Valoarea taxei clawback va fi plafonată și diferențiată pe trei categorii Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 441 Vizualizări

Valoarea taxei clawback va fi plafonată și diferențiată pe trei categorii

Taxa clawback pentru medicamente va fi plafonată, atât pentru medicamentele produse în România, cât și pentru medicamentele generice și inovative produse în alte țări. Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților au avizat favorabil, zilele trecute, un proiect de lege prin care au fost definite plafoanele taxei clawback pe trei categorii.

Este vorba despre proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2019 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, care a fost adoptat tacit de Senat în ședința din data de 26 februarie 2020.

Prin plafonarea taxei clawback s-a urmărit oferirea unui cadru predictibil producătorilor de medicamente și asigurarea că medicamentele vor fi accesibile populației.

Proiectul de lege ”are ca obiect de reglementare ajustarea pentru trimestrul IV 2019 a valorii Bugetului aprobat trimestrial (BAt), ca referință pentru formula de calcul a procentului „p” cu indicele de inflație înregistrat în anul 2018, respectiv creșterea BAt  de la 1.595 milioane lei la 1.668 milioane lei”.

”Este vorba despre definirea unor plafoane de clawback. În momentul de față, taxa clawback a ajuns aproape de 30%, existând pericolul să treacă peste 30%. Prin proiectul de lege dezbătut, vor fi trei categorii de taxare, categoria I va avea un clawback de 15 %  și aici intră toate medicamentele produse în România. Produs în România înseamnă medicamente de orice tip, indiferent că vorbim de generice sau de inovative, ele vor avea această taxă de 15 %. Este și un mesaj transmis producătorilor care poate că vor fi interesați să vină să-și dezvolte capacitățile de producție în România. În a doua categorie de taxare intră produsele generice și aici ne referim la un clawback de 20%, iar în a treia categorie de taxare intră medicamentele inovative care vor avea o taxă de 25%”, a declarat conf. dr. Florin Buicu, deputat PSD de Mureș, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Cadru pentru asigurarea medicamentelor pentru populație

Potrivit conf. dr. Florin Buicu, prin această modificare se dorește crearea unui cadru care să favorizeze existența pe piața din România a medicamentelor generice și inovative și accesul populației la ele, dar se dorește și încurajarea producției de medicamente în România.

”Producătorii de medicamente vroiau un cadru care să le permită să fie predictibili, o taxă clawback care să nu se modifice de la un trimestru la altul, care să le permită să aibă predictibilitate, și nu o taxă care se schimbă. În momentul în care ei își planifică producția discutăm de o valoare a clawback-ului, iar în momentul în care medicamentul este vândut clawback-ul ajunge să aibă o valoare dublă.  Este un semnal pe care România și inițiatorii modificărilor legislative îl dă pe de o parte producătorilor, să vină cu capacități de producție în România, să aibă într-un orizont de timp o predictibilitate a modalităților de taxare, rezultatul fiind asigurarea medicamentelor pentru populație, și aici ne referim la toate tipurile de medicamente”, a mai spus deputatul Florin Buicu.

Potrivit Raportului preliminar al proiectului de Lege, ”începând cu trimestrul următor al intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea Bat se indexează cu rata inflației, față de valoarea ultimului trimestru al anului anterior” și ”începând cu trimestrul I al anului 2020 contribuția trimestrială se calculează și se datorează diferențiat pentru medicamente de tip I, II și III”.

Proiectul a trecut de Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru sănătate și familie, iar raportul urmează să fie înaintat plenului Camerei Deputaților, for decizional, pentru votul final și ulterior, va fi trimis la promulgare.

Arina TOTH

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE