Rodica Olteanu, de la condei la penel Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 751 Vizualizări

Rodica Olteanu, de la condei la penel

Artista plastică Rodica Olteanu este o fiică a orașului Luduș al cărui talent și fior artistic au dus-o departe de locul natal. Mai întâi la Cluj-Napoca, orașul studenției sale la Institutul „Ion Andreescu”, apoi după o scurtă carieră didactică la Târgu Mureș, harul său artistic polivalent au propulsat-o la București, orașul devenirii sale ca om și ca artist.

A devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici, a creat mult în modalități artistice diferite, a lucrat în cinematografie, alături de mulți maeștri de seamă din cultura românească. În ultimii ani a venit mai des în Luduș, orașul său natal, acolo unde a realizat o serie impresionantă de momente cultural artistice memorabile. Menționăm doar galeria de artă cu portrete ale oamenilor de cultuă din oraș, galeria unioniștilor, ambele de la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” și multe tablouri cu subiect religios donate bisericilor din zonă. Pentru meritele sale artistice și cetățenești, Rodica Olteanu a primit titlul de „Cetățean de onoare al orașului”.

Lansare de cărți

Iubitorii de artă din Luduș erau obișnuiți să fie invitați se artistă la vernisarea expozițiilor personale, dar în ziua de 9 martie 2020 Rodica Olteanu a organizat lansarea cărților sale „Jurnal de călătorie iberic bilingv”, româno-spaniol și „Simbioza artelor. Însemnări din timp”, publicistică. Ana Pandrea, moderatorul evenimentului cultural a prezentat personalitățile prezente: Nicolae Băciuț, Dorin Mircea Istrate și Dimitrie Poptămaș, alături de primarul orașului, Cristian Moldovan, un „primar atipic” așa cum l-a numit artista „receptiv la toate solicitările venite din zona culturii, participant la toate evenimentele cultural-artistice organizate în oraș”. Cristian Moldovan a mulțumit artistei pentru donațiile remarcabile pe care le-a făcut Casei de Cultură.

„Suntem mândri că doamna Rodica Olteanu este cetățean al orașului al cărui nume a fost dus în țară și în străinătate prin operele artistice create cu un har artistic deosebit”, a adăugat primarul.

Dimitrie Poptămaș a afirmat că este onorat să fie prezent la Luduș, acolo unde se săvârșește un mare act cultural: „Nu sunt surprins de Rodica Olteanu pentru performanțele pe care le realizează în scris și în pictură. Are posibilități culturale nelimitate, cu multe eseuri și articole publicate în presă”.

Mircea Dorin Istrate, poet, președintele Ligii Scriitorilor Români: „De acum, Rodica Olteanu este un nume știut și cunoscut în grădina artelor. Frumoasă ca înfățișare și ca spirit, în cărțile sale a prezentat o experiență de viață extraordinară. A înfruntat necunoscutul și a avut trăiri spirituale intense. Dumnezeu i-a dat două haruri pentru a se exprima mai bine”. Cuvintele frumoase ale poetului au fost însoțite de o „diplomă de suflet pentru căldura mângâietoare a scrisului său”.

Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș: „Cartea Simbioza artelor este o prelungire a penelului în care călătoriile interioare ale artistei crează simfonii muzicale. Ca o paralelă cu Anotimpurile lui Vivaldi, la Rodica Olteanu sunt Anotimpuri interioare, o etapă de maturitate a artistei. Cuvântul nu va suplini culoarea, așa cum nici culoarea nu poate suplini cuvântul”.

Au vorbit despre artista Rodica Olteanu și Ana Bordan, Mircea Gheborean, protopopul Lucian Voșloban și Mitru Cirhagău.

Expoziție personală de pictură

În prima zi a lunii august  2020, la Galeria „Unirea” a Artiștilor Plastici Mureș din Târgu Mureș, artista plastică Rodica Olteanu a invitat iubitorii de artă la vernisajul expoziției „Memoria culorii-pictură grafică”, o retrospectivă a creației artistice din ultimii ani. Moderatoarea evenimentului, Iuliana Marin, vicepreședinte al artiștilor plastici mureșeni a prezentat pe cei care au vorbit despre activitatea artistică și opera Rodicăi Olteanu, membră a Asociației Artiștilor Plastici Mureș: Ilarie Opriș, președinte de onoare al AAPM și Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș, care au apreciat la mod superlativ creațiile expuse pe simezele Galeriei „Unirea”. Chiar dacă cele două evenimente culturale, de la Luduș și de la Tîrgu Mureș s-au desfășurat în condițiile impuse de pandemia coronavirusului, cu o participare redusă, Rodica Olteanu face o paralelă, deloc  favorabilă țării noastre, în care este tratată arta în cele două țări, ea fiind un „ambasador cultural” timp de trei ani în Spania. Ar trebui să ne amintim mereu de filosoful care a afirmat că au dispărut de pe scara istoriei imperii puternice, dar a rămas arta, cultura lor. Despre Rodica Olteanu și arta sa au făcut referiri și Ana Bordan, Viorica Herdean și Dimitrie Poptămaș, admiratori ai artistului plastic Rodica Olteanu și a artei sale.

Expoziția este deschisă până în data de 14 august 2020.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE