Home / Editorial / Prin cenușa campaniei electorale

Prin cenușa campaniei electorale

Distribuie

Campania electorală pentru alegerile locale de duminică, 27 septembrie, își consumă ultimele zbateri ale partidelor și candidaților care aspiră la un loc în tribuna celor meniți să rânduiască cu folos dezvoltarea județului, municipiilor, orașelor și comunelor frumusului nostru județ. Situația pandemică pare să fi influențat mersul firesc al acestei perioade premergătoare alegerilor, că prea s-au înfierbântat unii de au dat de lucru celor din instanțe, la cât a plouat cu plângeri peste plângeri, cel puțin în cazul municipiului Reghin, cel mai abonat oraș la Tribunalul cel menit să facă dreptate.

Insist mai mult pe „Orașul Viorilor”, unde protagoniștii cursei pentru fotoliul de primar sunt „cei 7 magnifici” pe care îi putem vedea pe panourile din oraș, pe Facebook, prin ziare, fiecare încercând să convingă electoratul că el este cel mai potrivit să readucă Reghinul pe linia de plutire. Da, să readucă orașul pe linia de plutire, chiar dacă el e străbătut de râul Mureș, dezvoltarea se lasă așteptată în continuare.

Dar să nu ne lungim cu vorba, să lăsăm alegătorii să decidă ce și cum stă treaba cu dezvoltarea urbei, că doar de aceea au acest drept de a pune ștampila pe candidatul salvator care va scoate orașul din impas. Mesajele electorale au fost, pe cât de multe, pe atât de variate și pline de bunăstare, de ajungi să-ți pui întrebarea dacă nu cumva ce e mult strică. Stați liniștiți, experiența ultimilor 30 de ani ne-a dovedit din plin că bunăstarea mult promisă nu va ajunge să dea pe afară, se evaporă fain frumos la scurt timp după vreun scrutin electoral.

E chiar interesant să urmărești mesajele fiecărui candidat în parte, frumos transpuse în mediul online, în ziare sau în cine știe ce alte locuri. Ar fi și mai interesant  ca toate aceste mesaje să fie adunate și prezentate alegătorilor în vremuri de pace electorală, să vadă ce s-a ales de capul promisiunilor și bunăstărilor prezentate cu atâta nonșalanță acum, în campania electorală. Până atunci, avem și cinematograf din câte se pare, și ar fi fain să avem parte de o seară de gală cu titlul: ”Reghinul, pe culmile dezvoltării”. Partea proastă ar fi pentru cei care vor ieși învingători la alegerile din 27 septembrie 2020. Ce te faci cu promisiunile lansate în campanie care răsună atât de frumos acum, înainte de alegeri. Nici pierzătorii nu ar trebui să stea deoparte, ideile lor, care sunt acum prezentate ca fiind minunate, nu ar trebui aruncate la coș, ca urmare a pierderii alegerilor.

Lăsând gluma la o parte, important este ce se întâmplă acum, azi, mâine, că poimâine mergem la vot. Să ținem cont de anumite aspecte reale, înainte să punem ștampila pe vreo persoană sau vreun partid. Să ținem cont de cum arată strada pe care locuim, de cum arată cartierul, de apa care curge sau nu la robinet, de aglomerația sufocantă, de școala unde învață copiii, de spațiile de joacă, de parcuri care arată cum arată, de lipsa multor lucruri pe care le găsești doar în alt oraș, de mule alte aspecte care trebuiesc puse la punct de un primar. Asta în ce privește partea de reparații, de dezvoltare, atragere de fonduri, planuri pe termen mediu și lung nici nu mai vorbesc.

Deci, mai ușor cu gargara pe Facebook, cu polemicile de tot felul, să încercăm să judecăm realist ce poate face cel pe care urmează să punem ștampila. Nu de alta, dar vom ajungem prin alte orașe și iar ne vom mira că la noi lucrurile stau tot la fel de prost, exact pe dos, nicidecum ne prezintă afișul galei „Reghinul, pe culmile dezvoltării”.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.