Lucreția Cadar (Deda): ”Modernizarea comunei continuă cu noi proiecte” Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 246 Vizualizări

Lucreția Cadar (Deda): ”Modernizarea comunei continuă cu noi proiecte”

Gospodărește cu cinste, spirit civic și viziune comuna Deda din anul 2004, perioadă în care așezarea de la poalele Munților Călimani a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, fiind foarte aproape de obținerea statutului de stațiune turistică. Vorbim, desigur, despre Lucreția Cadar, un primar emblematic al județului Mureș, care dorește să își pună în continuare experiența în slujba cetățenilor, candidând astfel din partea Partidului Social Democrat pentru un nou mandat de primar al comunei Deda.

”Omul sfințește locul”, la Deda

Realizările numeroase care au avut ca obiectiv îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor comunei Deda demonstrează că în cazul Lucreției Cadar proverbul ”Omul sfințește locul” se potrivește în procent maxim, de 100%.

”Comuna Deda este așezată la poalele Munților Călimani, la ieșirea Mureșului din Defileul Toplița – Deda și este una dintre cele mai mari și impunătoare localități ale Văii Mureșului Superior. Mureșul duce povestea oamenilor gospodari din comuna Deda, a realizărilor noastre, mai departe curgând lin și îndreptându-se înspre partea de nord a județului Mureș. Anul 2000 a însemnat pentru mine intrarea în administrație, ca viceprimar al comunei Deda, iar din 2004 sunt primarul acestei frumoase comune din județul Mureș. Nevoile erau multe deoarece comuna Deda era mai puțin dezvoltată și având susținerea și încrederea cetățenilor a trebuit să lupt, să dovedesc că și o femeie se poate descurca și poate face performanță într-o lume a bărbaților. Fiind un om apropiat de oameni, am o educație pentru muncă, primită în familie. La 3 luni după ce m-am instalat în funcția de primar, am rezolvat problema unui sediu nou, care a fost inaugurat în 2005, sediul Primăriei fiind o carte de vizită importantă a comunei. Ulterior, am asfaltat drumurile pe o lungime de peste 36 de kilometri, am realizat modernizarea și reabilitarea tuturor căminelor culturale, precum și a școlilor, a liceului din Deda, am construit o sală de sport, am construit o bază sportivă, teren de minifotbal cu gazon artificial, am introdus apă în toate satele comunei, canalizare și stație de epurare de 14 kilometri pusă în funcțiune în anul 2014 în comuna Deda și, bineînțeles, infrastructura în totalitate a fost realizată pentru a crește condițiile de trai ale cetățenilor comunei. Activitatea educativă în școli se poate desfășura în condiții optime, am susținut ori de câte ori a fost nevoie investițiile pentru renovarea și modernizarea unităților de învățământ. De asemenea, cultura a fost un alt domeniu căruia i-am dat importanță. În acest an va fi pus în funcțiune căminul cultural, sala de spectacole și biblioteca comunală din Deda, modernizate cu fonduri europene, avem în stadiu de finalizare și dare în funcțiune o grădiniță nouă cu program prelungit. În 2017 am început construirea ei și din această toamnă ea va fi funcțională cu trei grupe, de preșcolari, însemnând 60 de copii”, a prezentat Lucreția Cadar principalele realizări în calitate de primar al comunei Deda.

Abilități excelente de lider

Numeroasele realizări au fost posibile datorită sprijinului avut din partea locuitorilor comunei, precum și datorită abilității Lucreției Cadar de a colabora cu consilierii locali din Deda.

”Mi-am dorit întotdeauna să fac lucruri deosebite, de-a lungul timpului am lucrat cu patru Consilii Locale și, cu diplomație și omenie, am reușit să realizăm lucruri minunate împreună. Mi-au fost alături cetățenii comunei pentru care am tot respectul, mă refer la locuitorii, satelor Deda, Bistra Mureșului, Pietriș și Filea pe considerentul că ne-au susținut și sunt alături de noi în toate demersurile pe care le-am făcut și le facem pentru dezvoltarea comunei”, a declarat Lucreția Cadar.

Proiecte noi

Ambiția actualului primar de a moderniza Deda vine în tandem cu proiecte noi, a căror utilitate a fost explicată de candidatul PSD.

”Pentru viitor, avem un proiect de 2,5 milioane de euro în implementare, este vorba despre extinderea rețelei de canalizare și apă în comuna Deda, aceasta însemnând 14 kilometri de canalizare în satele Pietriș, Deda și Bistra Mureșului. Apa din izvorul Donca se va aduce cu această ocazie și pentru locuitorii din Bistra Mureșului, deoarece cei din Bistra Mureșului și satul Pietriș beneficiază de apă prin Aquaserv. Satele Deda și Filea beneficiază de apă prin cădere, dintr-un izvor al comunei Deda, Donca. De aceea am realizat introducerea unei conducte de 5 kilometri care vine de la izvorul Donca și care va asigura alimentarea cu apă, prin cădere natutrală, a satului Bistra Mureșului. Va urma apoi și satul Pietriș, care va avea apă. Este o prioritate, deoarece valoarea apei de la Aquaserv este de 3,9 – 4 lei, iar cea din conducta de la Deda este de 1,5 lei. Așteptăm să introducem canalizarea de 6,6 kilometri, licitația este organizată, există o firmă câștigătoare. Asfaltarea a 6,6 kilometri se va face după finalizarea lucrărilor de extindere a canalizării, sperăm ca în această toamnă să finalizăm lucrările în satul Pietriș și în primăvra anului 2021 în celelalte sate, Bistra, unde mai sunt străduțe lăturalnice sau străduțe care au fost extinse ca lungime. Prin Programul Operațional Capital Uman avem un proiect de 6 milioane de euro în derulare, ”De la marginalizare, la integrare”, care va fi încheiat în februarie 2021 deoarece anul acesta, din cauza stării de urgență și de alertă și a pandemiei, proiectul a fost suspendat pentru o perioadă de 6 luni. Prin intermediul proiectului vor fi demarate 20 de afaceri în Deda, aceasta însemnând asigurarea tuturor serviciilor necesare comunității noastre: service-uri auto, spălătorie de covoare, laborator de cofetărie și cofetărie, frizerii, salon de înfrumusețare, coafură, manichiură, pedichiură, care vor asigura 40 de locuri de muncă. Tot prin acest proiect am modernizat iluminatul public, în toamna anului 2019, cu leduri. Urmează și introducerea canalizării în satul Filea. Proiectul este scris, va trebui să identificăm sursa de finanțare, fie fonduri europene, fie fonduri de la Guvernul României. Vom încerca să depunem acest proiect la Compania Națională de Investiții”, a subliniat Lucreția Cadar.

Urmează introducerea rețelei de gaz metan

Totodată, introducerea rețelei de gaz metan în Deda se află printre prioritățile agendei de primar în perioada 2020-2014.

”Proiectul a fost depus pentru a primi finanțare din fonduri europene și are ca obiectiv introducerea gazului metan pentru cinci comune care se vor uni într-o asociație de dezvoltare intracomunitară: Brâncovenești, Aluniș, Vătava, Rușii Munți și Deda. Fiecare dintre noi avem realizate studiile de fezabilitate”, a menționat Lucreția Cadar.

”Candidatul din partea PSD Mureș la președinția Consiliului Județean, doamna Dumitrița Gliga este alegerea cea mai potrivită. Este momentul ca omul politic și omul de afaceri prosper, Dumitrița Gliga să iasă în față. Modestia, calitatea de lider, discreția și perseverența o propulsează și o recomandă pentru îndeplinirea cu succes a funcției de președinte a Consiliului Județean Mureș. Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, o susține, alături de comunitatea locală din Deda, și vom vota Dumitrița Gliga – președinte Consiliu Județean Mureș la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020”, a transmis Lucreția Cadar.

Demersuri pentru statutul de stațiune turistică

”Am realizat o strategie de dezvoltare pentru turism în zona noastră. Avem acea superbă vale a Bistrei, cu Scaunul Donnului, cu cascada Pișoiului, cu munții Călimani, munții Gurghiului care au stabilite trasee turistice frumoase. Sunt două activități care vor asigura motoscutere pentru deplasare în munții noștri pentru cei care doresc să cunoască frumusețile zonei noastre. Am depus un proiect la Guvernul României de obținere a statutului de stațiune turistică a comunei Deda, situație în care avem posibilitatea să accesăm fonduri europene și guvernamentale pentru dezvoltarea turismului în zona noastră. Am primit și răspunsul necesar, urmează ca oficialii de la București să se deplaseze în teren într-o perioadă când problemele se vor mai așeza din punct de vedere al coronavirsului și eu cred că vom obține acest statut.”

Finanțări pentru Deda în guvernarea PSD (2016-2019):

– Demolare clădire existentă și construire grădiniță cu program prelungit – valoare 600.000 euro – Extinderea rețelei de canalizare menajeră și alimentare cu apă în comuna Deda, valoare 2,5 milioane euro;

– Reabilitare și modernizare cămin cultural Deda – valoare 600.000 euro;

– Construire dispensar medical în comuna Deda, sat Deda – PNDL 1.6 milioane lei – POCU va fi finalizat la finele anului 2021;

– Urmează să fie introdusă conducta pentru alimentare cu apă și canalizare pe Valea Pietrișului;

– Înființare rețea de canalizare menajeră în satul Filea pe o distanță de 6,6 kilometri.

(Material comandat de: Partidul Social Democrat- Filiala Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200019 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE