialiştii noştri şi partenerii implicaţi în combaterea fenomenului infracţional acordă o importanţă deosebită spaţiului virtual şi desfăşoară, totodată, o gamă largă de activităţi investigative, cu scop de prevenire a comiterii de infracţiuni prin intermediul internetului.

Acest subiect comportă mai multe abordări, cele mai importante fiind cele din plan economic şi uman.

Din perspectivă economică, pentru operatorii economici există riscul accesări neautorizate a conturilor bancare gestionate on-line ( parole, informaţii bancare, etc.), în timp ce marea majoritate a utilizatorilor sunt ţinta unor accesări de date personale (adresa, C.N.P.) sau a unor momente personale (fotografii), efectele resimţindu-se în plan individual. De aici şi importanţa informării cu privire la modalităţile în care putem să nu transmitem anumite date care, ulterior, ne pot face mai mult rău decât bine.

Neatenţia şi folosirea necorespunzătoare a acestui mijloc modern de comunicare duce la manipulare, şantaj, furt sau ştergerea de date cu caracter personal, lucruri periculoase pentru oricine.

Şi în acest an specialiştii Centrului Regional Târgu-Mureş al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane au pregătite acţiuni de prevenire a racolării tinerilor prin intermediul mediului on-line, în perioada 10 februarie 2020 – 14 februarie 2020, acţiuni prin care se doreşte informarea cu privire la avantajele, dar mai ales la dezavantajele acestui mijloc modern de comunicare. Vor avea loc întâlniri directe cu elevi din şcoli gimnaziale şi licee din Târgu-Mureş, Ungheni,  Iernut, Fântânele, Sângiorgiu de Pădure şi Miercurea Nirajului, întâlniri care vor avea drept scop testarea nivelului de cunoaştere a riscurilor utilizării necorespunzătoare a internetului, dar şi de transmitere a sfaturilor prin care să fie evitată victimizarea lor.  Va fi interesant de aflat ce siteu-ri sunt preferate de copii, care sunt prietenii virtuali, numărul acestora şi dacă sunt cunoscuţi sau adăugaţi la întâmplare, din dorinţa de a avea cât mai multe aprecieri, jocurile preferate şi timpul petrecut în acest mediu virtual.

Activităţile se desfăşoară sub sloganul ”Împreună pentru un internet mai bun!” şi vom avea alături de noi specialişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu-Mureş – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice – care vor completa informaţiile din acest domeniu,  aducând în atenţie problematica pornografiei infantile prin sisteme informatice, dar şi poliţişti ai Compartimentului de proximitate din cadrul Poliţiei Orașului Iernut şi Miercurea Nirajului, preocupaţi în permanenţă de prevenirea delicventei juvenile şi de siguranţa în zonele adiacente unităţilor de invăţământ.

Reamintim pe această cale despre faptul că ”Ziua Siguranței pe Internet”

este marcată din anul 2003 la nivel internaţional şi în România din anul 2008, fiind un exerciţiu de sensibilizare prin care se doreşte ca internetul să fie un loc sigur, prin utilizarea tehnologiei digitale în mod responsabil.

În cele ce urmează recomandăm să se ţină cont de  câteva sfaturi astfel încât să ne simtim protejaţi şi, totodată, să oferim siguranţă celor care accesează internetul şi anume:

– Minorii să evite transmiterea prin intermediul Internetului a datelor de identitate proprii, ale persoanelor apropiate sau a fotografiilor personale; toate aceste lucruri ar putea fi folosite împotriva lor, de aceea trebuie explicat copiilor că este în interesul lor să rămână ”anonimi” pe cât posibil.

– Să nu transmită/posteze vulgarităţi, ameninţări sau injurii; cel mai bine ar fi să nu foloseasca sub nicio formă camera web a computerului;

– Să fie încurajaţi să comunice părinţilor ori altor membri ai familiei orice întâlnire în mediul real, cu persoane cunoscute prin Internet, chiar dacă persoanele cunoscute pe internet pretind a fi de vârsta lor;

– Să nu accepte jocuri care le impun să treacă anumite „ niveluri ” doar dacă îşi pun siguranţa sau viaţa personală în pericol;

– Să nu răspundă mesajelor supărătoare sau care conţin imagini nepotrivite sau jignitoare. Recomandare: blocarea acestor persoane şi anunţarea părinţilor despre acest aspect. Este binevenită o prudenţă în utilizarea reţelelor de socializare Facebook, Messenger, etc. Tocmai datorită faptului că acestea sunt principala sursă de racolare utilizată de traficanţi.

Pentru părinţi este importantă iniţierea periodică a unor discuţii cu minorii, referitoare la persoanele cu care aceştia interacţionează pe Internet şi activităţile pe care minorii le desfăşoară în mediul online, dar şi să acceseze internetul împreună cu copiii, pentru a fi la curent cu mediile virtuale preferate de aceştia.

Totuşi, se recomandă ca părinţii să nu restrictioneze excesiv şi fără justificare accesul copiilor la calculator şi  implicit la Internet.

Pentru ajutor în acest domeniu va informăm că orice abuz poate fi raportat autorităţilor, respectiv: Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu-Mureş, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, fie în mod direct, fie on line, prin accesarea numărului unic de urgenţă 112, a liniei telefonice Helpline 0 800 800 678 sau a adresei www.safernet.ro.

Pentru vizibilitatea acţiunilor noastre şi propagarea mesajului spre un număr cât mai mare de receptori, pagina de Facebook a C.R. Targu-Mures va fi actualizată în permanenţă cu sfaturi şi imagini privind acest subiect.

Ne dorim ca prin aceste activităţi să contribuim la reducerea semnificativă a efectelor  negative pe care le are accesarea necorespunzătoare a internetului, contribuind astfel la întărirea capacităţii de autoprotecţie a populaţiei la infracţionalitatea care se petrece în mediul virtual.

(Comunicat de presă, ANITP – CR Târgu-Mureș)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE