Home / Sanatate / Ucidere din culpă în cazul Benedek István?

Ucidere din culpă în cazul Benedek István?

Distribuie

Familia profesorului și doctorului Benedek István, fost șef al Clinicii de Hematologie și Transplant Medical din Târgu Mureș care a încetat din viață în data de 1 septembrie cu diagnosticul de COVID-19, a anunțat marți, 13 octombrie, într-o conferință de presă organizată în curtea Policlinicii Carit-San Medical, că a sesizat Colegiul Medicilor Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș și Parchetul deoarece în cazul decesului respectiv există ”suspiciunea rezonabilă pentru ucidere din culpă”.

Documentele medicale, ținute la secret

Potrivit reputatului cardiolog și profesor Benedek Imre, care a vorbit în calitate de frate al lui Benedek István, suspiciunea de malpraxis este alimentată de refuzul conducerii Spitalului Clinic Județean Mureș de a elibera familiei documentele referitoare la perioada în care fostul șef al Clinicii de Hematologie și Transplant Medical a fost internat în secția specială ATI destinată pacienților cu COVID-19.

”Familia nu poate să se liniștească. Familia a cerut de la acele spitale unde a fost internat documente, să vadă de ce a murit, pentru că există suspiciuni că putea să facă Târgu Mureșul cât a făcut el pentru Târgu Mureș și medicina târgumureșeană. În acest sens, noi ne-am adresat tuturor clinicilor și le mulțumim pentru că au răspuns doamnei director Ciurba de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, domnul director Puiac de la Spitalul Clinic Județean de Urgență și trebuie să le mulțumesc celor din București care au răspuns telefoanelor noastre disperate: profesorul Bubenek – președintele Societății de Anestezie din România, profesor Mircea Cinteză – fost ministru al Sănătății, doamna medic Mustafa – care ere de gardă la Institutul Balș din București, doctorului Arafat – pentru sfaturile bune, și Ministerului Sănătății care a trimis acele medicamente, plasmă, considerată că va ajuta”, a declarat prof. dr. Benedek Imre.

Prof. dr. Benedek Imre l-a comparat apoi pe dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, cu un ”feudal al Târgu Mureșului” care ”a făcut cele mai mari greșeli, prin organizare.”

”Cerem demisia domnului Gîrbovan și sancționarea domnului președinte al Consiliului Județean, domnul Péter Ferenc”, a afirmat prof. dr. Benedek Imre, care a mai precizat că familia solicită constituirea unei comisii internaționale care să investigheze împrejurările care au dus la decesul lui Benedek István.

Internat la insistențe, după 4 ore de stat în baracă

Totodată, prof. dr. Benedek Imre a acuzat și modul în care fratele său a fost tratat înainte de internare.

”Acest profesor universitar ajunge la Spitalul Județean, unde a staționat 4 ore în baracă! La 71 de ani, în frig! 4 ore! La insistențe, a fost internat. Aflăm că s-a internat ca un privilegiat, pentru că nu a avut testul, deși copilul lui, doctorul Benedek István, era internat în stare gravă. 11 asistente erau cu COVID-19 pozitive, clinica era închisă. S-a făcut un favor că s-a internat, asta am auzit noi”, a afirmat prof. dr. Benedek Imre.

”Doamnelor și domnilor, dacă se întâmplă asta cu un profesor universitar, atunci vă întreb pe voi, cu un om simplu, care nu are atâtea posibilități să intervină cum am avut eu, ce se întâmplă? Drepturile pacientului prevede, prin lege, că trebuie eliberate documente. De ce nu eliberează? Pentru că în spate se ascund ”n” probleme”, a completat prof. dr. Benedek Imre.

Secția ATI – COVID comparată cu un ”solariu al morții”

În aceeași conferință de presă prof. dr. Benedek Imre a acuzat și condițiile existente în secția ATI – COVID din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, comparând secția cu un solariu.

”În acel solariu au fost ținuți bolnavi gravi și 80% dintre ei au murit; la Cluj au murit 40%. În solariu era o căldură imensă. Colega mea care s-a dus acolo să consulte a spus că și chiloții – scuzați pentru expresie – au fost umezi. Bolnavii au fost ținuți în aceste condiții”, a declarat Benedek Imre care a mai acuzat faptul că fratelui său i s-au administrat medicamente abia după două zile de la internare.

”A fost transferat la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant ca ultima salvare”, a adăugat reputatul cardiolog.

Ancheta epidemiologică, incompletă?

În colimatorul familiei lui Benedek István au intrat și autorii anchetei epidemiologice realizată de Direcția de Sănătatet Publică Mureș, despre care prof. dr. Benedek Imre a afirmat că este incompletă deoarece din aceasta lipsește informația potrivit căreia Benedek István a fost prezent la Clinica Medicală 2, în calitate de conducător de doctorat, de mentor al clinicii, ca și profesor. Totodată, Benedek Imre a susținut că fratele său nu a contactat COVID-19 din familie, așa cum ar reieși din ancheta epidemiologică, ci la respectiva clinică.

”Din acea clinică a ieșit un focar, doctorii au fost trimiși acasă. Domnul doctor Benedek Istvan junior, șef de lucrări, a fost internat în gravă stare la Clinica de Infecțioase”, a menționat Benedek Imre, care la aceeași întâlnire cu reprezentanții mass media și-a mărturisit dezamăgirea și vis a vis de nivelul de performanță scăzut la care au ajuns unele specializări medicale din județul Mureș.

Suspiciune ”rezonabilă pentru ucidere din culpă”

La conferința de presă au participat și patru copii ai lui Benedek István, dintre aceștia luând cuvântul doar Benedek István junior, medic hematolog și imunolog.

”Am depus o sesizare la Colegiul Medicilor, am despus o sesizare la Direcția de Sănătate Publică și am înaintat la Parchet sesizarea noastră pentru malpraxis. Avem suspiciunea rezonabilă pentru ucidere din culpă”, a afirmat Benedek István junior, care a mai precizat că familia a primit un refuz în scris de la conducerea Spitalului Clinic Județean Mureș în privința eliberării documentelor medicale solicitate.

”Am solicitat în scris documentele. Am primit răspuns că pe Legea 46, a dreptului pacienților, nu se eliberează”, a conchis Benedek István junior.

Nicio reacție, deocamdată, de la SCJ Mureș

Contactată de cotidianul Zi de Zi, prin intermediul Compartimentului de relații publice și comunicare al instituției, conducerea Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, unitate coordonată de dr. Ovidiu Gîrbovan, nu a dorit, pe moment, să facă niciun fel de comentariu pe marginea conferinței de presă organizată de familia celui care a fost Benedek István.

Ce prevede Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003:

Articolul 9 – Pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat şi de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.

Articolul 10 – Rudele şi prietenii pacientului pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament, cu acordul pacientului.

Articolul 12 – Pacientul sau persoana desemnată în mod expres de acesta, conform prevederilor articolelor 9 şi 10, are dreptul să primească, la externare, un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului, îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării şi, la cerere, o copie a înregistrărilor investigaţiilor de înaltă performanţă, o singură dată.

Articolul 21 – Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia.

Articolul 22 – Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

Articolul 24 – (1) Pacientul are acces la datele medicale personale. (2) Pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat în anexa la foaia de observaţie clinică generală, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii pacientului, cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

4 comentarii

  1. Secția ATI – COVID comparată cu un ”solariu al morții”
    Trebuie să moară oameni importanți prin malpraxisul ordonat de autorități prin măsurile și protocolul greșit implementat în spitale pentru ca să se ia măsurile necesare și să se oprească alterarea actului medical până la nivel de act criminal datorită măsurilor aberante introduse prin ordonanțele covide?

  2. Sunt în aceeași situație cu mama mea, a fost operata de rezidenți, după a doua operatie a ajuns la ATI unde este de 16 zile starea ei este tot mai critica, am făcut plângere în urma cu doua săptămâni la manager, colegiul medicilor, am făcut cerere pentru a mi se pună la dispoziție tot tratamentul inclusiv numele medicilor și nu am primit răspuns. Ceea ce se întâmplă la Târgu-Mureș este de neînchipuit, sunt multe cazuri de acest gen, trebuie urgent luate masuri. Vreau sa iau legătura cu familia Benedek

  3. Sunt o pacientă a dl prof dr Benedek, si sunt scoată cum această somitate a fost tratat!!!???? Ce sa mai zicem , noi, muritorii de rand! A fost cel ma bun Hematolog din tara, a salvat si tratat mii de oameni, iar pentru dansu, nu s,a gasit nimeni sa,l trateze!!!??? Nu pot să cred! In ce tara trăim!!! Rusine! Rusine!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.