Papp Zoltán,  agricultură făcută cu atitudine, realism și mult  curaj Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1337 Vizualizări

Papp Zoltán, agricultură făcută cu atitudine, realism și mult curaj

Chiar dacă epidemia cu noul coronavirus Covid-19  își pune amprenta asupra mersului firesc al lucrurilor, există și domenii în care activitatea nu a tras pe dreapta,   în așteptarea unor vremuri ceva  mai favorabile. Este vorba de agricultură, motorul  menit să asigure hrana în aceste vremuri  incerte. Printre reprezentanții acestui sector  este și Papp Zoltán, administratorul societății  Agro Papp SRL din Reghin. Societatea deține o fermă în zona Dealu Brezii, axată atât pe cultura mare, cât  și pe creșterea animalelor.

„Suntem în plină campanie de însămânțări și de pregătire a  patului germinativ. Prin decizia luată de autorități în această perioadă,  vizavi de răspândirea coronavirusului,  noi ne putem desfășura activitatea, ni se permite să ne deplasăm pe teren , inclusiv la distanțe mai mari. Sunt  fermieri care au  în mai multe zone terenuri agricole, suprafețele agricole fiind destul de răspândite. Este extrem de important să putem face toate aceste lucrări, pe baza adeverinței cerută conform Ordonanței Militare. Dacă sunt amânate aceste lucrări, inclusiv la păioase, întârzierea semănăturilor duce la deficiențe în ce privește producția. Aici nu ne putem plânge, treaba merge așa cum trebuie, puțin mai greu e la  partea de semințe. Având în vedere restricțiile legate de transporturi, se înregistrează câteva zile de întârzieri, dar în principiu, cei care s-au mobilizat, și la primele semne ale acestei pandemii au început să-i pistoneze pe furnizorii de aceste semințe, s-au descurcat și treaba merge așa cum trebuie”, ne-a declarat Papp  Zoltán.

Măsurile de igienă, respectate cu strictețe

Ferma deținută de Papp Zoltán lucrează o suprafață  170 de hectare de teren, cu un efectiv de 70 de capete bovine, din care 80 %, animale din rasa Bălțata Românească, jumătate dintre acestea fiind destinată producției de lapte.

„Media nostră este undeva la 560 de litri de lapte pe zi, vară-iarnă.  Pe an, livrăm o cantitate de lapte undeva la 220-240 de mii de litri de lapte. Producție de lapte este valorificată prin SC Mirdatod SRL. Sunt extrem de mulțumit de colaborarea cu ei.  De la începerea acestei pandemii, laptele îl livrăm în condiții normale. Am fost atenționați chiar de către procesator,  fapt pentru care au mai fost introduse niște puncte de securitate , în sensul în care, pe lângă de dezifectarea mașinii, mai trebuie să avem asigurată dezinfectarea la tanc, la poartă. Practic, șoferul, pe tot  ce pune mâna, vine apoi dezinfectat, el face singur totul, nu intră în contact cu alții. Asta se întâmplă la noi în fermă, și sunt convins că și la ceilalți”, a spus administratorul SC Agro Papp SRL din Reghin.

În spritul solidarității …

Un aspect subliniat de Papp Zoltán este cel al solidarității, a grijei față de mersul comun al lucrurilor, și nu  favorizarea unui sector în detrimentul consumatorului.

„Referitor la producția de lapte, am văzut din partea anumitor crescători  că ar fi momentul oportun să punem un preț mai mare la lapte. Apelul meu către ei este că nu trebuie scumpit laptele, nu e  momentul acum să dai în populație cerând un preț mai mare. Cei care au produs totuși și care au cumpărători serioși, au primit un preț destul de bun pe lapte. Vă garantez faptul că, dacă cineva mi-ar oferi un preț de 5 lei pe litrul de lapte, ar trebui să plâng. În această perioadă dificilă ar trebui să fim solidari cu toții , să avem grijă ca lucrurile să meargă bine, nu să venim cu tot felul de scumpiri ”, a declarat  Papp Zoltán.

Grija pentru securitatea sporită din ferme

Alt aspect subliniat de Papp Zoltán este cel legat de măsurile ce trebuiesc îndeplinite în ce privește stoparea răspândirii virusului Covid-19.

„ Sper ca Cel de Sus să ne ferească, pe noi cei din ferme, de acest virus cumplit. Fac un apel la toți crescătorii de animale, la toți fermierii în ce privește limitarea persoanelor care intră în ferme . Unde acest lucru s-a întâmplat, s-a construit o securitate a fermei . Apelul meu către fermieri este să aibă mare grijă, nu cumva să se întâmple vreo nenorocire legată de răspândirea acestui virus . Într-o fermă unde sunt vaci sau alte animale,  trebuie să fim foarte atenți la cine intră. De aceea spun că este extrem de important să ținem cont de normele care se impun, să le aplicăm cu o precizie de 100 %, nu cu o precizie de 90 %, pe principiul că merge și așa. În acest context al coronavirusului, acest lucru nu este de acceptat”, a spus Papp Zoltán.

Grija față de avuția națională

O dată cu această pandemie, s-a tot vorbit despre importanța consumului  de produse locale, produse  românești. Aici, Papp Zoltán a fost destul de tranșant, în ce privește lipsa de decizie la nivel central.

„Este o doleanță mai veche a noastră, a producătorilor locali . Din păcate, toate guvernările care au fost până acum în România au fost extrem de defectuoase. Ideea cu produsele locale, cu produsele românești, trebuia raportată la un procent de 80 % obligatoriu să fie pe rafturile supermarketurilor, și nu 50 %, în ce privește produsele agroalimentare. Din păcate,  noi nu am știut să avem grijă de industrie, nu am știut să avem grijă de ferme, și ce e mai rău, nu am știut să avem grijă de tineri, de materia cenușie a acestei țări. Sunt la noi o mulțime de copii talentați, dar câți din aceștia vor rămâne în țară ?. Dacă nu avem grijă de noi, de bogăția noastră, de copiii noștri,  țara nu are cum să meargă decât în jos”, a spus fermierul reghinean.

Problemele ridicate de Papp Zoltán nu se opresc aici,  la colț fiind pusă și lipsa unui cadru legislativ favorabil.

„Eu sunt și directorul unui fond de vânătoare , și mulți dintre fermieri ridică problema urșilor. Există situații în care un producător agricol are 15 % pagubă la un hectar cauzată de urs. Cunosc fermieri la care paguba pe an ajunge și la 150.000 de euro pe an, și atunci mă întreb: cine Doamne iartă-mă ne poate opri să fim autorizați în ce privește cotele de împușcare la urși ? Este o catastrofă faptul că nu știm să avem grijă și nu aducem legi bune pentru noi”, a precizat Papp Zoltán.

Legea-i pentru toți, nu și aplicarea ei 

Printre cei arătați cu degetul sunt și autoritățile, prea puțin interesate să aplice legea pentru toți.

„Cauza multor  lucruri negative este legată de faptul că la noi totul se face din punct de vedere electoral, totul e bazat pe un interes. Dau ca și exemplu Reghinul, nu merg mai departe. În cursul zilei de luni, 30 martie, am fost dus în oraș , am avut de făcut cumpărături, chestii strict necesare la care se adaugă achiziția de motorina. În oraș, circulația extrem de bine limitată, chiar am și fost verificat, totul a fost în regulă.  Dar am și eu o întrebare, în contextul în care orașul Reghin se întinde până în zona Dealu Brezii, cine-i verifică pe acei căruțași care se plimbă nestingheriți , cine îi întreabă dacă au acte sau vreun motiv întemeiat de deplasare pentru care și-au părăsit locuința ? Sunt mereu câteva  căruțe, încărcate de oameni, pe care nu-i întreabă nimeni nimic. Trebuiesc luate măsuri în ce privește furturile agricole,  fenomen extrem de îngrijorător în zona nostră. Acestea sunt la ordinea zilei . Dumnezeul să-l odihnescă pe domnul profesorul doctor Emil Silvaș care mereu ridica o problemă, spunând că noi trebuie să ne ferim întotdeauna de așa numitele pierderi invizibile din ferme. Aceste furturi sunt de fapt pierderile invizibile . Azi câteva sute de kilograme de porumb, mâine o tonă de lucernă, poimâine  lemnele , apoi utilajul din fermă de zeci de mi de euro.  L-ai prins în flagrant dar tot degeaba, și atunci pe cine doare toate aceste lucruri?. Legea proprietății trebuie altfel gândită, ca să ne apere de aceste fenomene. Am ridicat această problemă în urmă cu patru ani la o ședință de primărie, și știți cu ce am fost răsplătit ? Cu un dosar de care foarte greu am scăpat fără să am vreo vină. Se pare că românii și maghiarii muncesc, iar alții fură, și aici nu mă refer la sași”, a subliniat Papp Zoltán.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE