Home / Religie / ÎPS Irineu, vizite pastorale în protopopiatul Luduș

ÎPS Irineu, vizite pastorale în protopopiatul Luduș

Distribuie

Vizitele pastorale ale Înaltpreasfințitului Părinte Irineu în protopopiatele mureșene a continuat miercuri, 10 iunie, cu un popas în protopopiatul Luduș, informează www.reintregirea.ro. Însoțit de către părintele  Lucian Voșloban, ÎPS Irineu a poposit în patru parohii și trei filii din protopiatul Luduș, prima oprire fiind  în filia Sânmărghita, aparținătoare parohiei Săușa, aflată pe malul drept al râului Mureș, la aproximativ 25 km de municipiul Târgu-Mureș. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de părintele Adrian Maior.

Vizita  Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a continuat  în parohia Dileu Vechi și în filia Vaideiu, păstorite de către părintele Gabriel Pașcu. Localitatea Dileu Vechi a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1344, având la acea vreme denumirea „Dellew”. Actuala biserică parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost edificată în anul 1985, ca urmare a demolării vechiului locaș de cult care era situat pe un amplasament greu accesibil. Următoarele popasuri al Ierarhului nostru au fost în parohia Oroi și în filia Petea, comunități aflate sub oblăduirea părintelui Beniamin Indreica începând cu anul 2017.

În ultima parte a vizitelor efectuate, Părintele Arhiepiscop Irineu fost prezent la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Șeulia de Mureș, unde slujește părintele Mihai Suciu. Actualul locaș a fost edificat în anul 1911 pe locul fostei biserici din lemn, monument istoric a cărei atestare data din anul 1763, conform conscripțiilor generalului Bukow. Ultimul popas al Chiriarhului nostru a fost în parohia Iernut I, păstorită de către părintele Ioan Buda. Orașul Iernut recunoscut ca fiind una dintre cel mai vechi așezări ale județului Mureș, este situat pe cursul mijlociu al râului Mureş, la limita dintre Câmpia Transilvaniei şi Podişul Târnavelor.„În aceste două zile, 9 și 10 iunie, ieri, în protopopiatul Târgu Mureș, și astăzi, în protopopiatul Luduș, am efectuat vizite pastorale în 14 parohii și filii. Ajuns acolo, am fost foarte încântat de modul în care păstorii sufletești își exercită apostolatul, în ciuda multor lipsuri și dificultăți. Locașurile de închinare, casele parohiale și cimitirele sunt bine întreținute și peste tot domnesc ordinea, curățenia și buna rânduială. M-am bucurat să constat că preoții parohi se validează ca slujitori credincioși ai lui Hristos, îmbinând armonios râvna pastorală cu spiritul gospodăresc”, a spus Părintele Arhiepiscop Irineu citat de www.reintregirea.ro.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Sfântul Ioan Botezătorul, Sântionul de Iarnă

Distribuie Sf. Ioan Botezătorul este numit Înaintemergătorul Domnului pentru că el a pregătit lumea pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.