17 septembrie – Ziua Mondială a Siguranței Pacientului Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 320 Vizualizări

17 septembrie – Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

Siguranța pacientului este o prioritate globală în domeniul sănătății, iar recunoașterea acestui fapt a determinat cele 194 state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cele 72 de grupuri asociate să stabilească în cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale, ca, începând din Mai 2019, ziua de 17 septembrie să fie declarată “Ziua Mondiala a Siguranței Pacientului”, urmând ca aceasta să fie marcată anual. Obiectivul acestei zile este să facă un apel la implicarea și solidaritatea întregii populații în scopul promovării siguranței pacientului și să crească înțelegerea și conștientizarea publică asupra importanței acestui aspect.

Cifre îngrijorătoare

Actul medical ar trebui să fie întotdeauna sigur, și totuși, conform datelor furnizate de OMS pe pagina web a organizației, https://www.who.int/, în fiecare an au loc 134 de milioane de accidente cauzate de îngrijirea medicală nesigură și necorespunzătoare din spitalele din țările cu venituri mici și mijlocii, contribuind la 2,6 milioane de decese anual. Conform sursei citate, 15% din cheltuielile spitalelor se datorează eșecurilor de asigurare a siguranței pacienților. Mai mult, OMS menționează că 4 din 10 pacienți sunt răniți în cadrul îngrijirilor medicale primare și a celor din ambulator, 80% dintre acestea putând fi evitate.

Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță!

Acesta este sloganul pe care OMS l-a ales pentru a marca în 2020 Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Potrivit informațiilor transmise pe pagina dedicată evenimentului, tema din acest an a fost stabilită după ce “pandemia de SARS-CoV-2 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă personalul medical, de la infecții asociate asistenței medicale, la stigmatizare, neplăceri de ordin emoțional, boli și chiar deces. În plus, munca desfășurată în medii stresante predispune personalul medical la erori care pot afecta pacientul. Prin urmare, Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2020 are ca temă: Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”.

Îndemn global

“Vorbește deschis despre siguranța cadrelor medicale” este îndemnul OMS din acest an direcționat întregii populații. În acest sens, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) declară săptămâna 14-18 septembrie 2020 ca fiind “Săptămâna Siguranței Pacientului în România”. Conform informațiilor publicate pe pagina web a ANMCS, https://anmcs.gov.ro/web/, se propune ca în toată această săptămână, atât personalul medical, pacienții, aparținătorii, cât și orice persoană care apreciază munca depusă de personalul medical, mai ales în această perioadă, să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca simbol al acestui eveniment. De asemenea, ANMCS propune ca în data de 17 septembrie la ora 12, timp de un minut, oricine dorește să se alăture campaniei să se oprească și să aplaude personalul medical în semn de apreciere. ANMCS invită autoritățile ca în seara de 17 septembrie să ilumineze în portocaliu o clădire sau un monument simbol al fiecărei localități.

Și voi puteți marca evenimentul

ANMCS face un apel la fiecare persoană în parte și vă îndeamnă să le transmiteți pe adresa de e-mail comunicare@anmcs.gov.ro fotografii și clipuri care să surprindă modul în care a fost marcată în fiecare zonă a țării ziua de 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.

Sonia-Andreea BORȘA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE